Tuesday , March 5 2024

Preotul care a oficiat botezul în urma căruia a murit un bebeluș a fost suspendat de la slujire. „Este un om prăbușit”

Preotul de la Biserica Zamca, cel care a oficiat botezul în urma căruia un bebeluș și-a pierdut viața, nu mai poate sluji până la finalizarea anchetelor dispuse în acest caz.

Anunțul cu privire la suspendarea din funcție a preotului a fost făcut de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

“Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a declarat Vasile Bănescu la Medika TV.

„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară. Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent?”, a declarat Vasile Bănescu, la Matinalii DigiFM.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a susținut la DigiFM că botezul poate fi făcut și fără scufundare totală în cristelniță, iar botezul nu trebuie făcut neapărat la 40 de zile, mai ales dacă bebelușul are probleme de sănătate.

„Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil, în ciuda unor tradiții încetățenite la 40 de zile. Părinții pot vorbi cu preotul. Orice preot trebuie să fie deschis, trebuie să îi asculte pe părinți, e copilașul lor și creștinarea trebuie să constituie o celebrare a bucuriei și nu o traumă. Dar se practică botezul inclusiv prin scufundarea copilașului, aproape totală, în apa din cristelniță și turnarea cu căușul palmei, de trei ori, pe creștetul copilașului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhia Română recunoaște analiza medicilor legiști din Suceava potrivit căreia bebelușul decedat în urma botezului a înghițit 110 mililitri de apă. „Este o confirmare inatacabilă a celor de la medicina legală din Suceava, care au transmis că bebelușul înghițise 110 mililitri de apă. Firește, ancheta nu s-a încheiat. Vom putea afla dacă această apă era amestecată cu lapte, a existat un caz similar mai demult”.

Reamintim că Arhiepiscopia Sucevei a dispus deschiderea unei anchete disciplinare prin care cercetează cazul. În paralel, și organele judiciare locale fac verificări în acest caz, într-un dosar “in rem” ce are ca obiect comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

Bebelușul a decedat luni dimineață, la secția ATI a Spitalului Județean, după ce a facut stop cardio-respirator cu o zi înainte, în timpul ritualului de botez săvârșit la Biserica din Zamca, din municipiul Suceava, în timpul căruia micuțul fost complet scufundat în apă.

Bebelușul în vârstă de o lună și jumătate a murit la câteva ore după ce a fost adus, duminică, la spital direct de la Biserica “Sf. Constantin și Elena” din Suceava. (O.S.)

Vezi si

Primăria Suceava vrea să facă o stradă cu patru benzi către Sala Polivalentă

Construcția Sălii Polivalente cu cinci mii de locuri la ieșirea din Suceava spre Fălticeni nu …