Monday , February 6 2023

Ludovic Orban susține că Suceava va fi legată de București prin autostradă sau drum expres doar dacă PNL stă măcar un mandat la guvernare

Premierul Ludovic Orban susține că autostrada Suceava-București va fi făcută când va sta PNL mai mult la guvernare, adică măcar un mandat de patru ani fiind precizarea dată ulterior. Este de precizat că în ultimul an au fost lansate mai multe licitații pe SEAP pentru tronsoane de drum expres (DX5) – alternativă mai ieftină la autostrada A7 – care leagă Ploieștiul de Buzău, Buzăul de Focșani, Focșaniul de Brăila, dar și altul spre Bacău, însă mult anunțatele anunțuri de participare pentru proiectarea tronsoanelor de drum expres de la Pașcani la Suceava și de la Suceava la Siret se lasă așteptate. Asta deși în prima parte a lui 2019 s-a comunicat că s-au făcut demersuri pentru aprobarea la finanțare europeană prin POIM a realizării documentațiilor. Din a doua jumătate a anului 2019, se tot fac declarații că se organizează licitație pentru tronsoanele respective de drum expres (fără nicio mențiune cu privire la drumul de conectivitate dintre cele două tronsoane) iar după schimbarea guvernării s-a încercat acreditarea că va fi autostradă. Oricum, prin standardele actuale ale drumurilor expres, acestea sunt un fel de autostrăzi cărora le lipsește banda de rezervă de 2,5m lățime, dar au un acostament lat de 1,5m. De fapt, abia din 25 septembrie s-a convenit cu privire la încheierea unui contract de finanțare pentru studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru cele două tronsoane de drum expres (deci autostradă cu acces parțial controlat, cum este o altă formulă alternativă mai rar uzitată), valoarea eligibilă a celor două contracte fiind de peste 34 de milioane de lei din care 85% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, însă nu a apărut, în acest sens, niciun anunț de participare sau anunț de participare simplificat pe SEAP/SICAP nici în perioada fostului Guvern Dăncilă, nici în cea a mai recent instalatului Guvern Orban.

De menționat că afirmația lui Ludovic Orban cu privire la conectarea Sucevei de București prin autostrăzi/drumuri expres a fost făcută de primul ministru în cursul zilei de vineri, 27 Decembrie, la Suceava unde el a asistat la Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă și a declarat că a ajuns la Suceava cu mașina și că a plecat de dimineața de la ora 6:00 din București și a ajuns la Suceava cu puțin înainte de ora 12:00. În atare condiții, premierul a recunoscut că e nevoie de autostradă din Suceava spre București. „Avem nevoie de autostradă pe coridorul IX paneuropean. Se va face. Drum expres, autostradă, când o să stăm noi ceva mai mult la guvernare”, a spus Ludovic Orban. El a stat doar două ore la Suceava pentru că trebuia să se întoarcă în Capitală, fiind programată pentru ora 20:00 o ședință de Guvern. Întrebat ce înseamnă mai mult la guvernare el a arătat că acum PNL își propune să câștige alegerile parlamentare și să stea patru ani la guvernare. „Acum ne propunem să stăm patru ani la guvernare. Să câștigăm alegerile, să putem să asigurăm o guvernare coerentă și îndreptată spre adevăratele priorități ale României”, a declarat Ludovic Orban. (D.P.)

 

Vezi si

Peste 500 de șoferi testați în weekend cu aparatele etilotest și drugtest de polițiștii suceveni

Și în weekend-ul recent încheiat, zilnic, peste 100 de polițiști au acționat pe drumurile publice, …