Monday , April 29 2024

La Spitalul Judeţean, banii din coplată ar ajunge doar pentru cumpărarea papucilor de unică folosinţă

Incepând din aprilie fiecare bolnav cu excepţia celor cronici, minorilor şi cazurilor de urgenţă vor plăti la externare între 5 şi 10 lei u la Spitalul Judeţean Suceava, banii vor fi încasaţi de asistentele şef de pe secţii pentru a nu supraaglomera casieria spitalului u conform unui calcul făcut de managerul Vasile Rîmbu, cei 1,5 miliarde de lei vechi adunaţi într-un an abia ar acoperi contravaloarea „botoşeilor” puşi la dispoziţie gratuit pentru vizitatori

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern.
Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.
Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.
La acel moment, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că nu este vorba să se plătească 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plată, cuprinsă între minimum 5 lei şi maximum 10 lei, care se va achita în ziua în care pacientul se externează.
Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată vor trebui să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Vor fi scutiţi de coplată bolnavii cronici, pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei, minorii.
Coplata acoperă cheltuielile pentru „botoşei” la intrarea în spital
La nivelul Spitalului Judeţean Suceava, aşa cum de altfel ziarul Obiectiv a arătat anterior sistemul de coplată nu aduce prea multe beneficii. „Coplata va fi încasată la externare, la nivelul secţiilor spitaliceşti unde a fost internat bolnavul, pentru a se evita aglomeraţiile ce ar putea să fie generate la casieria centrală”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Vasile Rîmbu. Directorul instituţiei spitaliceşti a mai adăugat că aceste sume ce rezultă din coplată vor fi încasate, cu documente legale de către asistenta şefă ori de o persoană delegată de aceasta. Vasile Rîmbu a mai spus că sumele care vor fi obţinute prin mecanismul de coplată nu sunt de natură să asigure finanţarea spitalului şi nici nevoi legate de cheltuieli spitaliceşti. Pe de altă parte „orice ban încasat este bine venit, însă suma estimată a fi încasată din acest sistem de coplată ar fi pentru Spitalul Judeţean de 1,5 miliarde de lei vechi într-un an, în condiţiile în care bugetul anual al unităţii noastre este de peste 1.000 de miliarde de lei vechi”, a explicat managerul Vasile Rîmbu. El a arătat că cu banii pe care Spitalul Judeţean îi va obţine de la pacienţi s-ar putea acoperi cheltuielile materiale pentru o jumătate de lună ori în termeni mai relevanţi cu suma respectivă s-ar putea plăti „botoşeii” care sunt distribuiţi gratuit la intrare în spital.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a arătat că valoarea coplăţii va fi stabilită de Consiliul de Administraţie al spitalului.
Anual, în SJU Suceava sunt peste
35.000 de cazuri rezolvate, majoritatea internărilor fiind făcute prin Unitatea de Primire a Urgenţelor.
La rândul său, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Mircea Lupu, a declarat că încă nu au fost primite instrucţiuni privind data introducerea coplăţii şi stabilirea cuantumului acesteia, dar a apreciat că introducerea coplăţii la externarea pacienţilor va ajuta spitalul.
“Orice ban intrat în spital este binevenit”, a spus Lupu. (N.R.)

Vezi si

Încă 3 milioane de euro pentru digitalizarea, în acest an, a școlilor sucevene

Până la începutul noului an școlar vor trebui digitalizate toate cele 28 de unități de …