Sunday , April 28 2024

PRIMARUL OLAREAN A FOST ARESTAT

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), acuzat că a şantajat un consilier local, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luată vineri seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă a lui Olărean, că acesta a încercat să determine mai multe persoane să altereze probe, anchetatorii precizând că privarea sa de libertate va înlătura o stare de pericol.
Joi noapte, dupa mai bine de patru ore de audieri, procurorii DNA Bucuresti au decis retinerea pentru 24 de ore a lui Aurel Olarean, primarul municipiului Radauti. El este acuzat de santaj, in complexul dosar de coruptie in care sunt arestati procurorul Dimbu, judecatorul Barbuta si afaceristul Babiuc. 
“Am deschis acel proces sa recastig acea biblioteca a radautenilor, care a castigat-o un om de afaceri din Radauti si a facut din ea restaurant. Nimic altceva… Nu sunt vinovat de santaj si o sa se demonstreze”, a spus Aurel Olarean, aseara, la iesirea de la audirile DNA .

61568740
sursa foto: stirileprotv.ro
Iata, insa, cum justifica procurorii DNA Bucuresti masura retinerii si propunerea de arestare a edilului radautean Aurel Olarean:
“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale și reținerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 11.09.2014, ora 22.40 până la data de 12.09.2014, ora 22.40), a inculpatului OLĂREAN AUREL, primar al municipiului Rădăuți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– șantaj,
– complicitate la șantaj.
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul 27.01.2011 – 03.04.2014, inculpatul Olărean Aurel, primar al Municipiului Rădăuți, împreună cu inculpata Prandea Daniela Mariana, judecător la Judecătoria Rădăuți, inculpatul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, Dîmbu Dumitru, procuror șef Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat în prezentul dosar, să exercite presiuni, pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți (având destinația magazin alimentar și bibliotecă), în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
Concret, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la 17.06.2008, s-a admis acțiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real, imobilul sus menționat.
Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20.06.2006, pronunțată de către Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în numele acestei unități administrativ-teritoriale, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenționat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistență juridică.
Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuți. Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat și la procurorul șef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril și invocând autoritatea și voința expresă a numitului Dîmbu Dumitru.
În luna august 2010, inculpatul Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Municipiului Rădăuți suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.
Astfel, au fost încălcate atât prevederile art. 19 din OUG nr. 34/2006 (autoritatea contractantă achiziționează direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziției, estimată […] nu depășește echivalentul în lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achiziție de produse ori servicii […]), cât și prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobată doar plata unui de onorariu avocațial de succes de 10% din valoarea de piață a unui imobil de 153.800 euro).
La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale.
Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a modificării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal.
Inculpatului Olărean Aurel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile formulate, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, acestaurmând a fi prezentat, în cursul zilei de 12 septembrie 2014, la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arata in comunicatul DNA.
 
Conform unor surse judiciare, cu toate că are propriul serviciu juridic, Primăria Rădăuţi a încheiat un contract de servicii juridice cu avocata Marinela Prodan, soţia fostului deputat PNL Tiberiu Prodan. Aceasta a reprezentat Primăria Rădăuţi în procesul cu SC OBCINA SA Rădăuţi, firma lui Arcadie Plămadă, în dosarul privind radierea din cartea funciară a Bibiliotecii Orăşeneşti. Suma pe care urma să o primească avocata s-ar fi ridicat la 65.000 de euro. Pentru că a pierdut procesul, Aurel Olărean a propus Consiliului Local ca soţia lui Prodan să primească “doar” 15.000 de euro şi 50.000 de lei. Edilului şef din Rădăuţi i se impută că a şantajat un consilier local că dacă nu va vota conform dorinţelor sale în această chestiune, nevasta consilierului îşi va pierde serviciul. Aurel Olărean a fost ridicat ieri, pe nepusă masă, din biroul său şi a fost dus la DNA Bucureşti, unde a dat explicaţii în faţa procurorilor anticorupţie în acest sens
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost ridicat ieri, chiar din biroul său, fiind îmbarcat într-o maşină a poliţiei şi transportat la sediul DNA Bucureşti unde urma ca în cursul serii de ieri să fie demarate audierile. Aurel Olărean aşteapta aseară o decizie a procurorilor anticorupţie din care să reiasă dacă va fi sau nu reţinut în complexul dosar iniţiat de DNA la începutul verii, în care au fost arestaţi până acum fostul şel al Secţiei de urmăriri penale din cadrul Parchetului de pe lângăTribunalul Suceava, procurorul Dumitru Dîmbu, fostul judecător de la Judecătoria Rădăuţi, Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri rădăuţean Constantin Babiuc. Dacă demersul DNA se va finaliza cu o ordonanţă de reţinere, primarul PDL al municipiului Rădăuţi ar urma să fie a patra persoană reţinută dosarul iniţiat de DNA Bucureşti, care a avut ca punct de plecare o anchetă aparent de rutină, privind terenurile achiziţionate de firmele austriece ce au construit un parc industrial în zona Rădăuţi – Dorneşti – Satu Mare.
Incă de acum 10 ani, în mediul întreprinzătorilor imobiliari se cunoştea faptul că Constantin Babiuc cumpără teren pentru Schweighofer şi Egger. Intr-o încrengătură în care nu a fost detaliată de către procurorii anticorupţie a intrat şi procurorul sucevean Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, alături de principalul achizitor Constantin Babiuc.
In această ecuaţie au fost introduse şi alte elemente, care au extins afacerea către afaceristul Arcadie Plămadă, cel care a reuşit să dobândească dreptul de proprietate pentru o serie de imobile din centrul municipiului Rădăuţi, iar atitudinea primarului rădăuţean, Aurel Olărean, în raport cu cel dintâi a fost cel puţin ciudată. In sensul că, în loc să apeleze la juriştii primăriei, primarul Aurel Olărean a încheiat un contract de servicii juridice pe care a încercat, şi în bună parte a reuşit, să îl introducă în discuţia consilierilor locali rădăuţeni. Avocata Marinela Prodan, soţia fostului deputat PNL, Tiberiu Prodan, este cea care ar fi urmat să onoreze acest contract. Contractul a fost şi semnat, iar avocata Marinela Prodan ar fi urmat să primească suma de 65.000 de euro, pentru a reprezenta Primăria Rădăuţi în procesul cu SC OBCINA SA Rădăuţi, administrată de Arcadie Plămadă, în dosarul privind radierea din cartea funciară a Bibiliotecii Orăşeneşti din municipiu. Cum procesul a fost pierdut, Aurel Olărean a propus Consiliului Local ca avocata Marinela Prodan să primească “doar” 15.000 de euro şi 50.000 de lei, iar pentru ca cererea lui să fie acceptată l-ar fi şantajat pe consilierul local Traian Andronachi să voteze în favorea sa, în caz contrar soţia lui Andronachi urma să-şi piardă postul din cadrul Primăriei Rădăuţi.
Pe lângă primarul Aurel Olărean, ridicat cu “duba” chiar din faţa Primăriei municipiului Rădăuţi, au fost invitaţi la Bucureşti, pentru audieri şi doi consilieri locali rădăuţeni, Tiberiu Maierean, reprezentant al PSD şi Simion Sticleţ, consilier local din partea PDL, de la care procurorii anticorupţie aşteaptă mai multe clarificări vizând modul în care nişte spaţii din centrul municipiului Rădăuţi au fost gestionate de administraţia publică locală în folosul unui patron sau al altuia, funcţie de interesele de moment ale conducerii Primăriei.
Aurel Olărean, o îndelungată “confruntare” cu legea
În ianuarie 2014, Aurel Olărean a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Suceava, pentru abuz în serviciu pe motiv că a refuzat să constate încetarea mandatului unui consilier local şi să vacanteze postul.
Potrivit procurorilor, din luna iulie 2012 primarul nu şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu prevăzute în Statutul aleşilor locali şi nu a propus Consiliului Local Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tatar, membru PSD, care a fost ales şi consilier judeţean şi care a optat pentru funcţia de consilier judeţean.
Parchetul Curţii de Apel Suceava arăta că primarul nu a propus Consiliului Local Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul municipiului Rădăuţi şi nu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se ia act de situaţia apărută şi să se declare vacant locul consilierului care şi-a dat demisia, deşi avea obligaţia să-l includă pe ordinea de zi supusă dezbaterilor pentru prima şedinţă ordinară.
Astfel, prin neîndeplinirea acestor atribuţii, primarul ”a cauzat o vătămare intereselor legale ale supleantului de pe lista USL de a îndeplini o funcţie de autoritate publică şi de a-şi exercita mandatul încredinţat în urma votului liber exprimat de către membrii colectivităţii locale, în faţa cărora este responsabil”.
Dosarul a fost trimis Judecătoriei Rădăuţi.
În februarie 2013, Prefectura Suceava a făcut plângere penală împotriva primarului Aurel Olărean pentru că refuza vacantarea a trei locuri de consilier local, după ce aceştia demisionaseră din Consiliul Local Rădăuţi.
De asemenea, Aurel Olărean este verificat de ANI pentru că s-ar afla în conflict de interese sau în incompatibilitate. Potrivit unei informări din iulie a Prefecturii Suceava, instituţia a fost sesizată şi la rândul său a sesizat ANI că primarul Aurel Olărean nu şi-a menţionat în declaraţia de interese două firme şi, totodată, “a derulat activităţi de furnizare produse între firma acestuia către spital, unitate care se află în subordinea Consiliului Local”.
În 2008, pe când era deputat PDL, Aurel Olărean a fost cercetat pentru ameninţare şi distrugere, el fiind acuzat că a ameninţat un bărbat, Romeo Galan, şi i-a avariat autoturismul. Poliţia Suceava a deschis atunci o anchetă, cazul fiind preluat de Parchetului instanţei supreme, având în vedere calitatea de deputat a lui Olărean.
În mai 2007, Aurel Olărean a fost implicat într-un scandal electoral, alături de echipa sa de campania, în oraşul sucevean Milişăuţi.
Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, primarul PSD de atunci din Milişăuţi, Mircea Laurus, a reclamat Poliţiei că la locuinţa sa au venit, cu două microbuze şi un autoturism, 15-20 de persoane îmbrăcate în portocaliu care făceau campanie în favoarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, iar consilierul deputatului PD Aurel Olărean a intrat în curtea sa, unde l-a ameninţat şi l-a insultat. Totodată, consilierul local PSD Dumitru Bodnariuc reclama atunci Poliţiei că a fost ameninţat de către Aurel Olărean că îi va face dosar penal şi că îl va trimite la puşcărie.
Si în vara anului 2005 Olărean a fost implicat într-un scandal, fiind acuzat de trei poliţişti din Rădăuţi că autoturismul cu care se aflau în misiune a fost blocat în trafic de jeep-ul deputatului. Poliţiştii au reclamat că parlamentarul i-a somat să coboare din autoturism, să stea cu mâinile ridicate la un gard şi să dea explicaţii în legătură cu modul în care au traversat o cale ferată. Olărean i-a verificat pe poliţişti cu fiola pentru a stabili dacă aceştia au consumat alcool şi a mers la sediul Poliţiei din Rădăuţi pentru a se asigura că aceştia fuseseră trimişi în misiune. (Constantin ZUZEAC)
 

VIDEO: radautiziar.ro
Aurel Olărean, aflat la al doilea mandat de primar, are 54 de ani. El este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PDL.
În perioada 1996-2004 a fost consilier local PD la Rădăuţi, iar între 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a încheiat cu câteva luni înainte de termen, el demisionând din Parlament în 23 iunie 2008 întrucât a fost ales primar.
Potrivit CV-ului său, din 1982 şi până în 1991 a fost ajutor ofiţer mecanic, din 1992 şi până în 2001 admninistrator la SC Apollo SRL Rădăuţi, iar în 1999-2001 administrator la SC Bucovina Tex Sa Rădăuţi şi apoi, în 2001-2004, director general la aceeaşi societate comercială.
Conform CV-ului, în 2004 Olărean a absolvit Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi.

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …