Wednesday , February 8 2023

Noi cazuri de rujeolă în județul Suceava

Se pare că situația devine tot mai gravă la nivel național, în țară fiind confirmate 1.725 de cazuri și opt decese provocate de rujeolă. Ca primă măsură, Ministerul Sănătății dorește coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni. Dacă la sfârșitul lunii septembrie, în județul Suceava erau confirmate 27 de cazuri de rujeolă, numărul acestora a ajuns în prezent să depășească 40. Rata de vaccinare este de doar 60%, iar dintre copiii diagnosticați cu rujeolă niciunul nu a primit vaccin ROR 

 rujeola


Dacă la sfârșitul lunii septembrie, la nivelul județului Suceava erau confirmate 27 de cazuri de rujeolă, numărul acestora fiind într-o continuă creștere, în prezent sunt în evidențele medicilor infecționiști peste 40 de copii diagnosticați cu rujeolă. Numărul cazurilor înregistrate în acest an este mult mai mare în comparație cu cel de anul trecut. Ultimii pacienți diagnosticați sunt copii cu vârste de nouă, respectiv 11 luni și un an. De menționat că micii pacienți suceveni diagnosticați cu rujeolă nu au fost vaccinați împotriva acestei boli. La nivel național sunt deja confirmate 1.725 de cazuri și opt decese provocate de rujeolă, iar ca primă măsură, Ministerul Sănătății dorește coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an.
Chiar dacă la nivelul județului nostru nu au fost raportate decese sau complicații ale bolii, situația este una alarmantă deoarece rata de vaccinare este de aproximativ 60%, Ministerul Sănătății propunând o rată de 95% și în ultimele zile nu s-a constatat nicio îmbunătățire în această privință, părinții nefiind motivați să-și ducă micuții la cabinetele medicilor de familie pentru a fi vaccinați. In tot acest timp, însă, continuă să apară noi cazuri de rujeolă. Reprezentanții MS doresc, prin Direcția de Sănătate Publică, o intensificare a acțiunilor de vaccinare și recuperare a copiilor nevaccinați, mai ales că procentul de vaccinare cu ROR în județul Suceava este atât de scăzut. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au confirmat în lunile trecute că în fiecare an scade dramatic numărul copiilor vaccinați în județ, cauza principală fiind, în opinia reprezentanților DSP, refuzul părinților, dar și discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin, responsabilitatea în acest caz fiind a Ministerului Sănătății. Acoperirea vaccinală era în anul 2009 în județul nostru de 94,3%, a ajuns în anul 2015 la 77,4%, pentru ca acum să fie de doar 60%. Limita de siguranță pentru menținerea imunității de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinați sub un an, cât și pe cei mai mari și nevaccinați, este de cel puțin 80% din populația vaccinată.
Copiii neimunizați pot cauza focare epidemice. Intrarea în colectivitate poate fi condiționată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul, iar măsura se aplică atât în școli, cât și în grădinițe, unde copilul ar putea răspândi rujeolă sau rubeolă. Părinții care refuză vaccinarea își asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate sunt expuși la risc toți copiii. Dozele de vaccin împotriva rujeolei se vor administra de acum copiilor la vârstele de nouă luni, cinci ani, respectiv șapte ani. (C.R.)
 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …