Wednesday , February 8 2023

Pompierii suceveni au intervenit în 24 de ore la șapte incendii. Patru dintre ele au pornit de la afumători

În ultimele 24 de ore, echipajele pompierilor militari suceveni, împreună cu lucrători ai Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a șapte incendii, în localitățile Părhăuți, Slatina, Fălticeni, Plutonița, Broșteni, Vatra Moldoviței și Șcheia.

Incendiile au provocat mai multe pagube materiale, fiind distruse trei anexe gospodărești, dar și alte bunuri din gospodăriile afectate.

Pentru trei dintre aceste incendii, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coșul de fum necurățat sau neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

Restul de patru incendii au izbucnit din cauza unor afumători, fie prin efect termic generat de mijloacele de încălzire improvizate, fie prin jarul sau scânteile provenite de la acestea.

Pentru a fi în siguranță și pentru a se bucura de următoarea perioadă, dedicată  Crăciunului, dar și noului an, venim în sprijinul cetățenilor, din nou, cu o serie de recomandări specifice:

În ceea ce privește coșurile pentru evacuarea fumului:

– coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an;

– în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească şi să constituie surse de aprindere;

– coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor.

Pentru a vă bucura de produsele gustoase din afumători:

– Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc., sau lângă materiale combustibile;

– Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile;

– Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului;

– Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului.

Vezi si

Un elev al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni a returnat o borsetă cu bani găsită pe stradă

În data de 6 februarie a.c., în jurul orei 19.30, Ionuț-Eduard, elev al Școlii Militare …