Friday , January 27 2023

Președintele Iohannis susține abordarea integrată public-privată promovată de Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani

Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri, la Aeroportul Internațional „Stefan cel Mare” din Suceava, cu reprezentanții Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, la inițiativa președintelui CJ Suceava. La ședința de lucru au mai participat primarul municipiului Suceava,  Ion Lungu, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, decanul Facultății de Inginerie Alimentară, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, reprezentanți ai asociațiilor de creștere a animalelor, ai producătorilor din industria alimentară și ai operatorilor de turism din regiune 

 USV_cluster

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, la Aeroportul Internațional „Stefan cel Mare” din Suceava, cu reprezentanții Cluste­rului Regional Inovativ de Bioeco­nomie Suceava-Botoșani, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Su­ceava,  Gheorghe Flutur.

Președintele clusterului, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a prezentat o aborda­­re integrată de dezvoltare a sectorului bioeconomic din zona Su­­­ceava-Botoșani, pornind de la po­tențialul de dezvoltare al zonei și exem­plele de succes înregistrate de com­paniile din cadrul clusterului, ­a­min­tind de componenta inovatoare și educațională reprezentată de Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava și de proiectele de dezvoltare a infrastruc­turii, derulate de Consiliul Ju­dețean Suceava și de primăriile mu­nicipiilor Suceava și Botoșani.

Participanții au analizat trei clustere de profil din Polonia, Franța și Germania, a căror experiență a fost folosită în elaborarea portofoliului de proiecte public-private ale asociației nou înființate. Gheorghe Flutur, pre­ședintele Consiliului Județean, a pre­zentat o propunere de dezvoltare a Parcului industrial de bioeconomie și a evidențiat dificultățile cu care se confruntă administrația publică locală și IMM-urile din zonă în ceea ce privește accesarea și derularea fondurilor europene. Mihai Voloșeniuc, reprezentant al asociațiilor crescătorilor de ani­male din Suceava, a prezentat rolul integrator pe care un centru regional de organizare a licitațiilor pentru animale, cu spații de prezentare, adăpost și carantină l-ar avea pentru dezvol­tarea fermelor de animale din zonă și pentru asigurarea unui flux constant de materie primă procesatorilor din cluster.  Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rectorul Universității „Stefan cel Ma­re” din Suceava, a prezentat planul de dezvoltare al unui Centru de transfer tehnologic și de siguranță alimentară, care a fost depus într-o primă fază a competiției lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Intervențiile fondatorului companiei Betty Ice Suceava, cel mai mare producător de înghețată din România, Vasile Armenean, ale lui Iulian Că­zăcuț, fondatorul companiei Doly-ComBotoșani, cu cea mai mare unitate de abatorizare de bovine din România, și ale lui Alexandru Scheul, fondatorul companiei Killer, unul din principalii producători de preparate de carne din Suceava, au evidențiat rolul cluster-ului în asigurarea unui lanț integrat de industrie alimentară și în sprijinirea creșterii competitivității internaționale a companiilor românești din zona Suceava – Botoșani.

Vasile Asandei, directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Est, a prezentat propunerea de includere a proiectelor men­ționate în cadrul Programului co­mun de dezvoltare al Regiunii Nord-Est cu Regiunea Olanda de Nord, atât pentru atragerea de investiții olandeze, cât și pentru obținerea unor finanțări europene directe.

Președintele României și-a exprimat susținerea pentru Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, aflat într-o regiune cu un important potențial de dezvoltare, și a subliniat faptul că vizita sa are tocmai rolul de a sprijini astfel de proiecte inovatoare, în special pentru cei care activează în sectorul bioeconomiei, și că asemenea viziuni integrate pot genera progresul economic în zona Suceava-Botoșani.

Președintele Iohannis a apreciat că prin astfel de inițiative se poate spera ca dezvoltarea spațiului rural să devină reală și durabilă, iar România poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privința agriculturii ecologice.

La ședința de lucru au mai participat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, decanul ­Fa­cultății de Inginerie Alimentară,  prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, reprezentanți ai asociațiilor de creștere a animalelor, ai producătorilor din industria alimentară și ai operatorilor de turism din regiune.

Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani a fost înființat la finalul anului trecut și reunește agenți economici din domeniul bioeconomiei (S.C. Alessia Star S.R.L., S.C. Bermas S.A., S.C. Betty Ice S.R.L., S.C. Bucovina S.A., S.C. Chitriuc A&A Impex S.R.L., Cooperativa Agricolă Timineanca, S.C. Dampf Prod S.R.L., S.C. Killer S.R.L, S.C. Facos S.A., S.C. Laktotrio 2001 Prod S.R.L., S.C. Martisorul Com S.R.L., S.C. Marul Argintiu S.R.L. șI S.C. Doly-Com Distribuție S.R.L.), Camerele de Comerț și Industrie ale județelor Suceava și Botoșani, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Primăria municipiului Suceava, Pri­măria municipiului Botoșani și Consiliul Județean Suceava. (A.I.)

 

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …