Wednesday , February 1 2023

LIBERTATEA: Ce scrie în raportul oficial al morții Roxanei Donisan, atacată de rechin în Hurghada

Reporterii de la Libertatea au mers în Hurghada, unde au stat de vorbă cu Nour El Din Farid, activist de mediu al Asociaţiei pentru Protecţia şi Conservarea Mediului în Hurghada (HEPCA), organizaţie care a colaborat cu guvernatorul Regiunii Mării Roşii pentru a cerceta incidentul în care Roxana Donisan și austriaca de 68 de ani au fost atacate de rechini în timp ce înotau în Marea Roșie.

Conform sursei citate, expertul de mediu a declarat că în raportul oficial scrie: „Moartea a survenit în urma pierderii sângelui şi a scăderii presiunii sângelui ca urmare a unui incident cu un animal”. „În documentul oficial, nu au putut scrie nici măcar dacă e vorba de un rechin sau nu”, a continuat el, explicând că orice ar spune despre acest incident ar fi speculaţii.

„Nu avem nicio explicaţie. Şi autorităţile noastre spun asta. Nici profesorul Mahmoud Hanafi de la HEPCA, consultantul ştiinţific al guvernatorului, nu a înaintat nicio explicaţie. Ceea ce am putut face a fost să trimitem bărcile în larg, pentru a cerceta prezenţa rechinului, astfel încât să aflăm măcar specia. Nu putem spune decât că este un rechin mare, judecând după întinderea muşcăturii. Dacă vreţi să scrieţi ceva, HEPCA poate transmite că este un eveniment fără precedent, nu a mai fost întâlnit în această regiune”, le-a spus reporterilor expertul de mediu egiptean, care a estimat că 4 specii de rechin le-ar fi putut ataca pe cele două femei în Marea Roșie.

„Din cele 25 de specii de rechini existente în Marea Roşie, ar putea fi 4 dintre ele. Dar nimeni nu ştie ce fel de rechin a muşcat. Nimeni nu ştie dacă e vorba de unul, doi sau mai mulţi rechini. Ar putea fi unul care a muşcat, apoi altul, atras de sânge, apoi încă doi. Nu ştim nici dacă cele două femei au fost muşcate în acelaşi timp. Nici anchetatorii de la criminalistică nu pot răspunde la aceste întrebări, pentru că nu au această experienţă. Dacă examinează o omucidere, pot spune ce fel de cuţit e, dacă e mâna dreaptă sau stânga, dar cu astfel de cazuri nu s-au mai întâlnit”, explică Nour El Din Farid pentru Libertatea.

Trupul neînsuflețit al Roxanei Donisan, agnajata de la Direcția de Finanțe Suceava care și-a găsit sfârșitul în apele Mării Roșii, atacată de un rechin, a ajuns în țară și a fost depus sâmbătă la Biserica Sf. Vineri din Suceava. Înmormântarea va avea loc luni, la cimitirul Bisericii Sf. Vineri din George Enescu. (O.S.)

CITIȚI INTERVIUL INTEGRAL pe Libertatea

 

Vezi si

Camion încărcat cu mandarine, răsturnat pe centura Sucevei

Miercuri, 1 februarie, în jurul orei 12.30, un autotren încărcat cu mandarine s-a răsturnat  în …

One comment

  1. Cine semneaza raportul asta oficial in care „Moartea a survenit în urma pierderii sângelui şi a scăderii presiunii sângelui ca urmare a unui incident cu un animal”?
    Rechinul nu e peste? Macar animal marin… sa nu i se insulte regnul.