Tuesday , March 5 2024

Premierul Florin Cîțu l-a numit pe Iulian Cimpoeșu în funcția de prefect al Sucevei

Guvernul României condus de premierul Florin Cîțu a numit, în cursul dimineții de miercuri, 3 martie, mai mulți noi prefecți și subprefecți, din rândul partidelor care formează coaliția de guvernare, inclusiv în județul Suceava.

La Suceava, funcția de prefect a fost negociată la începutul lui 2021 de partidele politice și a fost, în final, adjudecată de USR, prin tragere la sorți, iar ca urmare a acestui agreement politic actualul prefect Alexandru Moldovan (susținut în mod deschis, de la bun început, de PNL) a trebuit să facă un pas în spate.

USR a stabilit la nivel județean potențialii candidați pentru funcția de prefect iar la nivel central decizia fost luată de a-l susține pe Iulian Cimpoeșu. Singurul element necunoscut clar publicului era data la care se va oficializa înlocuirea din funcție a actualului prefect. Primul pas s-a produs în dimineața zilei de miercuri, 3 martie odată cu hotărârea de Guvern. În următoarele zile va avea loc, în mod oficial, instalarea noului prefect în funcție.

Iulian Cimpoeșu este absolvent al Facultății de Litere și Științe – Muzeologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a urmat cursuri postuniversitare de Bazele conservării științifice, după care a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Drept și Științe Administrative – Administrație Publică a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Din 1994, este expert conservare bunuri de patrimoniu la Muzeul Bucovinei, Suceava

„Închei aici mandatul meu de prefect al județului Suceava, cu satisfacția muncii făcute cu seriozitate, cu mulțumirea că am putut contribui la gestionarea celei mai dificile perioade din ultimii 30 de ani. Am tratat funcția de înalt funcționar public, de reprezentant al Guvernului pe plan local, în deplin respect pentru oameni și Constituție, cu profesionalismul unui jurist, cu implicarea și modestia locuitorului cetății, și, cu riscul de a mă repeta, cu seriozitatea specifică bucovineanului. În Instituția Prefectului și în instituțiile publice aflate în coordonare, am întâlnit oameni de bună calitate, sunt cei cu care am făcut echipă, cu încredere și totală deschidere, chiar din prima zi de mandat. Le mulțumesc pentru aceasta, iar prețuirea mea pentru ei este una dincolo de cuvinte”, a transmis prefectul Alexandru Moldovan imediat după ședința de Guvern în care s-a decis, între altele, înlocuirea sa din funcție.

”Fără a avea pretenția perfecțiunii, închei acest mandat cu puterea de a mă uita în oglinda faptelor mele și în ochii fiecărui sucevean. Funcțiile și demnitățile sunt trecătoare, important este ceea ce lași în urmă. Drumul meu continuă, animat de aceleași principii și valori care m-au format ca jurist”, a specificat Moldovan la încheierea mandatului său de prefect.

Așa cum de altfel fusese negociat între partenerii coaliției de guvernare, funcția de prefect nu a mai constituit una de „înalt funcționar public”, fiind operate modificări la Codul Administrativ iar în acest sens prefectul a devenit un demnitar, ceea ce îi vulnerabiliza poziția în fața unor eventuale schimbări. (D.P.)

Vezi si

Constantin Pintilie, fost angajat al Prefecturii Suceava, decedat în urma accidentului de pe trecerea de pietoni din zona Torino, cartierul Burdujeni

Luni dimineață, la prima oră, sirenele au alertat locuitorii cartierului Burdujeni că s-a petrecut o …