Wednesday , October 5 2022

Mii de suceveni din Obcini lasati de THERMONET fără căldură aproape o săptămână

avarii termoficare

O avarie  lasă fără căldură timp de cinci zile 1.700 de elevi de la Scoala Gimnazială “Ion Creangă” și 37 de scări de bloc arondate asociațiilor de proprietari 8+30 și 23+27. Anunțul a fost făcut aseară prin intermediul unui comunicat de presă, Thermonet încercând să își justifice încă o dată prin niște scuze fără fond incapacitatea de a asigura sucevenilor un serviciu pe care l-au contractat acum doi ani 

Thermonet și-a reintrat în ritm după începerea sezonului rece. O avarie majoră lasă fără apă caldă și căldură mii de locuitori ai cartierului Obcini timp de aproape o săptămână.

La nici o lună de la începerea furnizării agentului termic în municipiul Suceava, Thermonet sistează furnizarea căldurii pentru cinci zile ca urmare a unei avarii apărute la rețeaua de distribuție a agentului termic. Astfel, vor rămâne fără căldură până pe 6 noiembrie Scoala Gimnazială “Ion Creangă” și 37 de scări de bloc arondate asociațiilor de proprietari 8+30 și 23+27.

Conform unui comunicat transmis ieri de Thermonet, “lucrarea presupune înlocuirea coloanei vechi ce traversează strada Corneliu Coposu, fără a distruge caro­sabilul. Avaria se întinde și pe o proprietate privată, așa că s-a luat decizia de a devia totodată coloana pe un alt traseu, care să fie doar pe domeniul public. Intervenția necesită o perioadă mai mare de timp, din acest motiv estimăm că agentul termic va reveni cel mai târziu pe data de 6 noiembrie 2017”.

Dacă într-o primă fază, cetățenii din cartierul Obcini împreună cu o parte din cetățenii din Zamca nu au putut primi căldură odată cu cei din celelalte cartiere pentru că lucrările la rețelele de transport-distribuție nu erau gata nici măcar la începutul lunii octombrie, locuitorii cartierului Obcini rămân iar fără căldură. In cele două săptămâni în care au primit energie termică, cetățenii nu au avut nici măcar timp să se obișnuiască cu temperaturile mai ridicate din locuințe, că Thermonet a anunțat ieri o nouă avarie.

Partea cea mai gravă este că pe lângă bătrânii, mulți dintre ei bolnavi, care locuiesc în cartier, va rămâne fără căldură Scoala Nr. 9, unde învață aproximativ 1.700 de elevi, începând cu clasa 0 până la clasa a VIII-a, care vor tremura de frig în bănci în timp ce vor încerca să fie atenți la ceea ce le spun profesorii.

Avariile la sistemul de încălzire au devenit obișnuință în Suceava, în condițiile în care nu există sezon rece în care locuitorii din municipiu să nu rămână fără căldură măcar o zi, asta ca să simțim că e iarnă.

Având în vedere că în această vară municipalitatea ar fi trebuit să realizeze lucrări de modernizare a conductelor în cartierul Obcini, ne întrebăm dacă nu ar fi trebuit ca această conductă care acum îi lasă pe sucevenii din acest cartier să tremure de frig în locuințe și la școală nu ar fi trebuit să fi fost deja înlocuită. Atât autoritățile locale, cât și cele guvernamentale ne râd în nas invocând tot felul de chichițe legislative pentru a-și motiva incapacitatea de a soluționa acele probleme pentru care cetățenii i-au ales în funcție.

Indiferent de motivele pentru care lucrările nu au fost încheiate anul acesta, este inuman să lași fără căldură mii de oameni, pentru ca apoi să le ceri să mai aibă încă o dată, pentru a nu știu câta oară, încredere în tine și să rămână conectat la un sistem de încălzire care nu a făcut altceva în ultimii ani decât să dovedească faptul că nu prezintă niciun fel de siguranță, putând ceda în momentul în care nevoia de energie termică este mai mare.

Aceste avarii tot mai frecvente transmit un semnal de alarmă sucevenilor și îi îndeamnă să renunțe în număr tot mai mare la un sistem de încălzire ineficient, care presupune costuri uriașe pentru cei care încă mai sunt racordați la acesta, însă fără a asigura confort pe măsură utilizatorilor. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

TIR din Suceava, încărcat cu 24 de tone de vechituri și gunoaie din Suedia, oprit la intrarea în țară

Marți, 04 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, …