Friday , May 17 2024

Ploile au erodat puternic malul Moldovei la Boroaia. Au fost ancorați bușteni în mal și se încearcă devierea curentului principal al râului

Ploile din ultimele zile au dus la accentuarea fenomenului de eroziune deja existent în zona, fiind puse în pericol mai multe terenuri agricole din Boroaia. Ploia torențială de ieri a dus din nou la inundarea străzilor din municipiul Suceava, ca de obicei canalizarea nereușind să facă față șuvoaielor de apă. La Cumpărătura, DN 2 s-a transformat ieri pe o porțiune într-un adevărat lac, circulația desfășurându-se cu dificultate 

 

În urma precipitațiilor căzute în ultima perioadă, în zona localității Bo­roaia, în aval de confluența râului Mol­dova cu râul Seaca, pe malul drept, pe o lungime de aproximativ 150 metri liniari, s-a accentuat feno­menul de eroziune de mal deja existent. Eroziunea pune în pericol te­renuri agricole (pășune comunală).

Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a deplasat imediat la fata locului 8 angajați și o autoutilitară pentru a interveni in sprijinul autorităților locale.

S-a luat decizia de a se ancora bușteni în malul erodat si de a se incerca devierea curentului principal al râului Moldova până ce situatia va permite intervenția cu utilaje în albie.

De asemenea, în urma ploilor torențiale de ieri, pe DN2, la Cum­părătura, apa a ajuns pe șosea, formând în unele zone un adevărat lac. Apa s-a adunat pe carosabil, iar șoferii au fost nevoiți să traverseze șoseaua aco­perită cu apă. Din fericire, nu s-au produs alte incidente grave.

Şi în municipiul Su­ceava ploile de ieri au inundat străzile, ca de obicei gu­rile de la canalizare nefăcând față șuvoaielor de apă. Mari cantități de nisip și alte maeriale de la lucrările de pe mai multe străzi au fost luate de apă, în­­­fundând în unele locuri ca­na­lele.

De altfel, încă de ieri dimineață, autoritțile au anunțat că sunt pregătite să intervină, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovi­na” al județului Suceava activându-se pe timpul avertizățrilor meteo Centrul Ju­dețean de Coordonare și Con­ducere a Intervenției, cu repre­zentanți ai pompierilor militari, prefecturii, poliției, jandarmeriei și ai SGA (Sistemul de Gospodărire a Ape­lor).

De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza ju­de­țului, cu privire la atenționările emi­se. În paralel, s-au pregătit teh­nica și mijloacele de intervenție la nivelul fiecărei subunități de salvatori din județ, iar dacă va fi cazul, se va crește și capacitatea ope­rațională, pentru asigurarea misiunilor specifice. Zonele critice din județ au fost permanent monitorizate de către co­misii mixte constituite din pompieri militari, reprezentanți ai unită­ților administrativ teritoriale și lucrători SGA. (O.S.)

 

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …