Primarul Lungu, discuţii cu premierul Cîţu şi ministrul Dezvoltării despre banii pentru campania de vaccinare, buget, descentralizare şi Sala Polivalentă

reportersite
20 ianuarie 2021, 2:07

 „Au fost discuții constructive cu soluții concrete. Vor avea loc întâlniri pe tema fondurilor europene din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat primarul Ion Lungu, care a participat marţi la o întâlnire a reprezentanţilor Asociației Municipiilor din România (AMR) cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, marți, la Palatul  Victoria la o întâlnire cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Această întâlnire a avut loc cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR), structură a cărei prim-vicepreședinte este edilul Sucevei.

Pe contul de facebook al AMR s-a precizat că pe agenda întâlnirii cu premierul Florin Cîțu s-au aflat următoarele subiecte: Legea bugetului de stat pe 2021; reluarea și finalizarea procesului de descentralizare; modificarea Codului Administrativ. Din câte se pare, în legătură cu partea de discuții pe zona de administrației, s-a avut în vedere, printre altele, demararea urgentă a reformei administrative și a legislației care să reglementeze zonele metropolitane precum și întocmirea Codului fiscal local.

Pe de altă parte, Ion Lungu a anunțat, după ședință, că în cadrul discuțiilor au fost abordate – probabil în relație cu legea bugetului de stat pe 2021- subiecte concrete precum probleme legate de suportarea cheltuielilor din campania de vaccinare anti-COVID-19, suportarea cheltuielilor de protecție socială în bugetul anului 2021 (o variantă în discuție a fost susținerea de către Guvern cu 90% a cheltuielilor sociale și includerea autorităților locale în comisiile de stabilire a statutului de persoane cu handicap ale persoanelor plătite din fonduri publice), actualizarea costurilor standard în învățământul preuniversitar (preluarea calității de ordonator de credite direct de către reprezentanții primăriilor în învățământul preuniversitar, iar actul educativ să rămână la inspectoratele școlare).

De asemenea, Ion Lungu a arătat că în cadrul întâlnirii cu premierul și Ministrul Lucrărilor Publice, a abordat problema Sălii polivalente de 5.000 de locuri de la Suceava, în sensul că se impune urgentarea emiterii Hotărârii de Guvern. Între altele, s-a discutat și despre acoperirea de la bugetul central a cheltuielilor pentru transportul gratuit al elevilor, dar și al celor legate de burse școlare.

Probabil în relație cu celelalte două subiecte de pe agenda discuțiilor de la Palatul Victoria, primarul Ion Lungu a menționat ca teme concrete de discuție descentralizarea prin transferul activelor din domeniul public al statului la autoritățile locale (în vederea utilizării lor în interesul public al localității unde sunt situate), colaborarea dintre Guvern și autoritățile administrației publice locale la întocmirea ghidurilor pentru atragerea de fonduri europene (analizarea tuturor ghidurilor de finanțare pe fonduri nerambursabile înaintea finalizării lor). „Au fost discuții constructive cu soluții concrete urmând ca, în perioada următoare, să aibă loc întâlniri pe tema fondurilor europene din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a spus Ion Lungu. (D.P.)