Sunday , May 5 2024

Lecții multimedia oferite de CCD Suceava în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru examenele naționale, dar și al profesorilor fără experiență în predarea online

In cadrul proiectului inițiat de IŞJ Suceava în parteneriat cu Casa Corpului Didactic (CCD) Suceava, profesorii care au experiență în folosirea platformelor digitale și a resurselor specifice învățământului online vor fi model de predare-învățare pentru celelalte cadre didactice, cu mai puțină experiență. Aceștia vor înregistra sesiuni audio-video cu lecțiile la zi din programa școlară, de circa 10 minute, care vor fi postate pe site-ul Casei CCD, pentru a fi folosite de elevii care se pregătesc pentru examenele naționale ca lecții suport, iar pentru profesori vor fi inspirație în planificarea lecțiilor zilnice, astfel încât să desfășoare actul didactic într-un timp mai scurt și să lucreze mai eficient în mediul online

Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava și Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava au inițiat un proiect de susținere a învățământului online atât pentru elevii din anii terminali, care se pregătesc pentru examenele naționale, dar și pentru ceilalți elevi interesați, cât și pentru profesorii suceveni, în perioada suspendării activităților care presupun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar. Prin acest proiect, cele două instituții încearcă să identifice soluții pentru elevii din anii terminali astfel încât toți să aibă acces la un act didactic de calitate și o bună pregătire pentru examenele naționale pe care le vor avea de susținut vara viitoare. Totodată, se dorește acordarea de sprijin pentru acele cadre didactice care nu au experiență în desfășurarea lecțiilor online sau, cel puțin, îndrumarea profesorilor cu scopul de a gestiona mai bine timpul de predare în mediul online, la fel ca și resursele ce le sunt puse la dispoziție.

”Împreună cu Casa Corpului Didactic am demarat un proiect tip Teleșcoală, pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, pentru a le asigura pregătirea pentru examenele naționale. Profesorii cu experiență în folosirea tehnologiei pentru predarea online vor face filmulețe cu lecțiile din programa școlară, la zi, care apoi vor fi puse la dispoziția elevilor din anii terminali, și nu numai, pe site-ul CCD Suceava. Deocamdată nu sunt puse la punct toate detaliile, dar am inițiat deja proiectul pentru a veni în sprijinul acestor elevi, în perioada în care cursurile se desfășoară exclusiv online”, a declarat Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava.
secretarasite
Proiectul la care se lucrează intens zilele acestea are scopul de a ajuta și profesorii care nu au experiență în folosirea resurselor moderne și a tehnologiei. Urmărind modul în care lucrează colegii lor cu experiență în predarea-învățarea online se vor familiariza cu accesarea resurselor puse la dispoziție de Ministerul Educației și se vor putea inspira pentru a planifica lecțiile zilnice astfel încât să desfășoare actul didactic într-un timp mai scurt și să lucreze mai eficient. ”Am solicitat cadrelor didactice din județ exemple de platforme și instrumente digitale pe care le folosesc pentru a facilita predarea online. Dintre acestea, vor fi alese cele mai bune materiale și vom face sesiuni audio-video de 10 minute, adică secvențe de lecții care să cuprindă esențialul, partea cea mai importantă, pe care le vom posta pe site-ul nostru, pentru a-i inspira pe ceilalți profesori, mai puțin pregătiți, pentru a-i ajuta să folosească resursele deja existente, cele mai multe dintre ele fiind gratuite, astfel încât predarea și învățarea online să fie cât mai eficiente”, a explicat Elena Manuela David, directorul CCD Suceava. În primă fază, pentru lecțiile multimedia, se apelează la profesorii-resursă, care au experiență în folosirea platformelor digitale și a resurselor specifice învățământului online, urmând ca, prin implicarea colectivului profesoral din tot județul, să fie preluate exemplele de bună practică, ce vor sta la baza creării de resurse personale pentru profesori, fiecare pentru disciplina sa.

În ceea ce privește ajutorul pe care îl vor primi elevii în pregătirea pentru examenele naționale, prin accesarea lecțiilor multimedia, din programa școlară, inițiatorii proiectului se bazează pe ideea că elevul dă curs recomandărilor profesorului de la clasă. Astfel că, deși sunt nenumărate site-uri și informații care le sunt deja puse la dispoziție, elevii nu iau inițiativa de a le consulta. ”Dacă profesorul recomandă, elevul face, însă, din proprie inițiativă, nu va accesa acele resurse care îi sunt deja puse la dispoziție, pe diferite site-uri, aplicații sau platforme. Deci lecțiile pe care le vom posta pe site vor fi un real sprijin pentru profesori, în predarea online, iar pentru elevi vor fi lecții suport pentru învățarea și pregătirea pentru examenele naționale, și nu numai”, a conchis Elena Manuela David, cu mențiunea că aceste sesiuni audio-video vor fi disponibile în cel mai scurt timp posibil, lucrându-se în ritm alert pentru a centraliza răspunsurile primite de la cadrele didactice din unitățile de învățământ din județ.

În acest moment, pe site-ul CCD Suceava sunt postate 80 de răspunsuri ale profesorilor suceveni, din tot județul, care cuprind numele platformelor și instrumentelor digitale recomandate și o scurtă descriere pentru fiecare dintre ele, cu accent pe principalele avantaje ale utilizării lor. (Oana NUȚU)
secretarasite

Vezi si

Spitalul Clinic Județean – mai mult decât un spital regional. Pacient cu accident vascular cerebral adus la Suceava cu elicopterul SMURD din centrul universitar Cluj

Sâmbătă seara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență  Suceava a fost transferat cu elicopterul SMURD, …