Sunday , February 5 2023

O echipă USV a câștigat, în premieră, concursul studențesc în domeniul securității informatice Capture The Flag

În perioada 18-19 noiembrie, Facultatea de Inginerie Electrică și știința Calculatoarelor din cadrul Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat, împreună cu partenerii săi, cea de a VI-a ediție a Concursului studențesc în domeniul securității informatice CTF-USV 2021 (Capture The Flag).

La concurs au participat 16 echipe din Suceava, București, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Cernăuți, Chișinău. Vineri, 19 noiembrie, a avut loc, online, festivitatea de premiere a ediției din acest an. Echipa USV formată din studenții Răzvan Axinia, Valentin Boghean, Ştefan șovea și Andrei Robert Cuzenco, a ocupat, în premieră, locul I.

Competiția a constat în rezolvarea unui număr de probleme de securitate informațională, cu dificultate progresivă, constând în găsirea unor coduri (flags) prin penetrarea unor aplicații web sau sisteme cu vulnerabilități induse. Platforma de concurs a fost disponibilă pentru concurenți continuu, timp de 24 de ore. ”Concurenții au utilizat soluții de investigare diverse, într-un mediu virtual găzduit pe o platformă informatică dedicată. Din cauza nivelului ridicat de dificultate al ediției din acest an, nicio echipă nu a reușit să rezolve toate problemele propuse. Potrivit regulilor concursului, fiecare problemă rezolvată aduce un punctaj care ține seama și de ordinea identificării flag-urilor respective, astfel încât, după finalizarea probelor, este generat automat un clasament. Punctajul final este validat după analiza rapoartelor elaborate de echipe. Pregătirea problemelor de concurs și evaluarea rezultatelor obținute este asigurată imparțial de partenerii din mediul economic, cu experiență în domeniul securității informaționale, co-organizatori ai manifestării”, au transmis reprezentanții USV.

În contextul restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, concursul, devenit o tradiție la USV, s-a desfășurat online. Echipa de organizatori a fost coordonată, și în acest an, de prof.dr.ing. Alin Potorac (USV). Alături de universitate, în organizare au fost implicați parteneri din mediul economic – Safetech Innovations București și Assist Software Suceava. Aceștia au oferit un important sprijin logistic si tehnic, asigurând totodată și fondurile necesare pentru premierea câștigătorilor. (O. N.)

Vezi si

Ministrul Sănătății le reamintește medicilor: Solicitarea de bunuri materiale sau bani pentru un act medical, intolerabilă, constituie faptă penală 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că este “absolut inacceptabil” ca medicii să ceară …