Saturday , October 1 2022

Muncitori care au căptușit în bătaie de joc o țeavă de gaz, trimiși în judecată după ce un om a murit din această cauză

Un administrator de firmă și mai mulți angajați ai E.On Gaz au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă și ucidere din culpă. Aceștia au intervenit pentru a repara o avarie apărută la o țeavă de gaz de pe o stradă din Gura Humorului, însă din cauză că au făcut muncă de mântuială, două zile mai târziu, la o casă din apropiere a avut loc o explozie, urmată de un incendiu, în urma căreia un bărbat de 44 de ani a decedat 

eon gaz muncitori

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Neculai Stan, Mihai Marius Hașmei, Florin Ioan Sutu, Dumitru Blanar, Dumitru Simeria și SC Euroexpert Fier Forjat SRL din comuna Tiha Bîrgăului, județul Bistrița Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugerea din culpă și uciderea din culpă, constând în aceea că la data de 4 septembrie 2013, inculpații Florin Ioan Sutu, administrator al  SC Euroexpert Fier Forjat SRL,  Neculai Stan, Mihai – Marin Hașmei, Dumitru Blanar și Dumitru Simeria au intervenit pentru remedierea unei defecțiuni la branșamentul de gaz al familiei T., din orașul Gura Humorului și din cauza modului defectuos în care s-a remediat lucrarea avariată, s-a produs un incendiu la locuința familiei T., care a avut ca urmare decesul lui Gheorghe T., de 44 de ani.

Anchetatorii au reținut că la data de 6 septembrie 2013, polițiștii din Gura Humorului au fost anunțați prin 112 despre faptul că pe o stradă din orașul Gura Humorului, la imobilul familiei T., a avut loc o explozie și un incendiu puternic.

În urma actelor de urmărire penală efectuate în dosar a rezultat că începând cu luna septembrie 2013, SC A Cluj SA și CRS SA au început lucrările de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și apă uzată în orașul Gura Humorului. În acest sens, ­so­cietatea SC A Cluj SA a subcontractat o parte din lucrări către alte firme printre care și societății SC Euroexpert Fier Forjat SRLTiha Bârgăului. Pe strada Livada Poștei, în perioada producerii incidentului se efectuau lucrări de modernizare a rețelei de canalizare, fiind săpate mai multe șanțuri în apropierea locuințelor din zonă, echipa de muncitori fiind formată din inculpatul Florin Ioan Sutu, administrator al societății SC Euro Expert Fier Forjat SRL și numiții C.M.S., S.A.N. și V.C.C., angajați ai aceleiași societăți.

La data de 4 septembrie 2013, în jurul orei 14.00, C.M.S. lucra cu excavatorul, moment în care s-a surpat malul unui șanț, descoperind conducta de gaz metan a străzii și teul de branșament al familiei T. Întrucât din zona branșamentului a început să se emane gaz, inculpatul Florin Ioan Sutu a luat legătura telefonică cu inculpatul Neculai Stan, inginer în cadrul E.On Gaz, pe care l-a informat de avaria care s-a produs în timpul lucrărilor.

Inculpatul Neculai Stan s-a deplasat la fața locului și a solicitat de asemenea ajutorul inculpaților Mihai Marin Hașmei și Dumitru Blanar, ambii lucrători în cadrul E.On Gaz și planificați de serviciu în ziua respectivă.

Astfel, lucrătorii E.On au obturat conducta de gaz a străzii și în urma analizării avariei, inculpatul Florin Ioan Sutu a luat legătura cu inculpatul Dumitru Simeria, despre care cunoștea că lucrează în cadrul societății SC A Cluj SA și care era sudor autorizat.

La scurt timp a venit inculpatul Dumitru Simeria care a coborât în șanț cu ajutorul cupei excavatorului și apoi a lipit ansamblul conductă – teu branșament gaz metan al familie T., folosind un aparat de sudură special, prin metoda electrofuziune, întrucât ansamblul era din polietilenă specială traseelor de gaze naturale. Cum aparatul de sudură i-a indicat că valorile și timpii de sudare au fost corecte și trebuia să se întoarcă la locul său de muncă, deoarece era în timpul serviciului, acesta lucrând la SC A Cluj SA inculpatul Dumitru Simeria nu a așteptat răcirea sudurii și verificarea acesteia ci le-a indicat lucrătorilor E.On să aștepte 30 de minute până la răcire după care să verifice cu spumă dacă sunt emanații de gaz.

Astfel, după remedierea defecțiunii, inculpatul Neculai Stan a scos obturatorul de gaz și inculpatul Mihai Marin Hașmei a verificat cu spumă zona de lipire și a constatat că nu sunt probleme. De asemenea, Neculai Stan i-a spus inculpatului Florin Ioan Sutu să acopere șanțul, lucru care s-a realizat sub supravegherea acestuia de către lucrătorii C.M.S. și S.A.N..

În ziua următoare, muncitorii din cadrul SC Euroexpert Fier Forjat SRL au revenit și au continuat activitățile la rețeaua de canalizare, deplasându-se cu utilajele peste zona unde a fost remediată defecțiunea la branșamentul familiei T.

În ziua de 5 septembrie 2013, după efectuarea reparațiilor, proprietarea casei Maria T. și martorul C.V. au simțit miros de gaz în zonă. În noaptea de 5 spre 6 septembrie 2013, victima Gheorghe T. a coborât în beciul casei unde a aprins becul, moment în care a fost declanșată o explozie. Locuitorii de pe strada Livada Poștei, au fost treziți de un zgomot puternic, iar în momentul în care au ieșit afară au observat cum unul din imobilele familiei T. era în flăcări.

La fața locului au venit echipajele de pompieri și ambulanța, care l-au transportat inițial pe Gheorghe T. la Spitalul Județean Suceava, fiind transferat ulterior la Spitalul clinic de urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri București, unde a fost diagnosticat cu „arsură prin flacără, explozie, grad IIB – III pe circa 94% din suprafața corpului”, acesta decedând la data de 9 septembrie 2013, din cauza stării grave.

Potrivit raportului de necropsie făcut în acest caz, moartea lui Gheroghe T. a fost violentă și s-a datorat „insuficienței multiple de organe și sisteme surve­nite în evoluția unui șoc postcombustional consecința unor arsuri prin flacără grad II – III pe circa 94% suprafață corporală, asociat cu arsuri de căi respiratorii”.

Teavă de gaz metan peticită în batjocură

Raportat la elementele privind cauza probabilă a incendiului, s-a comunicat faptul că împrejurarea determinantă a fost reprezentată de scăpările de gaze combustibile din rețeaua stradală, gazul metan fiind primul material care s-a aprins, iar mijlocul care putea produce aprinderea a fost becul.

Ulterior s-a constatat că beciul casei victimei se întindea pe sub dormitorul acesteia pe toată suprafața, până la peretele dinspre stradă, în apropierea cutiei cu branșamentul de la rețeaua de gaz metan.

Din actele de urmărire penală făcute ulterior a reieșit că evenimentul din noaptea de 5 spre 6 septembrie 2013, s-a petrecut în urma intervenției de înlocuire a teului de branșament din data de 4 septembrie 2013, întrucât echipele de detectare și localizare care au mers la fața locului imediat după producerea evenimentului au constatat existența unei concentrații mari de gaze naturale în sol, în jurul piesei defecte (teu de branșament), precum și în pivnița imobilului unde s-a produs explozia. Astfel, incidentul a avut loc din cauza acumulărilor de gaze provenite din rețeaua de distribuție a gazelor naturale, rețea amplasată în carosabilul străzii Livada Poștei.

Astfel, s-a constatat că deși săpăturile de canalizare se realizau la o adâncime considerabilă, nu s-au luat măsuri de consolidare a pereților, ceea ce a favorizat prăbușirea terenului și afectarea conductei de distribuție gaze naturale. Pentru remedierea defecțiunii, respectiv la operația de sudură, nu a fost asigurată orizontalitatea conductei de alimentare cu gaze naturale și s-a recurs la suspendarea conductei de gardul imobilului cu ajutorul a două centuri de material textil.

De asemenea, s-a constatat că deși s-a realizat o scurtare a branșamentului de gaze naturale cu apro­ximativ 7,5 centimetri prin îndepărtarea teului de branșament și a unei bucăți din acesta, sistemul nu a fost adus la starea inițială, prin folosirea noii bucăți branșament, lucru care a determinat tragerea conductei către branșament.

Referitor la modalitatea în care s-a realizat astuparea șanțului și a conductei de alimentare cu gaze naturale, s-a concluzionat că aceasta s-a făcut în mod defectuos, umplutura de pămănt lăsând conducta tensionată.

Astfel, repararea defecțiunii și acoperirea lucrării s-ar fi efectuat cu neconformități majore, iar traficul care a avut loc ulterior pe strada Livada Poștei a ­e­xercitat acțiuni de apăsare asupra conductei, respectiv teului de branșament, ducând la fisurarea sudurii sub șaua teului de branșament.

Procurorii au concluzionat că sursa de degajare a gazului metan este constituită din neetanșeitatea apărută la nivelul ansamblului conductă – teu branșament aferent imobilului nr. 2 situat pe strada Livada Poștei.

Lucrările de remediere a defecțiunii apărute la nivelul branșamentului de gaze naturale aferent imobilului nr. 2 situat pe strada Livada Poștei au fost realizate în mod defectuos în data de 4 septembrie 2017 și au avut drept consecință apariția scurgerilor de gaz la nivelul T-ului reparat. Datorită porozității solului și dispunerii în proximitate a imobilului victimei, gazul metan eliberat prin neetanșeitățile ­ge­nerate de reparația necorespunzătoare a migrat înspre imobilul victimei, pătrunzând în subsolul și încăperile imobilului afectat. Gazul a început să se acumuleze și să formeze în amestec cu aerul atmosfere periculoase ajunse în domeniul de explozivitate în momentul producerii exploziei.

Din cercetările făcute a mai reieșit că repararea branșamentului aferent imobilului proprietatea fa­miliei T. s-a realizat fără a se anunța dispeceratul Eon Gaz Distribuție România motiv pentru care nu a fost întocmit nici un ordin de serviciu pe numele angajaților săi. Mai mult de atât, la momentul la care s-a produs defecțiunea, Eon Gaz Distribuție România deținea resursele necesare pentru remedierea avariei, atât din punct de vedere al asigurării de personal autorizat cât și al asigurării de utilaje și echipamente .

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Judecătoriei Gura Humorului.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (Dănuț ZUZEAC)

 

 

Vezi si

Zeci de șoferi amendați, în urma unei razii a Poliției la Rădăuți

Având în vedere evoluţia situaţiei operative şi a indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră …