Saturday , February 4 2023

Iubita lui Cimpa, trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă

Andreea Raluca Scutar, iubita lui Cătălin Cimpoiaşi, alias „Cimpa”, a fost trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă. Tânăra este acuzată că a minţit în faţa judecătorilor când a declarat că nu era în apartamentul iubitului ei, când acesta împreună cu Dan Popovici şi Laurenţiu Plopan l-au sechestrat şi şantajat pe Marian Moşneagu. De asemenea, Andrei Ghiaţă a fost şi el trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului după ce l-a dus pe Moşneagu în apartamentul lui Cimpa, loc unde a avut loc sechestrarea 

 
cimpa 3 [800x600]

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului Andrei Ghiaţă pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în formă continuată şi a inculpatei Andreea Raluca Scutar pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
Inculpatul Andrei Ghiaţă i-a ajutat pe Cătălin Cimpoiaşi, alias „Cimpa” (foto), Dumitru Bîrtoiu, fost Dan Popovici, şi Laurenţiu Ionuţ Plopan, în scopul împiedicării şi îngreunării cercetărilor şi tragerii la răspundere penală acestora în cadrul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în care cei trei au fost cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de lipsire de libertate şi şantaj. Astfel, după ce la data de 21 octombrie 2012, în jurul orei 19.00, Andrei Ghiaţă profitând de încrederea care îi era acordată de Marian Moşneagu, la solicitarea lui Cimpa, a intermediat întâlnirea dintre Moşneagu, pe de o parte şi Cătălin Cimpoiaşi, Dumitru Bîrtoiu şi Ionuţ Laurenţiu Plopan, pe de altă parte, întâlnire care a avut loc pe 21 octombrie 2012 în apartamentul lui Cimpa, ocazie cu care Marian Moşneagu a fost sechestrat şi şantajat.
Andrei Ghiaţă mai este acuzat că, cu ocazia audierilor din data de 25 octombrie şi 20 noiembrie 2012, cu ocazia audierii sale în calitate de învinuit la data de 28 noiembrie 2012, apoi cu ocazia audierii sale în calitate de martor la data de 2 decembrie 2013, de către instanţa de judecată, a dat declaraţii false, negând faptul că a intermediat întâlnirea de la data de 21 octombrie 2012, dintre Marian Moşneagu, pe de o parte şi Cătălin Cimpoiaşi, Dumitu Bîrtoiu şi Laurenţiu Plopan.
De asemenea, la data de 2 decembrie 2013, fiind audiată în calitate de martor, inculpata Andreea Raluca Scutar, prietena lui Cimpa, a declaraţii false, spunând că pe 21 octombrie 2012 nu era în apartamentul lui Cătălin Cimpoiaşi şi că nu ştie nimic despre faptul cum a fost sechestrat şi şantajat Marian Moşneagu.
Cimpa a scăpat de închisoare în cazul sechestrării lui Marian Moşneagu
La sfâşitul anului trecut, Curtea de Apel Suceava a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi de inculpaţii Cătălin Cimpoiaşi, zis „Cimpa”, de 40 de ani, din Suceava, Dumitru Bîrtoiu, fost „Dan Popovici”, de 40 ani, din comuna Scheia şi Laurenţiu Ionuţ Plopan, de 34 ani, din municipiul Suceava , împotriva sentinţei penale din 30 aprilie 2013 a Judecătoriei Suceava. Astfel, Cimpa a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani pentru comiterea infracţiunilor de „şantaj”şi „lipsire de libertate în mod ilegal”. Acesta fusese condamnat la prima instanţă la trei ani de închisoare cu executare, însă magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au fost mai blânzi, lăsându-l în libertate. Dumitru Bîrtoiu alias Dan Popovici a rămas cu aceeaşi pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de „şantaj” şi „lipsire de libertate în mod ilegal”, în timp ce pedeapsa primită de Laurenţiu Ionuţ Plopan a fost micşorată de la doi ani de închisoare cu suspendare la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani şi opt luni pentru săvârşirea infracţiunilor de „şantaj” şi „lipsire de libertate în mod ilegal”.
Curtea de Apel Suceava a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei date de Judecătoria Suceava, astfel că inculpaţii Cătălin Cimpoiaşi, Dumitru Bîrtoiu şi Laurenţiu Ionuţ Plopan trebuie să plătească suma de 10.000 de lei părţii vătămate Marian Moşneagu. Aceştia au fost obligaţi la plata sumei de 16.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
 
Au sechestrat şi şantajat un tânăr să le dea 10.000 de euro pentru un BMW incendiat
La începutul lunii februarie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava i-au trimis în judecată pe inculpaţii Cătălin Cimpoiaşi, Laurenţiu Ionuţ Plopan şi Dumitru Bîrtoiu, aceştia fiind acuzaţi că au sechestrat un tânăr în apartamentul lui Cimpa, l-au bătut şi „înştiinţat” că trebuie să le dea 10.000 de euro pentru un autoturism BMW ce a fost incendiat. Maşina respectivă a fost incendiată în data de 12 octombrie 2012, autovehiculul fiind parcat în lateralul blocului unde locuieşte Cimpa, în cartierul George Enescu din Suceava.
Tot acest incident a pornit de la o tentativă de omor comisă în data de 17 august 2012 la casino-ul Royal din George Enescu. Victima Marian Moşneagu, de 30 ani, din Suceava, a fost atunci băgată în spital de agentul de pază de la RPG, Ilie Buruiană, care între timp a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare. După circa două luni, BMW-ul lui Cimpa a fost incendiat, el având informaţii cum că acest lucru a fost posibil după ce Marian Moşneagu ar fi spus la mai multe persoane că este apărat de Cătălin Cimpoiaşi. Astfel, Cimpa a pus totul cap la cap şi a considerat că amicii lui Buruiană au vrut să se răzbune şi i-au dat foc la maşină. După câteva zile după ce autoturismul i-a fost incendiat, Cimpa l-a chemat pe Moşneagu la el acasă, unde împreună cu Dumitru Bîrtoiu şi Laurenţiu Plopan, l-au sechestrat şi bătut pe acesta.
Victima a fost lovită cu un baston telescopic şi un patent
In seara zilei de 21 octombrie 2012, Marian Moşneagu a fost dus de Andrei Ghiaţă la apartamentul lui Cimpa unde mai erau Bîrtoiu şi Plopan. După ce i-au luat telefonul, Cimpa a început să-l lovească cu un baston telescopic pe Marian Moşeagu care nu era încă recuperat după bătaia soră cu moartea încasată la Royal. In tot acest timp, Cimpa îi spunea victimei să-i zică cui s-a laudat că îl apară, însă Moşneagu repeta că nu ştie despre ce este vorba.
După ce s-a plictisit de bastonul te-lescopic, Cimpoiaşi a luat o şurubelniţă cu care l-a ameninţat pe tânăr că îl înjunghie, timp în care Dumitru Bîrtoiu a apucat şi el un patent şi a început să-l lovească pe Moşneagu peste degetele de la mâna stângă. Acesta din urmă i-a spus victimei că dacă nu îi duce la cel care a incendiat maşina îi va scoate dinţii, astfel că l-a lovit peste gură cu patentul, rupându-i un dinte. Cel de-al treilea inculpat, Laurenţiu Plopan, a fost mai „blând” cu Moşneagu, lovindu-l pe acesta cu pumnii în piept.
Când au văzut că nu merge cu bătaia, cei trei au început să-şi ameninţe victima cu moartea, fiind vizate şi rudele sale. Pentru că nu au reuşit să afle nimic de la Moşneagu, Cimpa, Bîrtoiu şi Plopan i-au cerut să le dea 10.000 de euro, valoarea BMW-ului incendiat. Tot chinul tânărului a ţinut mai bine de oră, el fiind eliberat însă anunţat că dacă va spune cuiva ce s-a întâmplat în apartamentul lui Cimpa va fi omorât atât el cât şi întreaga sa fa-milie. Victima, în primă fază, nu a vrut să povestească rudelor ce a păţit, însă i-a spus mamei sale prin ce a trecut, astfel că a fost convins să meargă la poliţie şi să-i reclame pe cei trei agresori. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …