Wednesday , May 8 2024

Majorarea preţului gigacaloriei a fost aprobată, dar tensiunile privind încălzirea rămân

consiliu

Deşi s-au contrat vreo douăzeci de minute, toţi consilierii locali au votat ceea ce puteau vota şi miercuri, doar că de data aceasta a fost trecută expres precizarea că tariful pentru populaţie rămâne la 185 de lei. Deşi s-a majorat preţul gigacaloriei, aşa cum au solicitat administratorii judiciari ai Termica, încă nu se cunoaşte cu exactitate când va începe furnizarea căldurii în sistem centralizat

Consiliul Local (CL) Suceava a aprobat cu unanimitate de voturi proiectul iniţiat de primarul Ion Lungu privind creşterea tarifului gigacaloriei de la 274 la 445 de lei Faţă de proiectul de hotărâre de la precedenta şedinţă extraordinară de miercuri nu a apărut nicio modificare semnificativă.
La insistenţele PSD şi PDL după care s-au racordat, ulterior, şi cei de la PNL, în proiectul de hotărâre de la şedinţa de ieri a fost adăugat încă un articol în care se menţiona expres că nu va fi modificat preţul de 185 de lei la gigacalorie pentru populaţie.
Acesta a fost motivul principal de la care au pornit divergenţele între consilierii de la Putere şi cei din Opoziţie, aceştia din urmă reproşându-le că modificarea este nesemnificativă şi nu era cazul ca doar pentru acest lucru să fie amânată timp de trei zile luarea unei decizii pentru furnizarea căldurii în oraş. In replică, aleşii PNL şi PSD au spus că era necesar un dialog şi că nu doar creşterea preţului la gigacalorie era soluţia, ci mai sunt şi alte probleme care vor trebui discutate în zilele următoare. Pentru a clarifica situaţia, cei de la PNL l-au rugat, nu fără o doză anume de ironie, pe primarul Ion Lungu să mai spună celor de la PDL care ar fi motivele pentru care proiectul nu a fost aprobat cu câteva zile în urmă. Ion Lungu a evitat să dea curs provocării şi a răspuns împăciuitor că modificarea pusă în proiect a fost una solicitată pentru a clarifica unele discuţii, dar a precizat şi că era valabilă şi prima variantă a proiectului, fără o prevedere expresă că nu creşte preţul gigacaloriei pentru populaţie.
Contrele au durat mai mult, dar după vreo douăzeci de minute de dezbateri s-a trecut la votarea proiectului. Inainte de asta a fost supus la vot amendamentul propus de cei şase consilieri ai PDL prezenţi la şedinţa de ieri prin care preţul gigacaloriei să fie valabil până la 9 noiembrie, când se va da în funcţiune noua centrală. Cum era de aşteptat, consilierii USL au votat împotrivă, la şedinţa de ieri fiind prezenţi 12 membri ai grupului USL: 6 PSD, 5 PNL şi 1 PP-DD.
In schimb, hotărârea de majorare a preţului gigacaloriei, nu şi pentru populaţie, a fost luată de toţi cei 18 consilieri prezenţi din cei 23 de consilieri, chiar şi de cei de la PNL care s-au arătat sceptici totuşi că va fi furnizată căldura.
Populaţia va plăti tot 185 de lei pentru o gigacalorie, iar diferenţa de preţ va fi suportată de bugetul local.
Deşi s-a majorat preţul gigacaloriei, aşa cum au solicitat administratorii judiciari ai Termica, încă nu se cunoaşte cu exactitate când va începe furnizarea căldurii în sistem centralizat, deşi directorul Ovidiu Dumitrescu a spus că, în funcţie de temperaturile exterioare, s-ar putea ca încălzirea să fie livrată, începând de azi, eşalonat, pe zone. Pentru început vor primi încălzire asociaţiile care nu au datorii mari şi care au solicitat încălzire.
La şedinţa CL de ieri au fost prezenţi prefectul Florin Sinescu, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, deputatul PNL de Suceava, Alexandru Băişanu, şi senatorul PSD de Fălticeni, Ovidiu Donţu. Primarul a mulţumit aleşilor locali suceveni pentru votul dat şi prefectului Florin Sinescu pentru implicarea şi ajutorul dat în rezolvarea problemelor, dar şi preşedintelui Cătălin Nechifor în ce priveşte ajutorul dat pentru problemele sociale de la Termica, mulţumind ulterior şi senatorului Donţu şi deputatului Băişanu.
Primul care a venit, în jurul orei 10.05, a fost deputatul Stefan Băişanu care, după ce a stat de vorbă câteva minute cu doi liberali şi cu Ovidiu Dumitrescu, s-a aşezat în stânga primarului Ion Lungu. La vreo zece minute după sosirea lui Băişanu a venit şi senatorul Donţu, prezenţa sa fiind previzibilă, însă el a venit flancat de preşedintele Nechifor şi de prefectul Sinescu. Cei trei s-au aşezat la masa din spatele primarului, fiind apoi invitaţi de secretarul CL Suceava, Ioan Ciutac, să ia şi ei loc la masa unde stau consilierii, primarul şi deputatul Băişanu. Ei s-au conformat şi s-au aşezat în stânga deputatului Băişanu.
Acesta din urmă a făcut eforturi vizibile de a nu se enerva şi de a nu mai avea un ton atât de vehement ca în ziua precedentă, când a organizat o conferinţă de presă în care l-a atacat pe primarul Lungu şi a lansat săgeţi chiar şi la adresa partenerilor de la PSD. El a apreciat că înaintea reuniunii deliberativului trebuia să fi avut loc o întâlnire cu administratorii judiciari de la Termica şi cu creditorii firmei, pentru că ei sunt singurii în măsură să decidă în legătură cu asigurarea serviciilor de termoficare.
In replică, preşedintele de şedinţă, consilierul PDL Viorel Seredenciuc, i-a spus că nu poate interveni într-o şedinţă în care se discută o problemă de interes local, pentru că nici consilierii nu au fost invitaţi în Parlament atunci când s-a hotărât creşterea taxelor şi impozitelor locale. Imediat, viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei a replicat spunând că majorarea taxelor şi impozitelor a fost cu totul altceva fiind o obligaţie periodică prevăzută în Codul Fiscal. Deputatul PNL a intervenit, pe un împăciuitor între cei doi şi a continuat să spună că indiferent câte hotărâri pozitive sunt adoptate, cei care decid sunt creditorii pentru că Termica nu mai este condusă de Primărie de când a intrat în insolvenţă.
De menţionat că după ce s-a votat în favoarea scumpirii gigacaloriei, consilierii PDL au părăsit şedinţa spunând imediat după ce deputatul Băişanu a terminat că nu are rost să mai stea, fiind un gest de frondă faţă de cei de la USL, îndeosebi faţă de PNL. Singurul democrat liberal care nu a părăsit şedinţa a fost Viorel Seredenciuc, pentru că el a fost ales preşedintele de şedinţă şi trebuia să conducă lucrările până la capăt.
De altfel, Seredenciuc a spus despre senatorul Donţu, nu fără ironie, că poate a venit ca să povestească aleşilor locali suceveni ce se mai întâmplă prin zona Fălticeni – unde Donţu a fost ales parlamentar. Abordarea lui Seredenciuc a stârnit nişte rânjete prin sală, mai ales din partea celor care nu sunt simpatizanţii lui Donţu. Senatorul PSD a dat o replică decentă şi echilibrată, nedorind să intre în jocul fostului său coleg de CL pe care l-a invitat la o cafea la biroul său parlamentar din Suceava ca să îi explice cum stau lucrurile.
De menţionat că, dacă în timp ce deputatul Băişanu a transmis clar că problema căldurii ţine de administartorii judiciari şi de creditorii societăţii Termica SA, cei de la PSD au răspuns, pe un ton elegant, de maniera: „staţi că suntem şi noi p-aci”. Astfel, preşedintele Nechifor a reamintit că nefurnizarea de căldură poate fi caz penal. In general, senatorul Donţu, preşedintele Nechifor şi prefectul Sinescu au avut abordări a căror numitor comun a fost legat de problema sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice. Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze însă că există o comisie tehnică ce se constituie pe rezolvarea acestor probleme şi care îşi va face datoria în perioada următoare, cel mai probabil până pe data de 9 noiembrie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Miercuri începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …

One comment

  1. Cum draq sa se suporte diferenta la gigacalorie din bugetul local?
    Cei care au centrale pe gaz si platesc si ei impozite la bugetul local de ce nu primesc subventie la caldura ?????