Friday , April 26 2024

Patronul COSADEL Rădăuți, trimis în judecată de DNA într-un uriaș dosar de luare de mită, alături de un fost șef al Sucursalei Hidrocentrale «Bistrița»

Procurorii DNA susțin că fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița Piatra Neamț, Constantin Grigoriu, ar fi obținut prin intermediul a doi oameni de afaceri sume uriașe de bani după ce a atribuit în mod ilegal contracte pentru lucrări care nu au fost făcute niciodată. Afaceristul rădăuțean Constantin Lazăr este acuzat că, în calitate de administrator al firmei SC Cosadel SRL, ar fi încheiat contracte cu SC Construcții Hidrotehnice SA Iași în baza cărora a emis nouă facturi fiscale de 4.638.468,92 lei fără TVA, deși știa că emiterea și efectuarea plăților s-au realizat ca urmare a solicitării directorului Grigoriu și au reprezentat obiectul infracțiunii de luare de mită. Lazăr a fost condamnat luna trecut de Curtea de Apel Suceava la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar, în care a fost acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, după ce a înregistrat în contabilitatea firmei facturi și avize false prin care încerca să pară că ar fi cumpărat 440.080 de litri de motorină în valoare de 1.757.093 de lei de la o firmă din București  

Fostul director al Sucursalei Hidrocentrale «Bistrița» Piatra Neamț, Constantin Grigoriu, a fost trimis în ju­­decată după ce a atribuit în mod ilegal contracte pentru lucrări care nu au fost făcute niciodată, el luând mită de la doi oameni de afaceri, a anunțat săptămâna trecută Direcția Națională Anticorupție.
Procurorii din cadrul Direcției Na­țio­nale Anticorupție (DNA) Bacău au decis să îl trimită în fața instanței de judecată pe Constantin-Romică Grigoriu sub acuzația de luare de mită în formă continuată. În același dosar au fost trimiși în judecată și doi oameni de afaceri, ambii acuzați de complicitate la luare de mită în formă continuată.
Conform rechizitoriului ­procuro­rilor, în contextul realizării obiectivului de investiții „Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava”, în perioada 2010-2011, Grigoriu i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante să încheie, chiar dacă nu se impunea acest lucru, trei contracte de prestări servicii cu firmele administrate de ceilalți doi inculpați din dosar.
„Ulterior, în baza a 15 facturi fiscale ce ar fi fost emise de cele două firme, societatea contractantă ar fi decontat suma totală de 6.518.609 lei pentru lucrări care în realitate nu ar fi fost executate”, susțin anchetatorii.
În aceeași perioadă, Constantin Ro­mică Grigoriu, în calitate de președinte al unei comisii de evaluare, ar fi atribuit unei alte societăți comerciale un contract de lucrări la obiectivul „Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții”.
În realitate, dacă ar fi fost respectată legislația în vigoare, oferta tehnică și financiară a societății respective ar fi trebuit respinsă de comisia de evaluare prezidată de fostul șed al Hidrocentralei Bistrița.
„Ulterior, inculpatul i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante să încheie, trei contracte de furnizare bunuri și prestări servicii cu firma unuia dintre ceilalți doi inculpați în valoare totală de 5.004.200 euro fără TVA și 5.950.232 lei fără TVA. Urmare a acestor demersuri, beneficiul total al firmei administrată de omul de afaceri ar fi fost de 1.718.818 euro și 2.541.280 lei”, susțin anchetatorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Neamț.
Conform presei nemțene, procu­ro­rii au stabilit că primele nouă acte de luare de mită ale directorului Romică Grigoriu au constat în următoarele: „Pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava, încheiat cu SC Construcții Hidro­tehnice SA Iași, a pretins și obținut în mod repetat și la diferite intervale de la reprezentanții acestei societăți decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără TVA către SC Cosadel SRL, pentru lucrări care în realitate nu au fost executate“. La alte șase acte de mită, directorul a obținut de la repre­zen­tanții unei societăți decontarea su­mei de 1.880.140 lei fără TVA către SC I SRL Piatra Neamț, tot pentru lucrări fictive.
Procurorii DNA mai arată că, în perioada august 2010 – septembrie 2011, prin intermediul SC I SRL Piatra Neamț și în baza a trei contracte, Ro­mică Grigoriu a pretins și primit suma de 1.718.817 de euro și 2.541.280,60 lei pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu. „Inculpatul și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la respectarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de președinte al Comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări «Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții» precum și cele de director al SH Bistrița SA Piatra Neamț referitoare la în­cheierea de acte juridice, în numele și pe seama Hidroelectrica SA“, arată anchetatorii. În ce-l privește pe Sorin Grigore s-a arătat că, în calitate de administrator al SC I SRL Piatra Neamț, a încheiat pe 30 octombrie 2010 un contract cu SC CH SA Iași în baza căruia a emis șase facturi fiscale de 1.880.140 lei fără TVA, deși firma nu executase lucrările.
Afaceristul rădăuțean Constantin Lazăr a fost acuzat că, în calitate de administrator al firmei SC Cosadel SRL, a încheiat contracte cu SC Construcții Hidrotehnice SA Iași în baza cărora a emis nouă facturi fiscale de 4.638.468,92 lei fără TVA, deși știa că emiterea și efectuarea plăților s-au realizat urmare a solicitării directorului și au reprezentat obiectul infracțiunii de luare de mită.
De altfel, despre legăturile firmei rădăuțene Cosadel cu Constantin ­Gri­go­riu, încă din anul 2012 presa a publicat mai multe articole care arătau că firma lui Lazăr a beneficiat de un contract privind închirerea unor autovehi­cule către sucursala Bistrița Hi­dro­­electrica. De asemenea, un site de investigații susținea atunci că legăturile “nu se rezumă la contractul oficial, Cosadel prestând diferite servicii pentru directorul general Grigoriu la proprietățile sale din județul Suceava”.
Constantin Vasile Lazăr, administratorul de la SC Cosadel SRL Rădăuți, a fost condamnat luna trecută de Curtea de Apel Suceava într-un alt dosar, pentru evaziune fiscală în formă conti­nuată. Lazăr a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea condițio­nată a executării pedepsei, pentru că a înregistrat în contabilitatea firmei mai multe facturi și avize false prin care în­cerca să pară că ar fi cumpărat 440.080 de litri de motorină în valoare de 1.757.093 de lei, de la o firmă din București, al cărei patron a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
Firma COSADEL Rădăuți a fost una dintre favoritele fostului primar rădăuțean Aurel Olărean, fiind o bună perioadă de timp în relații extrem de apropiate și de noua administrație rădăuțeană. In județ, firma lui Lazăr este cunoscută pentru balastierele pe care le-a exploatat ani în șir precum și pentru numeroasele contracte pe care le-a primit de la primăriile din zona Rădăuți-Marginea. (O.S.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …