Monday , August 8 2022

Premieră medicală pentru regiunea Moldovei, la Spitalul Județean Suceava. Tumoră hepatică de mari dimensiuni ”topită” cu microunde

O echipă multidisciplinară a reușit să realizeze o ablație (topire) cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile, de mari dimensiuni, printr-un orificiu de 4mm.

Conducerea Spitalului Județean Suceava a anunțat că pe data de 11 noiembrie, o echipă multidisciplinară de medici a reușit o procedură de ablație (topire) a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce măsura aproximativ  7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic (CT) si ultrasonografic cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în varstă de 82 de ani.

Intervenția a fost realizată de medicii radiologi Cătălin Lulciuc de la spitalul sucevean și Mugur Grasu de la Spitalul Clinic Fundeni, în echipă cu medicii M. Jr Crețeanu și E. Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean Suceava.

“Ablația cu microunde este o tehnologie nouă, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic, reușim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aproximativ 4-5mm. În urma intervenției, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablație prin microunde a tumorilor hepatice este luată de către echipă multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Metodele minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi și pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare, cât și pe metastaze. Aceste proceduri se vor face ca practică uzuală la Spitalul Județean Suceava, în cel mai scurt timp. Multumesc mult echipei, fără de care această primă intervenție la spitalul sucevean nu ar fi fost posibilă”, a declarat Cătălin Lulciuc, medic radiolog la Spitalul Județean.

Managerul unității spitalicești, medicul Alexandru Calancea, a precizat că un aparat de RFA (ablație prin radiofrecvență), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de SPJSV prin ordonatorul principal de credite Consiliul Județean, alături de alte aparate de ultimă generație, până la sfârșitul anului. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Primul eveniment ”Plimbă-te cu medicul” (Walk with a Doc) din România, a avut loc la Fălticeni

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Fălticeni, ajutate de studenți la medicină, încearcă să conștientizeze …