Noua firmă TRANSAGENT va prelua angajaţii Termica ce se ocupă de termoficare

reportersite
25 februarie 2015, 22:54

conducte-termoficare-5 [800x600]Primarul Ion Lungu consideră că firma TRANSAGENT, pentru înfiinţarea căreia se cere astăzi votul Consiliului Local, va fi asul din mâneca Primăriei Suceava, pentru funcţionarea în continuare a activităţii de termoficare. După ce se va înfiinţa, TRANSAGENT ar putea primi o licenţă temporară pentru ca firma să participe la licitaţia preconizată pentru serviciul de transport şi distribuţie a apei calde şi călduri 

TRANSAGENT, noua firmă pentru înfiinţarea căreia este supus votului consilierilor locali ai municipiului Suceava un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu ar urma să preia pe cei 157 de lucrători la serviciul de termoficare al municipiului reşedinţă de judeţ, angajaţi în acest moment la SC Termica SA.
Aşa cum am arătat acum două zile, în şedinţa de Consiliu Local de astăzi va fi pe ordinea de zi propunerea de înfiinţare a unei noi societăţi de transport-distribuţie a energiei termice cu acţionariat 100% Consiliul Local al municipiului Suceava. In aceeaşi şedinţă va fi supus votului şi un proiect de hotărâre prin care se va demara procedura de licitaţie pentru atribuirea serviciului de transport –distribuţie a agentului termic în aceleaşi condiţii ca şi cele trecute la caietul de sarcini la licitaţia similară organizată de Primărie anul trecut. “La Termica este în continuare o situaţie delicată, oricând ne putem trezi cu surprize, să trebuiască să luăm nişte decizii şi pentru ca să le putem lua trebuie să avem baza pregătită. De aceea vrem să facem această nouă societate de transport şi distribuţie a energiei termice, TRANSAGENT SA. Activitatea acesteia va fi coordonată de o Adunare Generală cu trei reprezentanţi ai Consiliului Local şi trei membri ai Consiliului de Administraţie care să nu facă parte din Consiliul Local. Incercăm să găsim oameni profesionişti în acest sens. Societatea noastră va avea posibilitatea să participe şi la licitaţia pe care am demarat-o pentru că procedurile de licitaţie sunt destul de lungi, conform legii energiei termice, care prevede trei runde de licitaţie inclusiv o negociere directă în final, dacă se va ajunge acolo. Aceste proceduri vor dura două-trei luni de zile şi numai bine vom avea timpul necesar pentru ca şi societatea noastră să aibă timpul necesar pentru a participa, dacă va fi cazul” a declarat edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ.
Primarul Ion Lungu a explicat că experienţa pe care o societate nou constituită cum va fi TRANSAGENT ar trebui să o aibă pentru a prelua un astfel de serviciu, ţine pe de o parte de oamenii care vor fi desemnaţi în consiliul de administraţie care vor fi profesionişti, foşti sau actuali lucrători la Termica. Pe de altă parte, se mizează şi pe faptul ca prin caietul de sarcini să fie preluat personalul de la Termica, care mai lucrează la Termoficare. “Experienţa tehnică există pentru că vom transfera pe cei 157 de salariaţi care acum sunt angajaţi la Termica. Pentru partea de management avem în vedere de asemenea oameni cu experienţă care au lucrat sau lucrează la Termica”, a explicat Ion Lungu. El a arătat că de fapt problema cea mai delicată rămâne problema financiară, care presupune acoperirea acelo pierderi de la Termica şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie. “Problema se învârte în jurul banilor nu în jurul experienţei. Mai ales că, să fim cinstiţi, nu este vorba de nave cosmice, este vorba de nişte conducte care transportă agent termic”, a mai spus Lungu, el arătând în continuare că este posibil ca de la ANRSCE să se obţină o licenţă temporară pentru ca firma TRANSAGENT să participe la licitaţie dacă va fi nevoie. “Acum nu ştim ce se va întâmpla, ar putea ca Termica să rămână în continuare gestionar al acestui serviciu, sunt nişte procese pe rol dar noi trebuie să fim pregătiţi”, a mai spus primarul Ion Lungu.(Neculai ROSCA)