Sunday , August 14 2022

Patru autopsieri de la Spitalul Județean, trimiși în judecată pentru șpăgile cerute de la rudele morților

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au trimis în judecată cinci angajați de la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Este vorba despre 4 autopsieri (practic toți autopsierii de la spitalul sucevean) și o îngrijitoare. Aceștia sunt acuzați de săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, furt și înșelăciune. Toate faptele de care sunt acuzați cei cinci s-au petrecut în martie – aprilie 2020, în perioada în care toată zona Sucevei era în carantină, impusă de numărul mare de decese și îmbolnăviri cauzate de COVID.

Astfel, cazul cel mai ”stufos” este cel al Marianei Ficiuc, despre care Obiectiv de Suceava a relatat recent, acuzată de săvârşirea a 36 de infracțiuni de luare de mită. De asemenea, autopsiera Ficiuc este acuzată și de furt.

Procurorii suceveni spun că, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în perioada februarie – aprilie 2020, aceasta a pretins și/sau primit de la un număr de 36 aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 20 și 350 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către familii.

De asemenea, la data de 04.04.2020, inculpata și-a însușit suma de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, bunuri pe care ar fi trebuit să le predea persoanei împuternicite de familie să le ridice.

Un autopsier de la SJU este acuzat de săvârşirea a 7 infracțiuni de luare de mită și a unei complicități la infracțiunea de furt. Conform procurorilor, în perioada martie – aprilie 2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, singur sau împreună cu alți inculpați, a pretins și/sau primit de la un număr de 7 (șapte) aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aparținători, solicitând/acceptând recompensarea activității efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reținut în sarcina inculpatului că la data de 04.04.2020, i-a oferit primei inculpate sprijin moral pentru însușirea de către aceasta, fără drept, a sumei de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, sumă care ar fi trebuit predată persoanei împuternicite de familie să le ridice, inculpatul pulverizând produse biocide pe trei bancnote de câte 50 lei restituite persoanei împuternicite după ce și-a păstrat suma de 600 lei, inculpata fiind astfel încurajată de acesta, care se afla lângă ea în momentul însușirii sumei de bani.

O autopsieră de la Spitalul Județean este acuzată de luare de mită, după ce, în data de 14.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a primit, împreună cu cel de-al doilea inculpat, suma de 150 lei de la fiul unei persoane decedate, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea și eliberarea trupului acesteia, respectiv pentru serviciile prestate de îmbălsămare, spălare, îmbrăcare, cosmetizare, efectuarea procedurii de identificare și predarea cadavrului.

O altă autopsieră, acuzată de asemenea de  luare de mită, în data de 24.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a pretins sume de bani de la fiul unei persoane decedate,  în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea și eliberarea trupului acesteia,  primind suma de 100 lei pentru serviciile prestate de pulverizare produse biocide (formolizare), efectuarea procedurii de identificare și predarea cadavrului.

Cel de-al cincilea inculpat în acest dosar este o îngrijitoare, acuzată de luare de mită, dar și de înșelăciune. Aceasta în perioada martie – aprilie 2020, în calitate de îngrijitoare în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, singură sau împreună cu ceilalți inculpați, a pretins și/sau primit de la un număr de 4 (patru) aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 și 100 lei sau alte bunuri în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de ajutare a autopsierilor la manipularea cadavrelor pacienților decedați pentru efectuarea procedurilor de spălare, îmbrăcare, cosmetizare, formolizare, identificare și predarea cadavrului, solicitând/acceptând recompensarea activității efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reținut că la data de 30.03.2020, a indus în eroare o  persoană vătămată, spunându-i că pentru ridicarea de la morgă a unei persoanei decedate trebuie să cumpere un  prosop, un gel de duș și o lamă de ras pentru a „spăla persoana decedată și a o îngriji, pentru că așa cere protocolul”, în condițiile în care aceste proceduri nu puteau fi efectuate întrucât pacientul figura în evidențe ca fiind decedat din cauza infectării cu virusul Covid, iar persoana vătămată a cumpărat bunurile solicitate și i le-a dat inculpatei, fiind prejudiciată cu contravaloarea acestor produse în sumă de aproximativ 30 lei.

În cursul urmăririi penale procurorii au dispus față Mariana Ficiuc luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 08.03.2022, precum şi instituirea unor obligații.

De asemenea, în cursul urmăririi penale, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării, asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparținând aceleiași inculpate până la concurența sumei de  5.485 lei, precum și asupra bunurilor mobile şi imobile (bunuri prezente sau viitoare) aparținând celui de al doilea inculpat, până la concurența sumei de  2.050 lei, fiind aplicat sechestru asigurător asupra câte unui autoturism al fiecăruia dintre aceștia.

Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al unor subunități de poliție de pe raza județului Suceava, precum și din cadrul Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (O.S.)

Vezi si

Peste 150 de polițiști suceveni, unii în civil, acționează zilnic  pentru siguranța cetățenilor în perioada acestei minivacanțe 

Zilele acestea, în județul Suceava sunt organizate peste 30 de evenimente publice la care se …