Tuesday , November 28 2023

Peste 3.000 de vizitatori la Observatorul Astronomic şi Planetariul USV, cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor

Observatorul Astronomic şi Planetariul Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat o serie de activități gratuite, sâmbătă, 14 mai a.c., cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor, la care au participat peste 3.000 de vizitatori.

Potrivit USV, acțiunea a început la ora 17.00 şi s-a finalizat după miezul nopţii, cuprinzând programe de planetariu, observații astronomice solare şi nocturne, proiecții de filme 3D cu teme de astronomie, expoziția despre evoluţia universului, din Rotonda Planetariului, şi cea de iluzii optice, din turnul Observatorului.

”Cea mai frecventată activitate a fost cea desfăşurată în Planetariu, unde mai mult de 1.500 de persoane au fost înregistrate la spectacole, care au avut şi o componentă în limba ucraineană, atunci când în public se aflau refugiaţi din Ucraina. Au urmat observaţiile solare şi lunare, în perioada în care cerul a fost senin, cu mai mult de 1.000 de participanţi, şi proiecţiile de filme 3D, cu peste 500 de spectatori. Un număr similar de persoane au fost ghidate prin expoziţii şi turnul Observatorului, atât de personalul instituţiei coordonate de lector univ.dr. Cristian Pîrghie, cât şi de tineri suceveni pasionaţi de astronomie, coordonaţi de inspectorul şcolar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun”, a informat prof.univ.dr. Mihai Dimian, coordonator ZNSt@USV 2022.

Manifestarea a făcut parte din cea de-a XII-a ediţie a Festivalului ”Zile şi Nopţi” Studenţeşti (ZNSt), care include peste 100 de evenimente, organizate în perioada 12-29 mai a.c., în colaborare cu organizaţiile studenţeşti, sub coordonarea Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava şi a Casei de Cultură a Studenţilor Suceava. Comunitatea suceveană este așteptată să se alăture studenţilor şi profesorilor USV la activităţi, care sunt prezentate pe pagina de facebook a Festivalului ZNSt https://www.facebook.com/znst.asussv.ro sau pe pagina web a universităţii  https://usv.ro/. (O. N.)

Vezi si

Accident la Dumbrăveni – două persoane au ajuns la spital

Luni seara, în jurul orei 19.30, un autoturism ieșit în afara părții carosabile, pe raza …