Wednesday , November 30 2022

Lectoratul de limbă română al USV de la Cernăuți a organizat o nouă masă rotundă internațională

masa rotunda

Lectoratul de limbă română al Universității „Stefan cel Mare” din Suceava (USV) de la Cernăuți a organizat vineri, 15 decembrie 2017, în cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți (CHNU), în colaborare cu Centrul de Studii Româ­nești, o nouă masă rotundă internațională, cu tematica „Interferențe lingvistice și cultu­rale la Cernăuți și în lume”.

Gazda evenimentului, dr. Gina Puică, lectorul de română, a menționat în deschi­dere că tematica i-a fost inspirată de orașul Cernăuți, spațiu prin excelență al conviețuirii multilingve și multiculturale, adăugând că și prin această masă rotundă Lectoratul de ro­mână contribuie la aprofundarea cu­noașterii limbii și culturii românești de către publicul ucrainean, demers inseparabil astăzi de deschiderea către alte limbi și culturi.

Prezentă la eveniment, Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldo­van, a salutat evenimentul, considerând că acesta se înscrie în necesarul proces al re­laționării interstatale prin cultură, fiind și o ilustrare a devizei Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”. Pe aceeași linie s-a situat și prorectorul responsabil de relațiile internaționale al USV, prof. univ. dr. Stefan Purici, care în intervenția sa s-a referit la colaborarea privilegiată dintre Universitățile din Suceava și din Cernăuți și la Bucovina ca spațiu expus în mod fertil interferențelor.

Aceste luări de cuvânt oficiale au fost urmate de trei comunicări științifice. Lector univ. dr. Raluca Dimian (USV) a prezentat partea mai puțin cunoscută a operei lui Paul Celan (poet și traducător născut la Cernăuți în 1920), cea scrisă în limba română, pe care a analizat-o în contextul global al operei celaniene, care a fost redactată majoritar în limba germană. Au urmat lector univ. dr. Felicia Vrânceanu și lector univ. dr. Nikoletta Holovach (CHNU), care au făcut expuneri teoretice despre fenomenul interferențelor lingvistice, cu aplicații direct referitoare la situația limbii române vorbite în Nordul Bucovinei.

În final, un grup de cursanți ai ­Lectoratu­­lui de română, constituit majoritar din cadre didactice ale Universității „Yuriy Fe­dkovych”, a ilustrat prin propria prezență, cât și prin dezbaterea avută, esența tematicii abordate în cadrul întregii mese rotunde.

Reamintim că Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava sprijină în mod deosebit activitatea Lectoratului de română de la Cernăuți. Printre cele mai recente proiecte susținute se numără o aplicație practică de patru zile (4-7 decembrie 2017) în Nordul României, de care a beneficiat un grup de cursanți cernăuțeni, informează un comunicat al USV. (O.S.)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …