Friday , April 26 2024

Peste 2.000 de copiii au fost vaccinați anul trecut împotriva hepatitei

 1.036 dintre aceștia provin din mediul rural. Acoperirea vaccinală redusă, duce la apariția cazurilor tot mai multe de afecțiuni hepatice

După cum reiese din datele statistice furnizate de către medicii de familie către Direcția de Sănătate Publică, aproximativ 20% dintre copiii care trebuiau să primească vaccinul împotriva hepatitei, în cursul anului trecut, nu au fost prezenți în cabinetele medicilor de familie, ceea ce înseamnă că acoperirea vaccinală la copiii cu vârsta cuprinsă între un an și doi ani, este sub procentul recomandat de Ministerul Sănătății. Activitatea de estimare a acoperirii vaccinale se desfășoară bianual, în lunile februarie și august, prin identificarea numărului de copii înscriși pe listele tuturor medicilor de familie din mediul urban și rural, copii care sunt vaccinați corespunzător vârstei prevăzute în calendarul național de vaccinare. În cursul anului trecut, au fost imunizați împotriva hepatitei, peste 2.000 de copii cu vârsta între un an și doi ani, dintre care 975 de copii din mediul urban și alți 1.036 de copii din mediul rural. Din totalul copiiilor catagrafiați în evidențele cadrelor medicale, pentru aproape 20% dintre micuți, părinții au refuzat vaccinarea, jumătate prin neprezentare. Au mai fost și câteva cazuri de contraindicații medicale.

Cadrele medicale monitorizează cazurile de hepatită, asistența medicală comunitară reprezentând primul nivel al furnizării de servicii medicale din asistența primară. Importanța depistării hepatitelor virale cronice este indicată de prevalența ridicată a hepatitelor virale cronice, de vârstele tot mai scăzute la care apar, dar mai ales trebuie ținut seama de consecințele grave și ireversibile în hepatitele netratate. Populația nu trebuie să se lase păcălită de faptul că infecția cu virus hepatic B, C sau D nu dă mereu simptome. Spre deosebire de virusul hepatic A, virusul B poate cauza atât o formă acută de hepatită, cât și una cronică. Hepatita B este cea mai frecventă afecțiune cronică din lume iar depistarea timpurie prin testare a infecției virale este primul pas pentru prevenirea afectării severe a ficatului

DSP va derula și anul acesta Campanii de informare, educare și conștientizare printr-o serie de evenimente județene ce anunță campanii gratuite de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice din județ. Obiectivul proiectului constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusurile hepatice B/D si C. În anul 2020 în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale acute B și C, în județul Suceava, s-au înregistrat zero cazuri noi iar în anul 2021 s- a înregistrat un caz nou de hepatita B, pentru ca în 2022 să nu fie niciun caz.

La sfârșitul anului 2022 în statistica pe județ, figura un număr de peste 12.000 de persoane suferinde de ciroză și alte afecțiuni hepatice cronice. ”Printre măsurile aplicate de DSP în vederea limitării infectării persoanelor cu virusul hepatic, este intensificarea activităților de promovare a sănătății în populația generală și în grupele cunoscute ca fiind la risc pentru HVB și HVC, intensificarea activităților de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, în funcție de specificul unității și de riscul pe care îl presupun diferitele proceduri medicale. Prevenția adevărată a hepatitei virale este vaccinarea, prin estimarea acoperirii vaccinale și derularea activității de vaccinare prin programe naționale de sănătate, prin cabinete medicale de familie”, au transmis reprezentanții DSP Suceava. (C.R.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …