Monday , April 29 2024

O firmă turcească va furniza Primăriei Suceava 17 autobuze electrice mici

Este singura ofertă depusă la licitația de pe 22 aprilie, iar deliberarea s-a încheiat în mai puțin de două luni, mai exact în cursul zilei de luni, 15 iunie, contractul cadru urmând a fi finalizat în perioada următoare, precum și două acorduri subsecvente. Reamintim că la cele aproape 9,2 milioane de lei – de la cele două licitații pentru zece autobuze electrice mici la care nu s-a prezentat nimeni – s-au adăugat peste 9,4 milioane de lei rezultați din economii față de prețul estimat la licitația pentru 25 autobuze electrice mari, iar de acești bani municipalitatea a organizat o singură licitație, pentru maximum 17 autobuze electrice mici cu lungimea de aproximativ 6 metri, care vor fi cumpărate în baza a două contracte subsecvente acordului cadru ce va fi încheiat ca urmare a licitației din 22 aprilie

În mai puțin de două luni a fost selectat câștigătorul licitației Primăriei Municipiului Suceava pentru cumpărarea de autobuze electrice de capacitate mică. Nu e mai puțin adevărat că o singură ofertă a fost depusă pe data de 22 aprilie – termenul limită la licitația organizată de Primăria Suceava – pentru autobuze electrice mici, în lungime de aproape 6 metri iar acesta ar putea fi un motiv pentru care analiza propunerilor tehnică și financiară, precum și a celorlalte documente a putut fi definitivată într-un timp relativ scurt. De altfel, despre autobuzele mici, primarul Ion Lungu a spus în repetate rânduri că sunt foarte căutate urmând a fi folosite pe străzile înguste, în cartierele noi.

Precizăm că municipalitatea vrea să cumpere acele autobuze electrice mici în baza unei finanțări europene nerambursabile atrasă prin Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Cumpărarea – dacă, cel mai probabil, contractul va fi atribuit în perioada următoare operatorului economic care a depus oferta la licitație – se va face în baza unui acord – cadru urmat de încheierea a două contracte subsecvente. Deliberarea comisiei cu selecția câștigătorului a fost făcută publică pe SEAP/SICAP cu două minute înainte de ora 15:00 a zilei de 15 iunie.

Criteriul de atribuire nu a fost „cel mai scăzut preț”, ci „cel mai bun raport calitate – preț” în care componenta financiară are o pondere de 55% iar diferența de 45% este pentru modul în care sunt satisfăcute anumite cerințe tehnice. Astfel, 15% este pentru: „Garanția extinsă ofertată pentru bateria electrică a fiecărui autobuz din lot” în care doar garanțiile mai mari de 8 ani se punctează. De asemenea, 10% este pentru: „Autonomia extinsă a autobuzului electric, încărcat la capacitate maximă și cu climatizarea utilizată la capacitate maximă în care se punctează doar autonomia, în km, a autobuzului electric încărcat la capacitatea maximă si cu climatizarea utilizată la capacitate maximă, mai mare de 150 km, efectiv rulați. Totodată, 20% este pentru: „Eficiența energetică, respectiv cantitatea emisiilor de CO2” în care eficiența energetică, respectiv cantitatea emisiilor de CO2 (P3) se va exprima în Grame CO2/100 km iar consumul mediu kWh/100 km trebuie să se regăsească în cartea tehnică sau documentul de certificare/omologare a autobuzului ofertat, prezentat în oferta tehnică.

Chiar dacă numele câștigătorului nu a fost făcut public, având în vedere că procedura figura în continuare ca fiind „în desfășurare”, nu „anulată” iar doar o singură ofertă a fost formulată, este destul de clar că firma câștigătoare este ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL, o firmă cu capital turcesc, dealer al Isuzu și având sediul în nordul Bucureștiului, mai exact în localitatea Ciolpani. Printre ceilalți parteneri ai firmei cu sediul la Ciolpani se află și TEMSA ULASIM ARACLARI SAN TIC AS.

De altfel, aceasta din urmă a fost unul din ofertanții care s-au prezentat la licitația pe care Primăria Municipiului Suceava a organizat-o pentru achiziționarea a 25 de autobuze electrice mari, cu lungime de aproximativ 12 metri și la care firma ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL figura ca „terț susținător”. Deși TEMSA și ANADOLU nu au depus oferta câștigătoare pentru cele 25 de autobuze electrice mari (în lungime de aproximativ 12 metri), la licitația pentru 16 autobuze mici, cu motor electric, cei de la ANADOLU au considerat că merită să prezinte o ofertă. La o altă licitație organizată încă din august 2019 de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru achiziționarea a peste 130 autobuze electrice mari destinate unui număr de 6 primării și unui consiliu județean, ANADOLU s-au prezentat cu o ofertă pentru câteva orașe în care cehii de la SOR Libchavy spol. s r.o. figurau ca „terț susținător”.

Revenind la achiziția autobuzelor electrice mici, reamintim că este cea de-a treia licitație pentru acest gen de mijloace de transport în comun și a fost organizată de Primăria Suceava pe data de 22 aprilie, în condițiile în care la prima s-au prezentat oferte doar pentru lotul cu 25 de autobuze mari de 12 metri iar la a doua nu a venit nimeni cu vreo ofertă pentru 10 autobuze electrice mici. Între timp, s-a finalizat procedura de achiziție pentru autobuze electrice mari și în urma încheierii contractului au rezultat economii în sumă aproximativ egală cu cea estimată pentru cumpărarea a 10 autobuze electrice mici. Reamintim că pentru a putea fi suplimentată suma pentru achiziția autobuzelor electrice de mici dimensiuni din economiile de la licitația pentru autobuze mari, primarul Ion Lungu a făcut demersuri la Ministerul Fondurilor Europene și la Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional. Demersurile au avut succes iar 9,4 milioane lei au fost alocate tot Primăriei Suceava în vederea achiziționării de autobuze electrice. Practic, s-a suplimentat suma estimată a fi necesară pentru un autobuz electric de dimensiuni mici deoarece s-a considerat că cea de la primele două licitații la care nu s-a prezentat nimeni era prea mică și apoi a rezultat că se pot cumpăra 16 – 17 autobuze electrice mici în loc de 10. Deși inițial se credea că vor fi două licitații și 16 autobuze electrice mici, din cele publicate în SEAP/SICAP au fost cel puțin două modificări: 17 autobuze electrice mici, nu 16 și nu două licitații separate, ci o singură licitație pentru care se va încheia un acord-cadru, urmat de contracte subsecvente.

Cantitățile previzionate a se achiziționa în cadrul acordului-cadru sunt de minim 10 bucăți autobuze electrice de mici dimensiuni cu lungimea de aproximativ 6 metri și maxim 17 bucăți autobuze electrice de mici dimensiuni cu lungimea de aproximativ 6 metri. Potrivit datelor din anunțul de participare care a fost postat pe SEAP/SICAP în data de 17 martie pentru licitația deschisă din 22 aprilie, valoarea estimată a acordului-cadru este între: 11.053.110 lei fără TVA și 18.553.800 lei fără TVA iar numărul de contracte subvsecvente ce vor fi încheiate este de două. Astfel, valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent (fiind și primul contract subsecvent): 11.053.110 lei fără TVA, echivalent a 10 autobuze pentru a deservi transportul public de călători în Municipiul Suceava iar diferența până la 18.553.800 lei fără TVA va fi pentru a onora plățile aferente celui de-al doilea contract subsecvent. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei premii I, cinci premii II și patru mențiuni la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Ucraineană maternă, pentru județul Suceava

În mod deosebit s-a evidențiat Ana Șoiman, elevă la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, care …