Friday , April 26 2024

Mitropolitul Bucovinei și Cernăuților va gestiona relațiile externe ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Mitropolitul Meletie (Egorenko) al Bucovinei și Cernăuților va gestiona relațiile bisericești externe ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, structură eclesiatică din țara vecină aflată în subordonare față de Patriarhia Moscovei și care, cel puțin deocamdată, este recunoscută ca fiind canonică de către Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a întrunit pe 17 august în biserica Adormirea Maicii Domnului din Lavra Pechersk situată în capitala Ucrainei, Kiev.

Sinodul sub președinția Preafericitului Părinte Mitropolit de Kiev și a întregii Ucrainei Onufriy, a decis să numească un nou șef al Departamentului Relații Externe cu Biserica și membru permanent al Sfântului Sinod. Astfel, conform presei cernăuțene de limbă ucraineană care citează, la rândul ei, din Departamentul de Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Meletie al Bucovinei și Cernăuților a fost numit șef al Departamentului de relații externe bisericești și membru permanent al Sfântului Sinod. Sinodul a luat o aceste decizii întrucât la 18 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Mitropolit Mitrofan (Yurciuk) din Luhansk și Alchevsk, șef al Departamentului Relații Externe Bisericești și membru permanent al Sfântului Sinod, a decedat la 59 de ani, pe fondul unor afecțiuni cardiace. Membrii permanenți ai Sfântului Sinod sunt: Mitropolitul Agafangel de Odessa și Izmail, Mitropolitul Lazăr de Simferopol și Crimeea, Mitropolitul Mark de Hust și Vinogradiv, Mitropolitul Hilarion din Donețk și Mariupol, Mitropolitul Feodor de Kamianets-Podilskyi și Gorodoțki, Mitropolitul Pavel de Vișgorod și Cernobîl, Secretar al Sfântului Sinod mitropolitul Anthony de Boryspil și Brovary. Membrii temporari ai Sfântului Sinod sunt: ​​Mitropolitul Antonie de Khmelnytsky și Starokostiantyniv, Arhiepiscopul Oleksiy de Voznesensk și Pervomaisky, și Arhiepiscopul Eusebius de Shepetivka și Slavutych.

Este de precizat că mitropolitul Meletie al Bucovinei și Cernăuților a avut o relație cordială îndelungată cu ierarhi români, inclusiv fostul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen încă din perioada când primul era episcop de Hotin și era periodic invitat la zilele de hram ale Sucevei sau chiar la alte evenimente religioase unde slujbele erau oficiate de mai mulți ierarhi. În aceste sens este de remarcat faptul că a fost personal la mormântul ÎPS Pimen unde a oficiat o slujbă de pomenire a ierarhului, fiind însoțit de clerici din nordul Bucovinei, parte din ei etnici români. Deși nu este etnic român, ÎPS Meletie a manifestat o deschidere mare față de credincioșii români din eparhia pe care o păstorește. De altfel, cel puțin deocamdată, nu se cunoaște niciun caz în care vreun preot etnic român să fie optat pentru Biserica Ortodoxă a Ucrainei – înființată cu acordul Patriarhiei de Constantinopol, dar față de care Biserica Ortodoxă Română are încă unele rezerve. (D.P.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …