Friday , December 9 2022

Medicii de familie se tem că dozele de vaccin antigripal vor ajunge când nu vor mai avea ce face cu ele

vaccin

Luna decembrie îi prinde pe medicii de familie fără vaccin antigripal în cabinete. Asta cu toate că numărul de viroze și pneumonii este din ce în ce mai mare, 3.000 de cazuri noi fiind diagnosticate în fiecare săptămână. Însă nici statisticile și nici solicitările medicilor nu au reușit să înduplece autoritățile, care abia zilele trecute au reușit să semneze contractul cu distribuitorul. Prin urmare, va mai dura până ce dozele cu vaccinul antigripal ce va fi administrat gratuit vor ajunge la medici, aceștia fiind îngrijorați că nu vor mai avea timp să folosească dozele soli­citate. Mulți dintre pacienții considerați cu risc și-au procurat din farmacii acest vaccin, prețul unei doze fiind între 20 și 30 de lei, iar medicii de familie sunt îngrijorați că li se va imputa valoarea dozelor nefolosite. Debutul târziu al campaniei are consecințe în special pentru pacienții cu boli cronice și pentru copii, care nu și-au permis achiziționarea contracost a unei doze, aceștia fiind cei mai expuși la virusul gripal care a suferit mutații în acest an, după cum spun specialiștii.

Dacă totuși dozele vor ajunge în ­ca­binetele medicilor de familie în a doua parte a lunii decembrie, aceștia spun că vor reuși cu greu să îi aducă pe pacienți la cabinet pentru a-i imuniza, din cauza Sărbătorilor de Iarnă care se apropie. „Dacă vine Crăciunul nu mai vin oamenii la vaccinat. Eficiență există, dar nu e la fel. De când te vaccinezi și până când ai eficiență îți trebuie două-trei săptămâni. Interesul este să imunizezi până se confirmă cazuri de gripă”, a explicat un medic de familie.

Virusul gripal din acest an pare să fie mai puternic decât cel de anii trecuți, mai ales că, potrivit experților, acesta poate avea mai multe tulpini. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …