Wednesday , November 30 2022

Medicii de familie din județ cer echipamente de protecție. Ambulatoriile de specialitate sunt închise, pacienții prezentându-se în număr mare la cabinetele acestora

 Colegiul Medicilor Suceava trage încă un semnal de alarmă în ceea ce privește situația medicilor de familie din județ. Nici până la această oră, aceștia nu au primit niciun fel de echipament de protecție și nu dispun de vreo posibilitate de triaj al pacienților, oricine le trece pragul cabinetelor putând fi un posibil pacient infectat cu Covid 19. Aceștia scot în evidență și faptul că volumul de muncă s-a mărit considerabil, deoarece ambulatoriile de specialitate s-au închis. ”Spitale din judet, ambulatorii de specialitate, cabinete private, laboratoare de analize, cabinete stomatologice sunt în prezent închise. Dar pacienții au rămas tot aici în județ, nu se pot deplasa în altă parte, au probleme de sănătate la fel ca înainte de pandemie. Și astfel, toate aceste probleme se cer a fi rezolvate de medicii de familie – indiferent că este vorba de prescripții medicale în afara specialității noastre, concedii medicale pentru pacienții care au stat în autoizolare sau carantină, prelungire de concedii medicale pentru absolut toate afecțiunile acute și cronice chirurgicale, oncologice. Aceste obligații ne revin nouă, fără să fi fost consultați și fără ca altcineva să angajeze vreo răspundere.

Lucrul cel mai periculos din toate este faptul că suntem zi de zi la cabinete fără o protecție corespunzătoare în situația actuală. Nu avem echipamente de protecție, nu avem măști, nu avem viziere, nu avem mănuși. Am epuizat toate stocurile pe care ni le cumpărasem înainte de pandemie.

Oricine poate ajunge în cabinetele noastre pentru o consultație. Nu avem nicio barieră de triaj, nu știm dacă pacienții sunt contaminați sau nu, având în vedere faptul că suntem în etapa de transmitere comunitară a bolii.

Vă solicităm insistent ajutorul în dotarea cu echipamente de protecție, materiale sanitare, materiale de dezinfecție.

Dacă noi vom deveni pozitivi și vom intra în autoizolare sau chiar vom face boala, toate cabinetele noastre se vor închide.

Vă asumați responsabilitatea pentru așa un scenariu?”, întreabă medicul Sorin Hîncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, autoritățile sucevene. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Un bărbat de 54 de ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a căzut de pe un garaj

Pacientul a fost internat în secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean  Un bărbat în vârstă …