Saturday , April 27 2024

Peste 700 de suceveni au rămas fără venitul minim garantat pentru că au refuzat munca în folosul comunităţii

Cea mai mare scădere a numărului de asistaţi social a fost raportată în luna mai, când s-au înregistrat în evidenţele AJPIS Suceava cu 264 mai puţine persoane care au încasat venitul minim garantat. Cei mai mulţi beneficiari provin din Dolhasca, unde sunt 422 persoane care încasează lunar ajutorul social, şi Valea Moldovei, cu 412 persoane aflate în plată

Judeţul Suceava se află pe locul 7 în ţară după numărul de beneficiari ai venitului minim garantat, ocupantul primului loc, cu un total de 11.153 asistaţi, fiind judeţul Dolj. Pe locul doi se află judeţul Buzău, cu 9.060 beneficiari, urmat îndeaproape de judeţul Bacău, cu 9.044 beneficiari ai venitului minim garantat. Următoarele în top sunt judeţele Teleorman, Galaţi şi Vaslui, cu peste 7.000 de asistaţi social. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava, la finalul lunii august, în judeţul nostru existau 6.461 beneficiari, care au primit în total 1.946.679 lei.

Numărul acestora a înregistrat o scădere constantă în acest an, iar cei mai mulţi beneficiari au pierdut acest drept în luna mai, când s-au înregistrat în evidenţele AJPIS Suceava cu 264 mai puţine persoane care au încasat acest ajutor social. Astfel, în luna iulie s-au aflat în plată 6.506 beneficiari, 6.603 în iunie, 6.784 în mai, 7.048 în aprilie, 7.170 în martie, 7.215 în februarie şi 7.222 în ianuarie. Această situaţie s-a înregistrat în urma modificării legii privind acordarea venitului minim garantat, conform căreia refuzul unui beneficiar de a munci atrage după sine pierderea ajutorului social, pentru care poate aplica din nou abia după 12 luni. O altă modificare importantă stipulează că toţi membrii familiei pot să lucreze şi să cumuleze numărul de ore de muncă stabilit în funcţie de necesitate. De asemenea, asistaţii social pot merge la muncă sezonieră, fără a pierde venitul minim garantat.

”Ei sunt obligaţi să presteze un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii pentru a primi venitul minim garantat în fiecare lună. I-am chemat la Primărie, i-am pus să presteze munci prin comună, dar nu au venit aşa că le-am sistat plata ajutorului social. Nu ştiu cum e în alte ţări, dar la noi cei care nu muncesc nu mai primesc bani de la stat. Munca este obligatorie la noi, iar ei nu vor să priceapă asta”, a declarat Adrian Isepciuc, primarul comunei Pătrăuţi, unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de beneficiari ai venitului minim garantat, şi anume cu 77 persoane aflate în plată mai puţin comparativ cu începutul anului.

 

N În Botoşana nu există niciun beneficiar al venitului minim garantat

 

Situaţia detaliată pe localităţi relevă că cei mai mulţi beneficiari ai acestui ajutor social provin din Dolhasca, unde sunt 422 persoane care încasează venitul minim garantat, şi Valea Moldovei, cu 412 asistaţi. 289 beneficiari provin din Pătrăuţi, 285 din Baia şi alţi 210 din Vereşti. La polul opus, avem şi localităţi care au foarte puţini cetăţeni care încasează venitul minim garantat, şi anume Coşna, Dărmăneşti şi Gălăneşti, cu câte 2 astfel de cetăţeni, Siminicea, Fântâna Mare şi Horodnic de Jos, cu câte 4 beneficiari, alţi 5 în Fântânele, Iaslovăţ şi Cacica cu câte 6 asistaţi social, Breaza şi Cajvana cu câte 7, Dorna Arini şi Dorna Candrenilor, fiecare cu câte 8 persoane care încasează acest ajutor bănesc. Singura localitatea în care nu există niciun beneficiar al venitului minim garantat este Botoşana.

Venitul minim garantat este calculat în funcţie de numărul de persoane dintr-o familie şi de valoarea indicatorului social de referinţă, acordându-se astfel sume între 141,5 lei pentru persoana singură şi 527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane. Pentru a obţine ajutor social, persoana singură sau reprezentantul familiei trebuie să depună un dosar format dintr-o cerere, o declaraţie pe propria răspundere şi actele care dovedesc componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia, dacă este cazul. Dosarul se depune la primarul localităţii unde locuieşte persoana singură sau familia. Primarul dispune efectuarea unei anchete sociale în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii şi apoi emite o dispoziţie de acordare sau de respingere a ajutorului social în termen de 10 zile lucrătoare de la încheierea anchetei sociale. După stabilirea acestui drept, primarii dispun efectuarea de anchete sociale o dată la 6 luni sau ori de câte ori este nevoie.

Refuzul unei oferte de loc de muncă sau refuzul de a lua parte la un curs de formare profesională în vederea ocupării unui loc de muncă, la cursuri de calificare/reprofesionalizare oferite de agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă determină încetarea dreptului la ajutor social. (Oana NUTU)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …