Saturday , June 22 2024

Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Județean tratează pacienți diagnosticați cu amiloidoză cardiacă, prin CAS

Tratamentul este foarte costisitor și pentru a fi decontat, pacientul trebuie să parcurgă mai multe etape de diagnostic

 Conducerea Spitalului Județean Suceava a anunțat că în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară se fac investigații non-invazive care au drept scop tratarea amiloidozei cardiace, investigații foarte costisitoare, dar care sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. ”Scintigrafia cu difosfonați este o metodă non-invazivă, inclusă în algoritmul de screening și diagnosticare al Amiloidoziei cu transtiretină (ATTR). Acest tip de investigație se regăsește în portofoliul de investigații disponibile din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară  al Spitalului Județean de Urgență Suceava”, au precizat reprezentanții Laboratorului de Medicină Nucleară Suceava.

Amiloidoza este o boală rară, cu afectare sistemică, afectează diverse părți ale corpului și poate apărea ca o consecință normală a procesului de îmbătrânire, secundar unei patologii, sau ca rezultat al unei mutații genetice ce generează anomalii în metabolismul proteic.

”Fără a intra prea mult în fiziopatologia acestei boli, amiloidoza cardiacă poate fi cu lanțuri ușoare (AL) sau cu transtiretină (ATTR) și este o boală progresivă, debilitantă și în ultimă instanță fatală. Tratamentul specific este unul foarte costisitor și pentru a putea fi administrat și totodată decontat de Casa Națională de Sănătate este necesară parcurgerea unor etape de diagnostic, printre care este inclusă și scintigrafia cu difosfonați sau tetrofosmin.

Recent, un caz de ATTR, formă ereditară, scintigrafie cu Tc99m- difosfonat, a fost investigat în Laboratorul de Medicină Nucleară al SJU – Suceava în cadrul Centrului de diagnosticare și tratament al amiloidozei, coordonat de doctorul Daniela Neagu împreună cu doctorul Ramona Rusu. Fixarea radiofarmaceuticului în aria de proiecție cardiacă (scintigrafia corp întreg) similară fixării costale sau peste fixarea costală este diagnostica pentru ATTR. Pentru reducerea rezultatelor scintigrafice fals pozitive, se poate efectua suplimentar achiziție SPECT/CT,  astfel se diferențiază dacă fixarea este la nivel miocardic, circulant sau extracardiac”, au explicat reprezentanții Laboratorului de Medicină Nucleară Suceava.

Colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava este format din: dr. Gutu Mihai – medic primar Medicina Nucleară, dr. Gutu Mihaela – medic specialist Medicină Nucleară, asistenți principali Florea Ramona Ioana Oanea, Murariu Loredana, Ilețchi Florentina. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Cherestea și lemn în valoare de peste 5.000 lei, confiscate de polițiști în urma unor controale în trafic

Vineri, la ora 15.10,  pe Drumul Județean 175, pe raza comunei Fundu Moldovei, polițiștii au …