Wednesday , May 8 2024

Medicii de familie suceveni, nemulţumiţi că trebuie să se ocupe de vaccinarea elevilor

Decizia de a scoate din sarcina medicilor şcolari  vaccinarea elevilor a intrat în vigoare începând cu data de 1 aprilie. Medicii de familie suceveni consideră că astfel va scădea şi mai mult procentul de vaccinare în judeţ. Potrivit unui act normativ al Ministerului Sănătăţii, părinţii care refuză vaccinarea copiilor vor fi amendaţi

vaccinare copiii [800x600]

De pe data de 1 aprilie a intrat în vigoare noua schemă de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, prilej pentru majoritatea medicilor de familie să se îngrijoreze, deoarece vor avea de întâmpinat unele dificultăţi în implementarea noilor prevederi. Cei peste 200 de medici de familie suceveni sunt îngrijoraţi că astfel va scădea şi mai mult procentul de vaccinare în rândul copiilor, deoarece vaccinarea elevilor a fost trecută din sarcina medicilor şcolari în cea a medicilor de familie, iar aceştia din urmă consideră ca neeficientă această decizie, consi-derând mai oportună vaccinarea în colectivitate. “A fost cea mai neinspirată decizie. Reprezentanţi din cadrul Ministerului Sănătăţii ne-au întrebat dacă suntem de acord cu vaccinarea elevilor, iar toţi medicii de familie au fost împotrivă, dar ei au făcut tot cum au vrut. Mulţi dintre noi avem experienţă de peste 30 de ani în sistem şi putem aprecia dacă un fenomen este bun sau nu. Consider că vaccinarea este o problemă de securitate naţională în acest moment, iar prin scoaterea vaccinării din cabinetele medicilor şcolari se va ajunge într-o situaţie critică. După ce s-a dat libertate părinţilor în a decide dacă doresc sau nu ca minorii să fie vaccinaţi, acum încep să realizeze în ce situaţie s-a ajuns şi vor amenda părinţii care refuză vaccinarea copiilor lor”, a declarat doctorul de familie Irina Badrajan, secretar al Colegiului Medicilor Suceava.
Potrivit reprezentanţilor DSP, această decizie a fost justificată prin faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, difficultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa în aceeaşi clasă a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi, veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ, complianţa redusă la vaccinare a părinţilor copiilor înscrişi la un medic de familie, altul decât cel care rea-lizează vaccinarea în campanie, dificultăţi în recuperarea restanţierilor, dificultăţi în supravegherea şi raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reacţie indezirabilă.
In prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ prin care să reglementeze situaţia imunizărilor. Părinţii care vor refuza vaccinarea copiilor lor vor fi amendaţi, iar cuantumul amenzii va fi consistent pentru a conştientiza părinţii despre importanţa vaccinării. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Ștrandul se va deschide pe 15 mai, dacă vremea nu va fi capricioasă

Ștrandul Sucevei ar putea fi deschis la data de 15 mai. Un anunț în acest …