Friday , December 9 2022

Morhan a primit încă doi ani de închisoare

morhan

Dumitru Morhan a fost reîncarcerat ieri, după trei luni de pauză. Trebuind să mai petreacă alţi doi ani în penintenciar pentru o infracţiune în care a devenit deja specialist, cea de înşelăciune.  Inalta curte de Casaţie şi Justiţie a admis joi  recursul declarat de Morhan Dumitru împotriva deciziei penale nr. 164 din 23 decembrie 2013 a Curtii de Apel Suceava – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. Caseaza, în parte, decizia penala recurata si sentinta penala nr.153 din 12 octombrie 2011 pronuntata de Tribunalul Suceava si, rejudecând: Descontopeste pedeapsa rezultanta de 6 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II-a, lit. b si lit. c Cod penal, aplicata inculpatului Morhan Dumitru în pedepsele componente. Face aplicarea art.5 Cod penal si, în consecinta: În baza art. 386 Cod procedura penala, schimba încadrarea juridica a faptei savârsite de inculpat din infractiunea prev. de art. 215 alin. 1- 5 Cod penal anterior cu aplic. art. 74 lit. a Cod penal anterior în infractiunea prev. de art. 244 alin. 2 Cod penal (parte vatamata SC Select 95 SRL Bucuresti), text de lege în baza caruia condamna pe inculpat la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal. În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, art. 39 alin. 1 lit. b si art. 45 alin. 3 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an si 6 luni închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal, pe care o sporeste cu 6 luni, inculpatul urmând sa execute pedeapsa de 2 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal. În baza art.65 Cod penal interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal, ca pedeapsa accesorie. Mentine celelalte dispozitii ale hotarârilor atacate. Respinge, ca nefondat, recursul formulat de inculpatul Luca Nicusor împotriva aceleasi decizii. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai obligat pe  recurentul inculpat Luca Nicusor la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 300 lei reprezentând onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu în suma de 75 lei pentru recurentul inculpat Morhan Dumitru se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.
Inşelăciunea Morhan – “Select ‘95”, un dosar purtat de la o instanţă la alta
Dumitru Morhan a fost condamnat de prima instanţă – Tribunalul Suceava, la şase ani de închisoare în acest dosar de înşelăciune. Curtea de Apel a  trimis cauza înapoi spre rejudecare la instanţa de fond – Tribunalul Suceava. In data de 10 octombrie 2011, Tribunalul Suceava s-a pronunţat,  condamnându-l pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de trei ani precum şi la un an şi jumătate de închisoare pentru complicitate improprie la evaziune fiscală. Judecătorii instanţei de fond au decis că omul de afaceri sucevean va trebui să execute pedeapsa cea mai grea – şase ani de puşcărie cu trei ani de interzicere a drepturilor civile, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale. In acelaşi dosar a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune Luca Nicuşor, născut în Adâncata, cu domiciliul în Bucecea, judeţul Botoşani, administrator de firmă, cu antecendente penale. Al treilea actor din acest dosar – Constantin Ioan Ciobanu, născut în Suceava, cu domiciliul în Pătrăuţi a fost condamnat de Tribunal la opt ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Tribunalul Suceava a mai stabilit atunci că Dumitru Morhan, în solidar cu Luca Nicuşor este obligat să plătească suma de 2,9 miliarde de lei vechi către SC Select ‘95 SRL Bucureşti şi încă 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision către aceeaşi firmă, ambele sume urmând a fi actualizate cu indicele de inflaţie la care se va adăuga dobânda legală, până la data efectuării plăţii. In plus, fiecare inculpat era obligat să plătească statului suma de 110 milioane de lei vechi, cu titlu de cheltuieli judiciare. Conform noului cod penal, pedepsele pentru cei doi s-au diminuat semnificativ, în condiţiile în care pedeapsa maximă pentru înşelăciune s-a redus de la 12 la trei ani Conform rechizitoriului, în luna august a anului 2004,  Dumitru Morhan împreună cu Nicuşor Luca, a indus în eroare firma Select ‘95 SRL Bucureşti, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi dar nu a livrat niciun fel de marfă. Este vorba despre produse de balastieră ce trebuiau furnizate de Irinest SRL. Dumitru Morhan i-a înlesnit lui Nicuşor Luca, patronul firmei Adomir SRL, prin care s-a derulat înşelăciunea, legătura cu firma Select 95 SRL Bucureşti.  In fruntea firmei Adomir a fost instalat ca administrator de faţadă Constantin Ion Ciobanu, un tânăr de 20 de ani la acea vreme,  cu serioase probleme psihice, confirmate de medici şi care a fost convins să înregistreze în contabilitatea acestei firme activitatea comercială desfăşurată cu SC Select ‘95 SRL Bucureşti. In plus l-a determinat pe un angajat – Ionel Iordan, să întocmească în fals avizele de însoţire a mărfii , cunoscând că în mod real această marfă nu a fost niciodată livrată către firma bucureşteană. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …