Tuesday , May 7 2024

O bătrână cu pensie de 350 de lei are cea mai mare datorie la întreţinere din Suceava: peste un miliard de lei vechi

aneta ungureanuA
Aneta Ungureanu nu a platit niciun leu la intretinere din 2004

De când stă într-un apartament amenajat la demisolul unui bloc din zona centrală a Sucevei, Aneta Ungureanu nu a plătit, după cum susţin cei de la asociaţia de proprietari 25, niciun leu pentru cheltuielile de întreţinere u în baza unor hotărâri judecătoreşti, Primăria Suceava a mai achitat din datoriile unora din chiriaşi, printre care şi Anetei Ungureanu, numai că între timp majorările au crescut vertiginos ajungând cam la jumătate din debitul total de aproape 93 de mii de lei u pentru că nu a reuşit să încaseze chiria şi majorările de întârziere de peste 14 mii de lei, Primăria a cerut Judecătoriei evacuarea Anetei Ungureanu u aceasta din urmă susţine că nu are cu ce plăti din pensia de 350 de lei şi că, de fapt, cheltuielile la întreţinere îi sunt umflate şi locuinţa este proprietate indiviză a locatarilor, iar contractul de închiriere cu Primăria nu ar fi chiar valabil 

 
Un chiriaş al Primăriei municipiu-lui Suceava a acumulat datorii la întreţinere şi restanţe la chiria pe apartamentul cu trei camere, inclusiv penalităţi pentru neplata la termen, în sumă de aproape 108 mii de lei. Cea mai mare parte din debitul pe care îl are Aneta Ungureanu, de 71 de ani, îl reprezintă restanţele la asociaţie, cei din asociaţia de proprietari 25, de pe strada Ana Ipătescu, susţinând că de când locuieşte în apartamentul respectiv nu a plătit niciodată niciun leu la întreţinere. După cum a precizat administratorul Nicoleta Dan şi preşedintele {tefan Constantinescu, este o situaţie foarte dificilă pentru că volumul datoriei, cu tot cu penalităţile calculate, ajunge la 92,7 mii lei. Jumătate din penalităţile respective au fost calculate, an de an, de către asociaţie iar parte din acestea sunt confirmate prin expertize contabile cerute în timpul proceselor. „Datoria asociaţiei de proprietari la SC Termica SA este de aproape trei miliarde de lei vechi. Cam a treia parte reprezintă însă datoria la un singur apartament”, a spus preşedintele {tefan Constantinescu. El a spus că din 42 de scări de bloc arondate asociaţiei de proprietari 25, 37 sunt bune platnice, iar la cinci sunt probleme. Numai că la cea unde locuieşte Aneta Ungureanu situaţia este alarmantă: doar ea este restanţierul care trage în jos foarte mult situaţia globală a datoriilor pe scara respectivă. „Au venit cei de la Termica şi au vrut să debranşeze scările cu rău – platnici de la energie termică. La toate scările am fost de acord, dar nu şi la scara unde este debitor Aneta Ungureanu. I-am spus şi domnului director Niculai Frunzaru că nu pot să accept pentru că acolo ceilalţi sunt bun – platnici”, a spus {tefan Constantinescu.
De altfel, conducerea asociaţiei de proprietari a şi prezentat un memoriu adresat de ceilalţi 16 locatari din scara C ai blocului E 1 de pe strada Ana Ipătescu către Primărie în care aduc la cunoştinţă mai multe probleme pe care le are nu atât Aneta Ungureanu, cât fiul acesteia despre care au spus că ar avea un comportament violent, este alcoolic, locuieşte cu doi copiii în apartamentul unde Aneta Ungureanu stă cu chirie şi chiar creşte păsări. Cei din conducerea asociaţiei de proprietari au precizat că vor trimite memoriul şi la Prefectură, precum şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. ~n ceea ce priveşte comportamentul necivilizat, preşedintele asociaţiei de proprietari a spus că s-a întâlnit cu Florin Lupu, fiul Anetei Ungureanu şi i-ar fi spus că este bine să mai treacă pe la asociaţia de proprietari ca să mai plătească din datorii şi acesta l-ar fi repezit adresându-i vorbe urâte. ~n ce priveşte celelalte acuzaţii cum ar fi atitudinea nepăsătoare faţă de ceea ce presupune traiul într-un condominiu, asociaţia de proprietari a precizat că există un proces verbal al celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în care se menţionează că un incendiu produs în apartament a fost cauzat de „jocul copiilor cu focul”. {irul de acuzaţii din memoriul respectiv este mult mai larg, de la faptul că ocupă abuziv un apartament care ar fi al Primăriei Suceava până la nedeclararea consumului la apă caldă şi apă rece şi de la incendii în locuinţă şi utilizarea apei pentru a ţine flori proaspete pe care să le vândă până la ameninţări cu moartea asupra unor locatari.
Procese şi expertize care curg ani în şir în vreme ce debitele ajung la cote record pentru Suceava
Ani în şir, conducerea asociaţiei de proprietari a făcut sesizări cu privire la această situaţie, ajungându-se până la darea în judecată, cam odată la unu sau doi ani, pentru recuperarea debitelor şi ca să se evite prescrierea datoriilor. Numai că şi procesele durau foarte mult. La un moment dat, Primăria Suceava a achitat asociaţiei de proprietari 25 nişte sume de bani în contul datoriilor şi penalităţilor acumulate de chiriaşii Vasile Milian şi Aneta Ungureanu. Conducerea asociaţiei susţine că sumele au fost plătite în baza unor hotărâri judecătoreşti şi că, în total, ar fi vorba de aproape 80 de mii de lei, însă nu a putut preciza cât pentru un chiriaş şi cât pentru altul. ~ntre timp, apartamentul unde a locuit Vasile Milian a fost evacuat şi vândut unor persoane care au acceptat să mai achite o parte din datoriile la întreţinere, iar de câţiva ani încoace nu mai sunt probleme la locuinţa respectivă. ~n schimb, la Aneta Ungureanu nu s-a procedat la evacuare, iar pentru că debitele au fost plătite parţial, s-au acumulat altele noi la care s-au calculat penalităţi.
Spre exemplu, pentru penalităţile cerute în instanţă pentru perioada mai 2008 – mai 2010, asociaţia susţinea că volumul acestora ar fi de circa nouă mii de lei. Expertiza contabilă realizată, după cum a stabilit instanţa, de Maria Bulaicon a scos la iveală că volumul penalităţilor era de 12 mii de lei pentru perioada respectivă. Nu numai că datoriile şi penalităţile pe mai 2008 – mai 2010 nu au fost plătite, dar nici celelalte cheltuieli la întreţinere pe perioada care a urmat nu au fost achitate de Aneta Ungureanu. ~ntre timp, asociaţia a deschis un nou proces, aflat acum la recurs, prin care a cerut şi plata datoriilor şi penalităţilor din mai 2010 până în 2011, expertiza urmând a fi realizată de Paula Chihai.
Pe de altă parte, situaţia privind restanţele la chiria datorată Primăriei complică şi mai mult situaţia. Dacă până nu demult poziţia conducerii Primăriei era aceea de a tolera astfel de cazuri în speranţa că datoriile vor fi menţinute la un nivel de suportabilitate, iată că în cazul Anetei Ungureanu lucrurile se schimbă. Anul trecut, Primăria Suceava a cerut Judecătoriei să dispună evacuarea din locuinţă a Anetei Ungureanu şi obligarea la plata unei sume de 14,3 miii lei din care jumătate ar reprezenta chiria neplătită ani în şir, iar diferenţa majorările. După cum au spus atât cei din conducerea asociaţiei de proprietari şi a lăsat să se înţeleagă de către viceprimarul Ovidiu Doroftei, se va ajunge la evacuarea chiriaşului.
Problema de fond rămâne însă datoria care cu greu va putea fi recuperată, atât la întreţinere de către asociaţia de proprietari, cât şi chiria datorată Primăriei.
Aneta Ungureanu susţine că multe dintre acuzaţii sunt nefondate, iar altele sunt exagerate
Aneta Ungureanu a fost de acord să aibă un dialog cu privire la acuzaţiile pe care cei din asociaţia de propriertari i le aduc, însă nu a dorit să fie fotografiată. Ea a precizat că din pensia de 350 de lei pe care o are şi este singurul venit al ei nu îşi poate permite să achite utilităţile. ~n ceea ce priveşte acuzaţiile aduse cum că în apartament locuieşte şi fiul acesteia cu încă două fete, ea a spus că nu este adevărat şi că de mai mulţi ani conducerea asociaţiei îi încarcă lista de cheltuieli, punându-i chiar şi cinci persoane în loc de una singură. Despre băiatul ei a spus că vine din când în când ca să îşi viziteze mama şi că, de fapt, locuieşte într-o casă pe care o are la ţară. De asemenea, a negat că ar mai sta şi două fete în respectiva locuinţă. Ea a admis că nu a trecut pe la asociaţie, dar a spus că mereu a fost încărcată de cheltuieli în plus, punându-i-se mai mulţi metri cubi de apă decât consuma şi că nici gaz nu are în locuinţă. Totodată, a precizat că nu a primit niciun sprijin de la asociaţia de proprietari atunci când canalizarea era înfundată şi dejecţiile refulau în locuinţa ei, situată la demisolul blocului. Cât priveşte suma pe care ar fi achitat-o Primăria Suceava în contul datoriilor pe care le are la întreţinere, Aneta Ungureanu a răspuns că este vorba doar de suma de 30 de milioane de lei vechi.
~ntrebată cu privire la acuzaţiile despre deţinerea şi chiar creşterea de păsări, cel mai probabil prepeliţe, Aneta Ungureanu a negat acest lucru. Asta în condiţiile în care cei de la asociaţia de proprietari au spus că, între timp, probabil fiindcă i-a informat cineva, Florin Lupu şi Aneta Ungureanu au scos păsările din locuinţă şi le-au transportat în altă parte. Pe de altă parte, Aneta Ungureanu a negat cu vehemenţă acest lucru, spunând că şi Poliţia a fost, ieri, în verificare pentru acest lucru şi nu a găsit nimic. Ulterior, a lăsat să se înţeleagă că fiul ei ar fi adus la un moment dat nişte păsări, dar nu pentru a le creşte în apartament, ci pentru că ar fi trebuit peste câteva zile să le ducă în altă parte şi nu avea unde să le ţină.
De asemenea, Aneta Ungureanu a recunoscut că, oficial, stă în chirie în locuinţa respectivă pe care a primit-o de la Primărie şi a spus că a semnat un contract în acest sens cu mai mulţi ani în urmă, neputând preciza exact când, iar varianta Primăriei ar fi că data la care s-a încheiat contractul este 14 septembrie 2004. Totuşi, ea a spus că a mai stat în această locuinţă şi înainte, fapt pe care reprezentanţii asociaţiei de proprietari nu l-au negat, aceştia din urmă spunând că în locuinţă a mai fost o familie care a fost evacuată tot în urma unor neînţelegeri.
Situaţia juridică a locuinţei nu e clară, Primăria nu este întabulată cu apartamentul
Cea mai complicată situaţie vine din respectarea aspectelor ce ţin de proprietatea asupra imobilului. Astfel, Aneta Ungureanu spune că apartamentul în care stă cu chirie era amenajat la mezaninul blocului încă înainte de 1989, din cele ce îşi mai aduce aminte. Numai că, spune ea, Primăria nu era la aceea dată proprietar, iar locuinţa amenajată la demisol şi neprevăzută în proiectul iniţial al blocului ar face parte din proprietatea comună a blocului. Prin urmare, spune ea, spaţiul nici măcar nu ar fi al Primăriei deşi aceasta are un contract de închiriere şi, mai mult, i-a plătit chiar o parte din datoriile la întreţinere. Conducerea asociaţiei de proprietari nu exclude această variantă, ba chiar o ia în calcul foarte serios iar preşedintele {tefan Constantinescu spune clar că spaţiul respectiv ar fi trebuit să fie al proprietarilor celorlalte locuinţe, iar primăria nici nu este întabulată cu locuinţa în care stă Aneta Ungureanu.
Viceprimarul Ovidiu Doroftei a spus că ştie despre cazul respectiv, este unul din cele mai grave din punctul de vedere al volumului datoriilor acumulate şi a mai confirmat şi faptul că locuinţa respectivă nu este întabulată de Primărie. Pe de altă parte, la demisolul blocului respectiv mai sunt şi alte apartamente amenajate şi
care sunt locuite. De asemenea, nu există nicio precizare clară că proprietarii louinţelor care au fost realizate prin proiectul iniţial al blocului ar fi şi proprietari ai spa-
ţiului unde Aneta Ungureanu locuieşte acum. Nici suprafaţa nu este bine definitivată. ~n contractul de închiriere la care face referire Primăria Suceava se menţionează doar 24,32 metri pătraţi.
De cealaltă parte, în memoriul înaintat de vecinii de scară se arată că suprafaţa „aşa zisului apartament” este de 46,28 metri pătraţi. Totodată, în pinia semnatarilor memoriului respectiv, Aneta Ungureanu şi fiul ei, Florin Lupu, au statut de „aşa zişi chiriaşi care locuiesc fără forme legale într-un „apartament deţinut de Primăria municipiului Suceava”. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …

No comments

  1. tot nu inteleg rolul acestor penalitati,ca si cum asociatia ar fi vreun fel de banca.din ce am urmarit la tv am inteles ca nu s-a mai platit la asociatie de aproximativ 6 ani,restul fiind achitat la un moment dat de primarie.trebuie sa intelegem ca suma care revine lunar asociatiei ar fi cam de ….1500 lei pe luna?ce fel de calcule sunt astea?

  2. Culmea mirlaniei! Daca era invers, sa fi primit ea banii si nu-i dadea din 2004!?…