Friday , April 26 2024

Licitația pentru proiectarea zonei de agrement din pădurea Zamca a fost anulată

Niciun ofertant nu s-a prezentat la licitația pe care Primăria Suceava a organizat-o pentru elaborarea studiului de fezabilitate (inclusiv a studiilor de teren) și, ulterior, a proiectului tehnic și detaliilor de execuție pentru zona de agrement care urmează a se face în Pădurea Zamca. Asta înseamnă că licitația – teoretic, din titlul anunțului de participare simplificat postat pe SEAP, ar fi vorba de o licitație pentru serviciile de consultanță, dar din obiectul contractului rezulta limpede că era vorba despre proiectare – a fost anulată.

Precizăm că pădurea Zamca este o zona verde însemnată a municipiului Suceava și care se desfășoară de-a lungul limitei dintre reședința de județ și comuna șcheia. Suprafața de pădure-parc pe care Municipiul Suceava o deține este de circa 101,5 hectare. Pădurea-­parc beneficiază de variații de teren semnificative, respectiv dealul Zamca, dealul  șeptilici, versanți abrupți în zona de nord-vest a pădurii-parc, platouri, coline, zone împădurite cu specii diverse de arbori precum și zone înierbate natural. În partea de nord-vest a pădurii-parc se află localizate Ruinele Cetății șcheia ce poartă – după cum este specificat în tema de proiectare care a fost întocmită pentru a se ține cont de ea la întocmirea studiului de fezabilitate și, ulterior, a proiectului – denumirea și de Cetatea de Apus a Sucevei.

De altfel, comisia tehnică a specificat în cadrul temei de proiectare că de ruinele Cetății șcheia, dar și de Mănăstirea Zamca va trebui să se țină cont la realizarea documentațiilor necesare la dosarele de cerere de finanțare, fiind indicate ca „monumente importante din zonă, care impun condiționări”. După modelul de la zona de agrement care urmează a fi realizată la Parcul șipote, Municipiul Suceava a constituit o comisie tehnică pentru a stabili datele din tema de proiectare. După ce au fost stabilite datele respective, aprobarea având loc la finele lunii februarie, a fost organizată o licitație la final de martie care însă, așa cum am arătat mai sus, nu a putut fi adjudecată.

Este însă de presupus că un eventual anunț nou de participare simplificat la o procedură de atribuire reluată în perioada următoare de Municipiul Suceava va fi precedat de o analiză serioasă care va avea în vedere și suma estimată pentru proiectarea întregii zone de agrement. Asta deoarece dacă studiul pentru parcul Sipote a avut în vedere o suprafață de două până la trei ori mai mică decât la Zamca, suma prevăzută pentru zona de agrement de la șipote a fost cu peste 50% mai mare față de cea de la Zamca unde valoarea estimată a contractului era de 400 de mii de lei fără TVA.

 Ce conținea tema de proiectare pentru zona de agrement din pădurea-parc de la Zamca, așa cum a fost supusă aprobării Consiliului Local Suceava

 Tema de proiectare pentru amenajarea zonei de agrement a Pădurii Zamca – elaborată de o comisie formată din specialiști și reprezentanți ai societății civile – a fost aprobată în cadrul ședinței Consiliul Local Suceava de la finele lui februarie, proiectul de hotărâre fiind inițiat de primarul Ion Lungu. „Se va pune accent pe rezolvarea problemelor identificate: alunecări de teren, infiltrații, scurgeri de apă din surse necunoscute”, se specifica, printre altele, în acel document care a fost aprobat. Ca și în cazul zonei de agrement pe care Municipiul Suceava o va face la Parcul șipote, suprafața desfășurată a construcțiilor propuse a se face la Zamca va putea fi de cel mult 10% din suprafața acoperită de vegetație forestieră și care a fost transmisă municipalității sucevene cu câțiva ani în urmă. Totodată, cel puțin 70% din suprafața pădurii-parc Zamca va trebui amenajată ca softscape, adică teritoriu amenajat moale, preponderent cu vegetație și suprafețe permeabile. „Parcul va fi dinamic și deschis către schimbări, cu clădiri cu structuri ușoare de maxim 15mp, multifuncționale sau cu caracter temporar și care își pot schimba funcționalitatea”, se mai specifică în tema de proiectare.

Lipsa panourilor de informare a făcut ca această pădure-parc să fie practic necunoscută și inaccesibilă în special pentru generațiile mai tinere, se arată în documentul propus spre aprobare, asta în condițiile în care speciile de rășinoase (cu proponderență pini) se găsesc în toate sectoarele acestei suprafețe de teren acoperită de vegetație forestieră, alături de specii moi precum salcia căprească, tei sau plop. De aceea, pădurea-parc de la Zamca poate să îmbine aspectul instructiv – spațiu de informare și studiu pentru elevi și studenți – cu aspectul recreativ și de agrement generat de multitudinea și diversitatea speciilor ce alcătuiesc „efectul decorativ” al acestei zone verzi aflată în imediată vecinătate a trei cartiere.

De altfel, unul dintre obiectivele specificate în tema de proiectare este ce de realizare a unor piste pentru jogging care să lege diferite aparate destinate exercițiilor fizice însoțite de panouri explicative în acest sens, trasee tematice cu scop educativ pentru observarea florei și vegetației arboricole, dotate cu panouri informative, puncte de observare a faunei existente cu asigurarea impactului minim asupra acesteia. Asta pe lângă amenajarea unei zone parc-aventură pentru copii și familie, amenajarea și valorificarea cursului și căderi de apă cu crearea de zone interactive, sau amenajarea unui loc de joacă îngrădit special amenajat pentru căței, dar și amenajare unei pârtii pentru sanie.

Străzile care duc direct la pădurea-parc vor fi modernizate iar amenajările publice propuse prin tema de proiectare vor fi racordate la utilități publice alături de realizarea unui sistem de iluminat pentru spațiile amenajate prin proiect. Tema de proiectare mai prevede realizarea de spații de parcare (auto și biciclete) la intrările în parc, cu minimul necesar de locuri pentru persoanele cu dizabilități.

Având în vedere legislația specifică, au fost propuse prin tema de proiectare mai multe funcțiuni care pot fi realizate în această pădure-parc. Astfel, s-a propus crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate cum ar fi zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii, airsoft, perete de escaladă și altele asemănătoare. De asemenea, s-a mai propus realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, circuit tematic, amenajarea unui punct de belvedere (turn de lemn sau alte materiale ecologice; a se vedea turnul de belvedere din pădurea de la Sovata – se specifică în cuprinsul temei de proiectare) sau amenajarea de „elemente constructive minim invazive” care să faciliteze deplasarea și accesul persoanelor cu dizabilități în interiorul parcului, alături de amplasarea elementelor constructive de tipul foișoare, pergole și instalarea de Wi-Fi în spațiile publice.

Amenajarea de spații verzi – toaletare/curățare arbori și arbuști, modelarea terenului; plantarea cu plante perene/gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare de arbori și arbuști – nu a fost exclusă, dar s-a luat în considerare și varianta instalării de echipamente care să permită folosirea energiei alternative, precum și instalarea de sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect. Nu lipsesc nici dotările cu elemente de mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, toalete, suport parcare biciclete, antivandal. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …