Sunday , January 29 2023

La Cenăuți, lui Flutur i s-a cerut să intervină la Patriarhul Daniel în favoarea uneia din bisericile din Ucraina și în detrimentul celeilalte. Ce a răspuns liderul sucevean

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a mers, miercuri, în Cernăuți la depozitul unde se colectează ajutoarele în vederea redistribuirii lor a spus că a venit să vadă nevoile la fața locului, dar și să transmită un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean. Cu toate acestea, una din problemele abordate la un briefing de presă a fost legată de problematica afilierii religioase a comunității românești din regiunea Cernăuți.

Un jurnalist cernăuțean a specificat în conferința respectivă, de la bun început, că într-adevăr „prietenul la nevoie se cunoaște”, dar a ținut să obțină un răspuns de la șeful administrației județene – pentru cernăuțeni nu este un secret faptul că Gheorghe Flutur este un personaj politic cu influență la nivel central – cu privire la Biserica Ortodoxă Ucraineană care funcționează pe teritoriul țării vecine în relații canonice cu Patriarhia Moscovei. Pornind de la faptul că pe raza regiunii Cernăuți, vorbitorii de limbă română sunt atașați de Biserica Ortodoxă Ucraineană în loc de nou înființata Biserică Ortodoxă a Ucrainei, jurnalistul i-a cerut lui Gheorghe Flutur – expunerea a fost mai lungă, însă calitatea sunetului nu a fost din cele mai adecvate îndeosebi din cauza zgomotului de fond din locația unde se ținea conferința iar traducerea a fost o „sinteză” a ideilor jurnalistului – să ia legătura cu Patriarhul Daniel ca acesta, mai departe, să ceară preoților români din Regiunea Cernăuți „să nu se mai implice în activități cu caracter diversiv”. Aceasta din urmă a fost o traducere sintetizată, însă din cele expuse a rezultat (și) o referire la un posibil vicariat român care să funcționeze în Ucraina fiind o mai veche variantă enunțată la un moment dat de Biserica Ortodoxă Română, după care situația a fost nuanțată.

Gheorghe Flutur însă nu a vrut să facă niciun fel de trimitere la această situație. „Vă spun că sunt aici pentru a ne concentra pe ajutorul umanitar asupra poporului ucrainean, de ceea ce aveți nevoie: alimente, haine, medicamente. N-aș vrea să discută altceva despre religie. În Europa religia este liberă și nu aș vrea să comentăm despre această temă, altceva. Ne concentrăm pe ajutoare”, a răspuns Gheorghe Flutur. Jurnalistul nu a mai insistat cu alte întrebări.

Este însă de remarcat că la respectiva conferință a asistat Serhii Osaciuc, guvernatorul regiunii Cernăuți care a fost – și nu o dată! – ținta criticilor că ar prefera Biserica Ortodoxă Ucraineană în locul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, însă nici jurnalistul nu l-a întrebat ceva în acest sens pe guvernator (care a schițat o grimasă ce indica o oarecare supărare), la fel cum nici acesta nu a ținut să intervină cu vreun răspuns.

Pe de altă parte, este de remarcat că de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, poziția remarcabilă a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, ÎPS Meletie – mitropolitul Kievului – a fost cea de a condamna agresiunea, amintindu-i liderului de la Kremlin că ucrainenii și rușii au ieșit din cristelnița Niprului iar acest război este o ca păcatul lui Cain asupra fratelui său, Abel. (D.P.)

 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …