Friday , May 17 2024

Noul Cod Silvic va da padurea direct pe mana gateristilor

P\durea rom=neasc\ ar putea deveni o simpl\ baz\ de aprovizionare cu materie prim\ a operatorilor din exploatarea masei lemnoase u prevederi ale noului Cod Silvic pe cale s\ fie votat `n Camera Deputa]ilor, schimb\ regulile `n sensul c\ `n p\dure se va putea intra cu drujba f\r\ re]ineri, singurul criteriu fiind cererea de pe pia]a lemnului u “aceste t\ieri sunt deja mult peste capacitatea de produc]ie a p\durilor din Rom=nia”, arat\ [eful ITRSV Suceava, Costel Girigan, `n vreme ce un deputat `ncearc\ s\ aplaneze discu]ia u to]i [tiu `ns\ c\ la mijloc sunt presiunile pe care firme str\ine ce opereaz\ `n industria lemnului le fac p=n\ la nivel `nalt

ONG-ul “Coali]ia pentru Mediu” [i World Wide Fund avertizeaz\ c\ o lege de modificare a Codului Silvic, aflat\ acum în dezbatere la Camera Deputa]ilor, va permite p\durarilor s\ stabileasc\  pe cont propriu, dup\ criterii ambigue, cât lemn poate fi t\iat dintr-un fond forestier. Deputa]ii afirm\ c\ temerile ONG-urilor sunt nejustificate `ns\ silvicultorii suceveni, intervieva]i de reporterii Obiectiv, nu sunt de aceea[i p\rere.
Conform ziarului “Rom=nia Liber\”, Parlamentul preg\te[te un dezastru pentru p\durile din România, implicit din jude]ul nostru, [i a[a defri[ate f\r\ mil\. Mai multe amendamente aduse legii care urmeaz\ s\ modifice Codul Silvic vor amplifica defri[area masiv\ a domeniului forestier care în ]ara noastr\ este deja sub media Uniunii Europene. “Noul Cod Silvic înc\lc\ flagrant principiile unei gospod\riri durabile a p\durilor. Se va fi permite, astfel, exploatarea posibilit\]ii de produse lemnoase aferent\ celor zece ani de aplicare a prevederilor amenajamentului în 8, 4 sau chiar într-un singur an (singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorb]iei pe pia]\ a masei lemnoase)”, arat\ cele dou\ organiza]ii într-o scrisoare deschis\ adresat\ primului ministru, ministrului Mediului [i parlamentarilor. “Pân\ acum, se stabilea o cot\ fix\ de t\iere pentru o perioad\ de zece ani. Aceast\ cot\ nu putea fi dep\[it\ decât dac\ exista o rezerva din anul anterior, cu alte cuvinte dac\ proprietarul p\durii a fost prev\z\tor sau a dorit s\-[i protejeze propria p\dure. Acum, îns\, cota poate fi dep\[it\ în baza unor indicatori subiectivi. Legea va permite unui ocol silvic s\ stabileasc\, artificial [i pe cont propriu, c\ o p\dure poate fi exploatat\ peste cota angajat\ ini]ial”, a declarat pentru cotidianul central Costel Bucur, director Program P\duri [i Arii Protejate din cadrul WWF. Practic, un fond forestier poate fi exploatat în func]ie de evolu]ia st\rii de regenerare, la propunerea ocolului silvic [i cu avizul structurii teritoriale de specialitate, precum [i în cazul producerii unor accidente naturale. “P\durarul poate scrie c\ starea de regenerare e bun\ sau poate invoca un dezastru natural pentru a permite o t\iere execesiv\”, a mai spus Costel Bucur.
Presiuni politice exercitate de firmele str\ine
Reprezentantul WWF sus]ine c\, dincolo de neglijarea mediului, legea va avea efecte negative asupra României [i la nivel economic pe termen lung. “E [i o chestiune de securitate economic\. Companiile str\ine care exploateaz\ masa lemnoas\ brut\ sunt singurele care vor beneficia de aceast\ permisivitate a legii. Dar aceste firme nu aduc valoare ad\ugat\ la nivel local, pentru c\ lucreaz\ cu pu]ini oameni [i export\ cherestea. Nu se creeaz\ locuri de munc\, ca în cazul în care m\car lemnul ar fi transformat în produse finite în ]ar\”, afirm\ directorul Programului P\duri al ong-ului. De altfel, chiar [i în scrisoarea deschis\, Coali]ia pentru Mediu [i WWW arat\ c\ “în condi]iile actuale, când România a pierdut o mare parte din capacitatea de procesare superioar\ a materialului lemnos, firmele str\ine care asigur\ doar o prelucrare brut\ a acestuia [i priveaz\ economia local\ de beneficiile valorii ad\ugate, exercit\ o presiune major\ pentru cre[terea volumelor de lemn recoltate în ]ara noastr\”. În ciuda protestelor ap\r\torilor mediului, c\rora li s-a permis accesul la numai o [edin]\ a comisiilor de specialitate, legea a trecut deja de acestea [i a[teapt\ votul Camerei Deputa]ilor [i promulgarea pre[edintelui.
Un deputat spune c\ temerile nu sunt justificate
Îngrijor\rile Coali]iei pentru Mediu sunt nejustificate, a declarat pentru Rom=nia Liber\ deputatul PDL Gheorghe Tinel, membru în Comisia de Agricultur\ a Camerei Deputa]ilor. “Nu permitem s\ exploat\m mai mult decât e posibilitatea p\durilor. Dar ne adapt\m [i la realitate. Dac\ am o calamitate natural\, nu o las pentru c\ e programat\ t\ierea peste un deceniu”, a afirmat acesta. Deputatul a men]ionat c\, în plus, toate opera]iunile se vor face numai cu aprobare. “Ministerul Mediului a acceptat amendamentul [i atunci e clar c\ nu vrea nimeni s\ provoace un r\u în p\dure”, a precizat Gheorghe Tinel. “Nu vrea nimeni s\ deschid\ u[ile dezastrului în p\dure, dar sunt chestiuni tehnice cu care ne-am confruntat în realitate. Silvicultura româneasc\ are meritul c\, de[i a trecut prin convulsiile retroced\rii, totu[i se men]ine. În Ungaria, de exemplu, dup\ retrocedarea p\durilor, s-au t\iat un milion de hectare. Iar austriacul are libertatea deplin\ de a hot\râ ce taie [i cum taie. În limitele legii, dar el stabile[te”, a men]ionat Gheorghe Tinel. Parlamentarul a afirmat c\ legea a fost realizat\ [i dup\ constat\rile din teren ale p\durarilor [i este menit\ de a aduce la zi reglement\rile din aceast\ activitate.
Costel Girigan, [eful ITRSV Suceava – “aceste t\ieri sunt mult peste capacitatea de produc]ie a p\durilor din Rom=nia”
Dac\ deputatul `ncearc\ s\ calmeze spiritele, silvicultorii de profesie transmit deja avertismente, ata[=ndu-se celor care au semnalat dorin]a de transformare a p\durii `ntr-o simpl\ baz\ de materie prim\. Costel Girigan, inspectorul [ef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic [i V=n\toare Suceava, care are sub coordonare cinci jude]e din Moldova – Ia[i, Bac\u, Neam], Boto[ani [i Suceava nu este at=t de sigur c\ noile prevederi legislative `n domeniu vor face bine p\durilor din Rom=nia. “Rom=nia produce `n jur de 5,9 milioane de metri cubi de lemn r\[inoase pe picior, anual. Din aceast\ cantitate, ]in=nd cont c\ de faptul c\ `n ultimii 20 de ani `n exploat\rile forestiere lucrurile nu au mers ca `nainte, mic[or=ndu-se responsabilitatea privin lucr\rile ce se efectueaz\, s-a ajuns la deteriorarea – zdrelirea [i a arborilor care nu erau t\ia]i, r\m=n=nd pe picior. Ace[tia au devenit prad\ u[oar\ pentru insecte d\un\toare [i pentru v=nturile ce s-au ab\tut asupra p\durilor, iar procentul de bu[tean apt pentru debitare `n gatere a sc\zut la 50% fa]\ de 65% cum era p=n\ `n 1990”, a explicat Inspectorul [ef Costel Girigan. El a ar\tat c\ `ns\[i criteriile de apreciere a calit\]ii arborilor pentru debitare s-au modificat `n ultimii 22 de ani, `n sensul c\, dac\ p=n\ `n 1990 [i bu[tenii cu putregai la capete, dac\ nu dep\[eau un anumit procent, erau considera]i buni pentru gatere, `n noile condi]ii impuse de economia de pia]\ bu[tenii sunt considera]i buni pentru gater doar dac\ au ambele capete imaculate. “~n Rom=nia capacit\]ile de exploatare, `n primul r=nd ale firmelor str\ine care pot procesa anual peste trei milioane de metri cubi de lemn la care se adug\ firmele rom=ne[ti, mai mici `ns\ mai multe, pot debita anual peste [ase milioane de metri cubi bu[teni de gater de r\[inoase. Toate t\ierile constatate ca fiind `nc\lcarea normelor silvice, at=t `n p\durile private c=t [i `n cele ale statului sunt determinate de aceast\ cerere mare pentru bu[teanul de gater din categoria r\[inoase, mult peste capacitatea de produc]ie – regenerare a p\durilor din Rom=nia”, a explicat inspectorul [ef al ITRSV Suceava, Costel Girigan. Fiind la curent cu modific\rile preconizate de parlamentari la Codul Silvic, el consider\ c\ “se `ncearc\ o legalizare a for]\rii capacit\]ilor de produc]ie a p\durilor din Rom=nia”. (N.R.)

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …