Friday , February 3 2023

Preotul Ionel Constantin Maloș a fost desemnat noul protopop de Rădăuți

Numirea se face de către ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, într-o ședință de lucru a Permanenței Consiliului eparhial

Comisia desemnată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru a susține interviul cu candidații desemnați de către preoții din Protopopiatul Rădăuți spre a ocupa funcția de protopop a decis, luni, în urma interviurilor să îl desemneze pe preotul Ionel Constantin Maloș pentru această funcție.

Reamintim că vineri, 30 octombrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, la sediul Protopopiatului Rădăuți, a avut loc desemnarea prin vot a preoților ce vor fi propuși chiriarhului spre a ocupa funcția de protoiereu. Din numărul de 119 preoți existenți pe listă, 114 și-au exprimat votul, iar 5 au fost absenți. La deschiderea urnei s-a constatat că din cele 114 voturi exprimate vineri, 30 octombrie, 111 au fost valide și 3 anulate. După centralizarea voturilor, opțiunile preoților cu privire la cel pe care îl doresc a fi protoiereu sunt următoarele: Pr. Molea Traian – Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” Sucevița; Pr. Maloș Ionel Constantin – Parohia „Sf. Gheorghe” Vicovu de Sus (Laura); Pr. Calancea Vasile Iustin – Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Rădăuți. Menționăm că cei trei candidați aleși au întrunit sufragiile majorității, detașându-se net de alte opțiuni exprimate.

De altfel, având în vedere importanța slujirii de protoiereu și dorind a implica în administrarea eparhiei pe toți părinții din protopopiat, ÎPS Calinic a solicitat ca numirea protopopului să se facă după ce preoții și-au desemnat trei potențiali protopopi prin vot. În acest sens anterior datei de 30 octombrie a fost alcătuită de secretariatul protopopiatului Rădăuți o listă cu preoții eligibili – circa 60 de fețe bisericești au fost considerate eligibile pentru această funcție – iar apoi lista a fost publicată pe site-ul Arhiepiescopiei, dar și transmisă tuturor părinților din protopopiat încă de săptămâna trecută, alături de buletinul de vot și modul de votare.

Cei trei preoți care s-au detașat în opțiunile clericilor din Protopopiatul Rădăuți pentru interviul la funcția de protopop – preotul Molea Traian de la Parohia Sf. Ioan Botezătorul Sucevița, preotul Maloș Ionel Constantin de la Parohia Sf. Gheorghe Vicovu de Sus (Laura) și preotul Calancea Vasile Iustin de la Parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil Rădăuți – și-au prezentat planul de activitate propus în fața comisiei de analiză alcătuită din Preasfințitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (președinte), protos. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (vicepreședinte), arhim. Melchisedec Velnic – starețul Mănăstirii Putna – și preoții Viorel Ilișoi și Dimitrie Horga, cei trei fiind membri ai respectivei comisii.

De asemenea, potrivit unei informări postate pe site-ul Arhiepiscopiei, cei trei candidați și-au prezentat activitatea desfășurată până în prezent și și-au expus viziunea proprie cu privire la modul de acțiune din funcția de protoiereu și planul de măsuri ce se impun pentru obținerea rezultatelor dorite. „Membrii comisiei au urmărit maturitatea în gândire, coerența planului de activitate și diversitatea acțiunilor propuse, puterea de sinteză în expunere și în aprecierea situației reale existente, entuziasmul în susținerea celor dorite și capacitatea de implicare a părinților din protopopiat. Având în vedere modul în care s-au prezentat candidații, desemnarea unui câștigător a fost o sarcină asumată de către comisie, cu regretul că nu pot fi folosiți toți trei în administrație. În urma deliberării, a fost propus Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, spre aprobare, Pr. Maloș Ionel Constantin, de la Parohia Sf. Gheorghe Vicovu de Sus (Laura). Chiriarhul, în fața comisiei și a celor trei candidați, l-a desemnat pe părintele Ionel Constantin Maloș ca protoiereu al Protopopiatului Rădăuți binecuvântându-l, urându-i înțelepciune și spor în noua ascultare”, se mai arată în informarea de pe site-ul Arhiepiscopiei.

Precizăm că funcția de protopop de Rădăuți a rămas vacantă prin plecarea la Domnul a părintelui Petru Lupăștean Barfă. În conformitate cu Statutul pentru Organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, art. 70 alin. (2), Protopopul se numește de către chiriarh pe o perioadă de patru ani, într-o ședință de lucru a Permanenței Consiliului eparhial, ţinându-se seama de următoarele criterii: media generală de licență în teologie – minimum 8,50, cel puțin 5 ani vechime în preoție, fără impedimente canonice sau condamnări penale, cu o activitate deosebită liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală și socială, bucurându-se de o bună apreciere în societate. (D.P.)

secretarasite

Vezi si

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, reținut pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus efectuarea în continuare a …