Primarul Sucevei a anunțat cum vor fi dați bani europeni reședințelor de județ în perioada 2021-2027. Proiectele pe zone urbane funcționale vor avea bonificații

reportersite
05 august 2020, 7:55

Conform lui Ion Lungu, în urma unei întâlniri cu ministrul Fondurilor Europene, s-a convenit ca “fondurile alocate municipiilor reședință de județ – buget predefinit, să se facă în felul următor: 35%, în mod egal pentru toate municipiile reședință de județ, 65% în funcție de numărul de locuitori la nivel de fiecare municipiu reședință de județ”

Primarul municipiului Suceava a participat, marți, 4 august, la o discuție a conducerii Asociației Municipiilor din România cu conducerea Ministerului Fondurilor Europene. Subiectul abordat a fost alocarea fondurilor europene din cadrul programului operațional regional, o noutate fiind aceea că spre deosebire de exercițiile financiare precedente 2007-2013 și 2014-2020 de data aceasta nu va fi un singur Program Operațional Regional, ci fiecare regiune de dezvoltare a țării va avea propriu său program operațional regional.

„Am participat, astăzi, la Ministerul Fondurilor Europene la o întâlnire cu domnul mi­nistru Marcel Boloș pe tema alocărilor bugetare pentru perioada de programare 2021 – 2027 la nivel urban, pe cele opt Programe Operaționale Regionale. Am convenit ca fondurile alocate municipiilor reședință de județ – buget predefinit, să se facă în felul următor: 35%, în mod egal pentru toate municipiile reședință de județ, 65% în funcție de numărul de locuitori la nivel de fiecare municipiu reședință de județ”, a declarat, marti, primarul Ion Lungu.

De asemenea, potrivit primarului de Suceava, dacă în primii trei ani de programare (2021, 2022, 2023) nu se reușește să se acopere cu contracte în proporție 70% din bugetul repartizat (municipiilor reședință de județ), s-a stabilit că sumele neangajate se constituie ca un fond comun disponibil tuturor localităților din mediul urban din regiunea respectivă.

De asemenea, primarul Ion Lungu a mai anunțat că din discuțiile cu ministrul Marcel Boloș a rezultat că administrațiile locale care implementează proiecte la nivelul zonei urbane funcționale vor avea un bonus, urmând să se stabilească cum va fi acordat acest bonus. „Noi, la nivelul municipiului Suceava, suntem interesați să promovăm proiectul transport me­tropolitan, la nivelul Zonei Urbane Funcționale Suceava. A fost o discuție profesionistă și utilă”, a declarat Ion Lungu. (D.P.)

 

reportersite