Sunday , May 5 2024

Probleme de administrație locală, pe agenda Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România

Problema statutului aleșilor locali, problema salarizării acestora, dar și modificarea majorității la deciziile ce țin de patrimoniu au fost  subiecte importante de discuție în cadrul întrunirii de luni a Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, la care a participat primarul Sucevei

Lungu ion - 28 septembrie 2016

Primarul Ion Lungu a participat la începutul acestei săptămâni la Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România. In cadrul întrunirii au fost puse în discuție multiple probleme legate de domeniul administrației publice.
“Am participat la Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România, acolo unde am astăzi funcția de vicepreședinte. S-a discutat destul de aplicat pe proiectul Codului Administrativ al României. Sigur că trebuie un cod administrativ unic la României, în care să fie prevăzute toate lucrurile aferente administrației locale și centrale și în primul rând, dacă ne referim pe plan local, de prefect, primar ș.a.m.d. Un lucru care s-a pus în discuție, pe care îl prevede noul proiect al Codului Administrativ, este transformarea funcției de prefect din înalt funcționar public în demnitar. Noi avem o situație destul de incertă în ceea ce privește primarul, nu prea știm ce suntem azi. Legea 215 spune că îndeplinim o funcție de administrație publică, în altă parte ne asimilează funcționarilor publici. Deci și noi am luat această decizie, în măsura în care prefecții vor fi denumiți demnitari, să fim și noi, primarii, demnitari”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Salarizarea aleșilor locali, subiect de discuție în cadrul întrunirii Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România
Primarul Sucevei a mai spus că ­pro­blema neclarificării statutului primarilor are repercusiuni și asupra salarizării aleșilor locali, care din aceste conside­rente nu primesc spor de vechime. O altă problemă care a fost adusă în discuție a fost cea a trecerii instituțiilor de interes local în subordinea primarului.
“Din cauza acestui statut incert, primarii și viceprimarii nu au spor de vechime. Lucru care nu este în ordine. De asemenea, a fost adusă îm discuție și trecerea instituțiilor de interes local în subordinea primarului, așa cum a fost până în anul 2001. Toți vin și cer bani de la primar, dacă merge sau nu merge acolo e de vină primarul. Ca atare, este corect ca aceste instituții, având în vedere faptul că șeful admi­nistrației locale până la urmă este primarul, să fie trecute în subordinea primarului”, a mai arătat Ion Lungu, care a ținut să evidențieze cât de implicat a fost mereu în problemele care au apărut la societățile care se află în subordinea Primăriei.
Modificarea majorității la deciziile ce țin de patrimoniu de la două treimi la o doime, dorită de mai mulți aleși locali din România
“Mulți dintre colegi au cerut ca majoritatea la deciziile ce țin de  pa­trimoniu să fie de o doime, în loc de două treimi, cum este azi. Aici, la Suceava, indiferent dacă am avut mai multă sau mai puțină majoritate, nu prea am avut probleme, pentru că, atunci când vii cu un proiect în interesul cetățenilor, am făcut la 2-3 zile ședință de îndată și nu au cum să nu îl voteze, pentru că oamenii văd că este un proiect în interesul comunității. Colegii primari au spus că sunt situații în care pierd finanțări europene, sunt orgolii, partidele lucrează de multe ori și politic în consiliile locale”, a explicat Ion Lungu, care a precizat că o altă propunere a fost aceea ca inventarul în domeniul public să nu mai fie aprobat și de Guvern, ci doar prin hotărâre de Consiliu Local.
“Pentru că aprobarea acestui inventar durează aproape șase luni, iar dacă ai un proiect pe fonduri europene care necesită modificarea anumitor aspecte ce țin de inventar riști ca până la sosirea aprobării de la Guvern să pierzi posibi­litatea de finanțare, se dorește ca acest inventar din domeniul public să nu mai aibă nevoie și de aprobarea Guvernului. Sunt câteva lucruri pe care noi, cei din Asociația Municipiilor din România le-am transmis ca amendament pentru că, așa cum am spus, acest proiect al Codului Administrativ este în dezbatere ­pu­blică”, a mai declarat Ion Lungu. (A.I.)
 

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …