Saturday , December 2 2023

Prima crioablație de tumoră pulmonară din România, minim invazivă, realizată la Spitalul Județean Suceava

Joi, 8 iunie, la Spitalul Județean de Urgență Suceava (SJU) a fost efectuată o procedură de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare maligne, procedură realizată pentru prima dată în România.

Un pacient de 61 de ani, cu istoric oncologic (cancer colo-rectal operat și chimio-tratat) a fost diagnosticat cu 2 metastaze pulmonare. Fiind un caz depășit chirurgical, comisia multidisciplinară din cadrul Spitalului a considerat că cea mai buna opțiune de tratament este ablația tumorală prin șoc termic, fiind preferata crioablația. Aceasta este o metodă inovativă de tratament a tumorilor maligne (atât primare, cât și secundare) care distruge celulele tumorale prin înghețare.

Este vorba despre o procedură minim invazivă, fiind necesare 2 incizii de 4 mm prin care au fost introduce sondele de crioablație sub ghidajul computerului tomografic (CT). Intervenția a fost efectuată sub anestezie generală și a decurs fără complicații intra- și post-intervenționale majore”, a transmis dr. Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al SJU:.

Pacientul va continua ședințele de chimioterapie și va fi monitorizat imagistic. Echipa multidisciplinară a fost alcătuita din: Dr. Cătălin Lulciuc – Radiologie Interventionala si medicul rezident Gabriel Mircea (Radiologie Interventionala), dr. Dana Semen – Oncologie Medicala, dr. Anca Pascariu – medic specialist ATI,

În cadrul compartimentului de Radiologie Interventionala din cadrul Spitalului Județean Suceava sunt efectuate o gamă largă de proceduri, atât din sfera oncologiei intervenționale (biopsii, drenaje biliare, ablații tumorale), cât și proceduri realizate pe cale endovasculară (arteriografii, angioplastii, embolizări periferice și cerebrale, trombaspirații și trombectomii mecanice în cazul pacienților cu AVC).

Echipa este alcătuită din medicii dr Cătălin Constantin Lulciuc, dr. Mihai Jr. Crețeanu, dr. Alexandra Husar și rezidenții Gabriel Mircea și Ionel Coruga. (O.S.)

Vezi si

Drapel impresionant, desfășurat în fața Cazinoului din Vatra Dornei

Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, Tricolorul a fost arborat pe Cazinoul din …