Sunday , February 5 2023

Numărul sucevenilor diagnosticați cu gripă s-a dublat

In ultimele șapte zile, 45 de suceveni au fost diagnosticați cu afecțiuni clinice compatibile cu gripa. Tot în cursul săptămânii trecute, s-a înregistrat și al doilea deces din cauza gripei. Este vorba despre o femeie în vârstă de 50 de ani, nevaccinată

În ultima săptămână s-a înregistrat o creștere a numărului sucevenilor care au ajuns la medic din cauza infecțiilor respiratorii, pneumonii și gripă, numărul total al pacienților fiind 3.136, față de 2.635, câți au fost în săptămâna precedentă.

Numărul pacienților diagnosticați cu gripă aproape s-a dublat în ultima săptămână. Mai exact, în perioada 11-17 februarie, 28 de suceveni au fost diagnosticați cu afecțiuni clinice compatibile cu gripa, numărul acestora ajungând în ultimele șapte zile la 47 de cazuri. 42 dintre pacienți au prezentat forme grave ale bolii și au fost internați la secția de Boli Infecțioase a spitalului sucevean. Cei mai mulți dintre pacienții cu gripă, mai exact 15, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. Alți nouă pacienți se situează în grupa de vârstă 50-64 de ani, urmând opt suceveni cu vârsta de peste 65 de ani. În rândul copiilor cu vârsta între doi și patru ani și între cinci și 14 ani, au fost câte șase cazuri de gripă, pentru ca cele mai puține cazuri să se înregistreze în rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an, și anume trei cazuri.

Tot în această perioadă, la nivelul județului nostru s-a înregistrat și al doilea deces din cauza gripei. Este vorba despre o femeie în vârstă de 50 de ani, din Suceava, care avea condiții medicale preexistente, după cum a informat Institutul de Sănătate Publică. De la debutul acestui sezon, aceasta este a doua victimă a gripei înregistrată la Suceava, după ce, luna trecută, un bărbat de 60 de ani, tot nevaccinat, a fost răpus de virus.

În aceeași perioadă, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat și 2.493 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare, și acestea fiind în creștere față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 2.076 de cazuri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între cinci și 14 ani, ­res­pectiv 851 de cazuri, în creștere față de săptâmâna precedentă, când s-au înre­gistrat puțin peste 600 de cazuri. În rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au fost diagnosticați 556 de pacienți. La copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani au fost 450 de cazuri de îmbolnăviri, iar în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani au fost 239 de cazuri. În rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an au fost 210 cazuri, pentru ca cele mai puține să fie înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, și anume 187. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 52 au fost internați pentru tratament de specialitate.

În cursul săptămânii trecute, în județul Suceava s-au mai înregistrat și 596 de cazuri de pneumonii, aici înregistrându-se o creștere ușoară, dacă ne raportăm la cifrele anterioare, când 535 de suceveni au fost diagnosticați cu pneumonie. 95 de pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, cu 120 de cazuri, categorie urmată de copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 14 ani, cu 112 cazuri. La aceștia se adaugă și 103 copii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani. Printre sucevenii cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, medicii au diagnosticat cu pneumonie 98 de persoane, iar printre sucevenii trecuți de 65 de ani au fost 89 de cazuri de preumonie. Tot în perioada 18-24 februarie, 74 de nou-născuți cu vârsta până într-un an au primit același diagnostic. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …