Saturday , April 27 2024

Peste șase mii de oameni au participat la manifestările religioase de hramul Sucevei (FOTO | VIDEO)

La orele prânzului, între trei și patru mii de oameni au fost în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și în proximitatea acesteia. De asemenea, în jur de 2.500 – 3.000 de oameni au asistat, în diferite zone ale orașului, la procesiunea cu racla cu moaștele sfântului care, din cauza contextului pandemic din acest an, a fost purtată pe o mașină și preoții au dus-o doar de la baldachinul din curtea Mănăstirii până la mașina care aștepta în apropiere de intrarea principală  

Între 2.500 și 3.000 de suceveni au asistat la procesiunea de Sânziene cu racla cu moaștele Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, racla fiind purtată de o mașină pe care a fost așezată o icoană mare cu chipul sfântului iar traseul a fost ușor modificat față de anul trecut. Procesiunea a început, ca în anii precedenți, după slujba oficiată în curtea mănăstirii și care a ținut mult după ora 11:30 cât era estimat inițial.

La ora 12:15 slujba se apropia de final, dar un cordon lung de credincioși încă mai aștepta să ajungă la racla cu moaștele sfântului, raclă care a fost depusă în baldachinul din curtea Mănăstirii, după deja împământenitul obicei al locului.

Evenimentele religioase de ieri s-au desfășurat sub influența măsurilor de prevenire a pandemiei de coronavirus. Atât slujba, cât și procesiunea.

În curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou au fost puse vergi metalice de culoare verde pe care era prins un mic tricolor și care serveau ca reper pentru credincioșii care veneau să asiste la slujbă și care aveau obligația de a rămâne acolo, nu de a se deplasa liber cum era în anii precedenți. la respectarea acestor măsuri au vegheat nu doar jandarmii, ci și preoții – de altfel nu chiar puține fețe bisericești erau cele care aveau această „slujire” în timp ce ierarhii și un sobor de preoți oficiau slujba de pe scena amenajată în curte. Cu toate acestea între trei și patru mii de oameni au fost la slujbă, desigur dacă sunt luați în calcul și cei care – nu tocmai puțini la număr – au asistat în afara zidurilor mănăstirii, până aproape de biserica Sf. Înviere, și poate fiindcă nu erau chiar atât de stricte regulile de distanțare socială, accentul punându-se mai cu seamă în curtea mănăstirii. Cel puțin în afară nu erau puse vergile metalice care să indice locul fiecăruia și nici jandarmii și polițiștii locali aflați în zonă nu au fost chiar atât de stricți.

Majoritatea credincioșilor s-a comportat exemplar. Cu câteva excepții – probabil din alte județe, predominant țigani – credincioșii au purtat măști de protecție. Ba unii chiar și mănuși, nu chiar multe cazuri, totuși.

Din păcate, au fost și credincioși care au ajuns la Mănăstire și au uitat de regulile de distanțare fizică, îndeosebi cei care s-au îmbulzit să prindă pachete cu mâncare oferite prin inițiative private la ieșirea din mănăstire. Ca și în anii precedenți, astfel de inițiative au fost bine primite, doar că în acest an primarul Ion Lungu care era nelipsit la asemenea inițiative, chiar el având una din primul an de mandat, a anunțat că suspendă demersul său pentru a nu apărea alte discuții ulterioare. Cum era de așteptat, abateri de la respectarea regulilor de distanțare socială au fost constatate și la ieșirea coloanei cu moaștele sfântului, unii credincioși încercând să ajungă cât mai aproape de platforma pe care se aflau moaștele.

Cât despre procesiune, este de menționat că tot din cauza pandemiei de coronavirus, nu a mai fost una pedestră. În jurul orei 12:25 racla cu moaștele sfântului a fost urcată pe platforma din spatele unei mașini care a fost parcată în fața Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou. Preoții care în anii precedenți purtau racla pe umeri – uneori ajutați de militari de la Jandarmerie sau de pompieri – prin tot orașul acum au purtat racla doar de la baldachin la autovehicul. În fața procesiunii, într-o altă mașină s-a aflat PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Procesiunea a început de la Mănăstirea „Sf. Ioan” și a trecut pe la Biserica Sfânta Înviere, Biserica Domnițelor, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolaie”, Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”, Biserica „Sfânta Vineri” și Spitalul Județean Suceava, ultimele două fiind elemente de noutate față de anii precedenți. Ca în fiecare an, la fiecare biserică, racla s-a oprit pentru câteva momente pentru o scurtă rugăciune. Pentru câteva minute, procesiunea a trecut prin fața spitalului, mașina care a purtat racla cu sfintele moaște s-a oprit pentru scurt timp în fața intrării principale a Spitalului Județean, cadrele medicale închinându-se iar preoții au rostit o rugăciune.

Pe tot traseul, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost întâmpinată de preoți și credincioși, care au stat pe trotuare, fără a se alătura convoiului. După procesiune, racla a fost reașezată sub baldachinul din curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou. Accesul credincioșilor în curtea mănăstirii pentru a se închina la moaștele Sf. Ioan cel Nou Suceava a fost permis până miercuri, 24 iunie, la ora 22:00, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. (D.P.)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …