Thursday , February 9 2023

”Mitu Chinezu”, un escroc cu multe dosare de înșelăciune și evaziune, trimis în judecată de procurorii de pe lângă Tribunalul Suceava

În data de 17 noiembrie 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a sesizat Tribunalul Suceava cu o cauză prin care s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a inculpaților Constantin Mitu zis „Mitu Chinezu”, Nicoleta Catargiu și Constantin Stelian Căzănescu,  pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituirea unui grup infracţional organizat și de înşelăciune.

Constantin Mitu zis „Mitu Chinezu”

Conform procurorilor, începând cu anul 2014,  Constantin Mitu zis „Mitu Chinezu” care a inițiat grupul infracțional organizat și care era urmărit general de autoritățile române din anul 2014, a administrat în fapt o societate comercială din Cernăuți, reprezentant legal al acesteia fiind o altă persoană, calitate pe care inculpatul nu o putea deține având în vedere statutul său de urmărit general. Începând cu data de 16.08.2016, inculpatul a cooptat-o în societate pe inculpata Nicoleta Catargiu, ca și reprezentant legal, legăturile dintre aceștia datând încă din anul 2015.

În cursul anului 2019, în scopul săvârşirii de infracţiuni de înșelăciune prin intermediul societăţii, acest inculpat a creat un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpata și Căzănescu.

Profitând de faptul că Nicoleta Catargiu era asistent medical, din luna august a anului 2016, așa cum s-a arătat, aceasta a fost cooptată ca și reprezentantul legal al societății din Cernăuți, care era administrată în fapt de „Mitu Chinezu”, desfăşurând împreună cu acesta activităţi de inducere şi menţinere în eroare, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale injuste. Rolul inculpatei în cadrul grupului era acela  de a semna în calitate de reprezentant legal documentele emise de societatea din Cernăuți și de a crea persoanelor vătămate convingerea că afacerea este una reală și legală.

În activitatea infracțională, cei doi inculpați au fost sprijiniți de Constantin Stelian Căzănescu, care desfăşura activităţi în domeniul procesării de produse şi reziduri petroliere sau uleiuri uzate. Datorită specificului activităţii desfăşurate, acesta intra în contact cu diverse persoane şi agenţi economici, rolul său fiind acela de a identifica potenţialii clienţi, precum şi de a-i convinge pe aceştia cu privire la profitabilitatea afacerii, inducându-i în eroare cu privire la numele şi calitatea posesorului uleiului alimentar uzat, căruia îi atribuia, în conivență cu acesta, calităţi nereale de înalt funcționar al statului român în relațiile cu Ucraina, pentru a-i conferi credibilitate, și dându-le acestora garanții cu privire la existența uleiului alimentar uzat.

La comiterea faptelor, „Mitu Chinezu” și Nicoleta Catargiu au mizat pe faptul că acţiunile lor vor fi interpretate ca şi cauze/litigii civile (nerespectarea clauzelor contractuale), urmărind ca prin întocmirea de contracte și facturi către persoanele vătămate, să inducă ideea existenţei unei cauze civile, contând pe faptul că prin nelivrarea bunurilor comandate şi achitate integral sau parţial, la care s-au angajat, ar fi încălcat doar obligaţiile contractuale asumate, aspecte care ar constitui litigii civile.

Cei doi au înțeles să eludeze răspunderea penală prin stipularea în cadrul contractelor încheiate cu societățile-persoane vătămate, că eventualele litigii vor fi soluționate de către autoritățile ucrainene, inculpații mizând pe faptul că persoanele vătămate nu vor deschide acțiuni în instanțele din Ucraina.

În contextul arătat, în perioada iulie-noiembrie 2019, cei trei inculpați au indus în eroare trei societăți comerciale care își desfășurau activitatea pe teritoriul României, Constantin Mitu prezentându-se sub un nume fictiv și pretinzând că are calitatea de angajat al Ministerului de Externe al României  în funcţia de reprezentant al statului român în relaţia cu Ucraina sau pe aceea de reprezentant al statului român din partea „Serviciilor Secrete” care îşi desfăşoară activitatea în Ucraina, aspecte care erau confirmate și de ceilalți doi inculpați, și susținând că este în posesia unor cantități mari de ulei alimentar uzat provenit din rezervele Statului Ucraina şi că îl va comercializa acestor societăți, care au achitat societății administrată în fapt de acesta suma totală de 110.180 euro și 4.900 lei, sume pentru care fuseseră emise facturi fiscale, iar după încasarea acestora cantitățile de combustibil nu au fost furnizate.

De asemenea, în aceeași modalitate, cei trei inculpați au încercat să mai inducă în eroare o persoană, activitatea infracțională nefiind finalizată întrucât aceasta a realizat că este vorba de o fraudă.

În cauză s-a dispus prin ordonanţa din 24.12.2020 a organelor de cercetare penală, reţinerea inculpatei pentru de 24 de ore, apoi s-a dispus instituirea controlului judiciar faţă de aceasta, pentru o perioadă de 60 de zile.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul  Suceava din data de 25.02.2021 s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii  a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale celor trei inculpați, până la concurenţa sumei de 46.060 euro, cu ocazia aducerii la îndeplinire a acestei măsuri fiind indisponibilizate un imobil și două autoturisme.

Cauza a fost instrumentată de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea și supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Precizăm că liderul grupării, ”Mitu Chinezu” are la activ mai multe condamnări pentru diverse escrocherii.

Astfel magistraţii Curţii de Apel Piteşti au condamnat la închisoare cu executare, într-un dosar de evaziune fiscală, trei oameni de afaceri din Argeş, care fuseseră trimiși  de procurorii DNA în anul 2012. Ei au fost acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, în perioada 2003 – 2004, cei cinci s-au asociat în vederea obţinerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat, prin folosirea firmelor pe care le reprezentau, pe care, după încasarea sumelor, le-au falimentat şi înstrăinat. Au avut grijă însă să solicite rambursări de TVA, încasând ilegal peste două milioane de euro. Printre cei trei condamna se afla și Mitu Constantin, pe atunci asociat şi administrator al S.C. Utilaje Construct 2000 S.R.L. Mioveni, S.C. Lemn Construct Foresta S.A. Mioveni şi Auto Divers Motor S.R.L. Slatina Mitu Chinezu a fost condamnat în acest dosar la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Acesta a fugit însă imediat după pronunțarea sentinței, fiind dată în urmărire internațională. Conform cotianului argeșean Curierul zilei, acesta s-ar fi ascuns o perioadă prin Transnistria și apoi a fost depistat în martie 2020 în Ucraina, fiind extrădat în România.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …