Sunday , November 27 2022

Polițistul rănit în misiune la Rădăuți a fost detubat și este conștient

Medicii consideră că pericolul vital a fost depășit. Acesta va avea nevoie de tratament recuperatoriu pentru cel puțin șase luni de zilePolitistul Ciprian Sfichi

După cum reiese din declarațiile medicului ne­u­­­­rochirurg Mircea Gră­madă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neuro­chirurgie din Iași, po­­lițistul sucevean rănit în ur­mă cu o săptămână în timpul unei misiuni la Ră­dăuți a fost detubat iar evoluția stării sale de să­nătate este lentă dar favo­rabilă. “Pacientul este con­știent și vorbește, comunică cu medicii și asistentele me­di­cale. Nu vorbește cu probleme, vorbește bine. Este logic și coerent. Există un deficit motor pe jumătate din corp”, a declarat acesta, explicând că “pacientul este conștient, și-a revenit în mare parte, evoluția este lent favorabilă, a fost detubat, s-a scos sonda nazo-gastrică. În cursul acestei dimineți s-a efectuat și un Computer Tomograf. Urmează să se facă încercări de alimentare pe cale ­na­turală. Pacientul comunică cu cei din anturaj, cu asistentele medicale. El beneficiază de o kinetoterapie intensivă și este în continuare în secția de terapie intensivă. Evoluția neurologică este favorabilă însă trebuie să ținem cont că oricând pot să apară complicații locale sau generale. De asemenea, nu ne putem pronunța în acest moment cu privire la sechelele cu care va rămâne deoarece cel puțin șase luni de zile va trebui să efectueze o acti­vitate de recuperare neuromotorie în mediul specia­lizat. În acest moment exis­tă speranțe că prognosticul vital este favorabil”, a continuat medicul Mircea Grămadă.

Reamintim că în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava au desfășurat o acțiune pentru a destructura o grupare specializată în tra­fic de droguri. Astfel, au fost făcute opt per­cheziții la mai multe domicilii din zona Rădăuți. Pe la ora 06.00, oamenii legii au descins la locuința lui Alexandru Huțuleac, considerat unul dintre capii rețelei. Acesta are casa împânzită cu ca­me­re video, așa că imediat după ce câi­nele din curte a început să latre, a ob­servat că va fi „vizitat” de către po­lițiști. Huțuleac a închis becurile din casă și s-a postat după o ușă, înarmat cu o sa­bie.

Mascații au spart ușa de la intrare cu berbecul, primul care a intrat în imobil fiind agentul șef – adjunct Dan Ciprian Sfichi, din cadrul Serviciului pentru Ac­țiuni Speciale Suceava. Din nefericire pentru acesta, Huțuleac s-a năpustit asu­pra sa și a reușit să-l ia prin surprindere, apli­cându-i mai multe lovituri asupra capului și a brațului.

Atacatorul a fost imobilizat de către colegii polițistului lovit, iar victima a fost transportată de urgență la Spitalul Jude­țean Suceava. Medicii de la această unitate medicală au reușit să-l stabilizeze pe agentul de la trupele speciale, astfel că s-a putut efectua transferul său cu elicopterul SMURD, la Iași, unde a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie. El a fost diagnosticat cu „traumatism cranio – cerebral sever, plagă tăiată fronto – temporo – parietală dreapta”. După compu­­terul tomograf făcut la Spitalul Jude­țean Suceava s-a ­evi­­dențiat dilacerare cerebrală. Practic, po­lițistul Sfichi a ajuns la spital cu capul sfărâmat. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …