Saturday , April 27 2024

O biserică cu hramul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava va fi ridicată în regiunea Cernăuți, într-o localitate atestată în vremea lui Ştefan cel Mare

Înaltpreasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, a oficiat slujba de sfințire a locului și a pus piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din localitatea Târnauca, ținutul Herței. Potrivit agenției media cernăuțene BucPress, la acest eveniment important din viața parohiei Târnauca a luat parte un sobor de preoți din cuprinsul Blagociniei Herța în frunte cu protoiereul mitrofor Pavel Dumitru, dar și Înaltpreasfințitul Petru, arhiepiscopul Chicago-ului și Americii Centrale. Sărbătoarea s-a bucurat de prezența ctitorilor bisericii și credincioșilor din localitate. După slujba de sfințire, ÎPS Meletie a rostit un cuvânt în care a subliniat importanța deosebită a zidirii Casei lui Dumnezeu.

În anul 2016 (pe data de 28 octombrie), ÎPS Meletie cu un sobor mare de preoți au resfințit Biserica cu hramul Sfântul Dimitrie din Târnauca după reînnoirea picturii din biserică, renovarea fațadei, schimbarea porților de la intrare. Vechea biserică ce poartă hramul Sfântului Dimitrie este ctitorită din piatră și cărămidă pe locul unei vechi biserici de lemn din sat, în anul 1811, de pităreasa Zoița Potlog, numită și Sturza, care este menționată documentar în anul 1803, ca proprietară a moșiei. Biserica a fost construită în formă de navă, la sfințirea căreia în 1812 a participat însuși Veniamin Costachi, eruditul Mitropolit al Moldovei de la acea vreme. Pităreasa Zoița dăruiește Bisericii Sfântul Dimitrie o Evanghelie, în anul 1818.

Istoria satului Târnauca era mult mai veche, prima mențiune documentară fiind într-un hrisov cu data de 17 martie 1479, domnitorul Ştefan cel Mare dăruind satul Mănăstirii Putna, statutul de sat mănăstiresc fiind probabil până în 1785, însă pare-se că au fost întreruperi. Satul mai este consemnat o dată în hrisoavele lui Ştefan cel Mare la 15 martie 1490, când acesta întărește Mănăstirii Putna mai multe biserici din ținutul Cernăuți, printre care se află și „biserica din Târnauca cu popă”. Totuși, la 1770, proprietarul (cel puțin a unei părți a) moșiei Târnauca era familia Potlog, Constantin Potlog fiind acela care în 1773 ctitorește Biserica din lemn cu hramul Sfântul Nicolae. În anul 1785, familia Potlog deveni proprietară a întregii moșii Târnauca, după ce cumpărase și ultimele părți de moșie de la Mănăstirea Putna. Oamenii de bună credință au avut grijă din generație în generație să păstreze în stare bună lăcașurile sfinte pentru închinare și rugăciune. (D.P.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …