Wednesday , December 7 2022

Ioan Stan: Ordonanța ce permite debranșarea celor care nu-și pot plăti facturile nu-și avea rostul în momentul de față  

Senatorul Ioan Stan, li­-derul PSD Suceava, consideră că, cu fiecare decizie luată, „monstruoasa coaliție PNL-USRPLUS-UDMR se dovedește a fi dușmanul cel mai atroce al românilor de rând, al celor  care trăiesc din salariu minim pe economie, al pensionarilor și al copiilor”. Parlamentarul social-democrat sucevean susține că altfel nu se poate înțelege de ce guvernanții au adus în discuție și de ce au convocat în sesiune extraordinară plenul Senatului pentru a vota Ordonanța de Guvern ce dă undă verde furnizorilor de utilități să debranșeze consumatorii care nu-și pot plăti facturile.

„În primul rând, o asemenea Ordonanță de Guvern nici nu-și avea rostul în momentul de față. Avem în continuare stare de alertă, adică acel context care a motivat măsura interzicerii debranșării. Condițiile nu s-au schimbat. Realitatea este că suntem în stare de alertă și se anunță valul 4, fiind posibil ca în scurt timp să trebuiască să luăm iarăși măsuri care să protejeze populația sub aspect economic și social.

În al doilea rând, nu putem lua o asemenea decizie fără să ținem cont de contextul socio-economic al celor care se află în incapacitate de plată, pentru că statul român, sub conducere liberal-useristă, este și el cauză a acestor probleme de plată, deoarece Guvenul Cîțu și-a dovedit ineficiența în gestionarea economică a țării, trăind numai din datorii, fără să opereze nicio creștere salarială, de pensii sau de alocații, deși avea inclusiv obligația legislativă pentru realizarea acestor majorări”, a declarat Ioan Stan.

PSD a votat împotriva acestei Ordonanțe aberante, pentru că PSD înțelege rea­litatea în care trăiesc românii și este conștient de rolul social pe care statul trebuie să-l joace în societate, susține senatorul sucevean.

„Sunt multe familii cu copii, pensionari și angajați cu salarii mici care nu-și pot plăti în mod regulat facturile la utilități, iar situația lor se agravează exponențial în contextul creșterii explozive a tarifelor la energie electrică și gaze naturale. Procentual, peste 41% dintre gospodăriile din mediul urban și 36% din mediul rural au întârzieri de mai multe luni la plata utilităților. Drept pentru care această Ordonanță nu ar fi trebuit să fie aplicată înainte de adoptarea Legii consumatorilor vulnerabili. Firesc este întâi să protejăm, apoi să debranșăm și numai pe cei care pot, dar din rea-voință nu vor să plătească.

Nu trebuie ca, din cauza unor rău-platnici, să trimitem în beznă și în frig sute de mii sau poate milioane de români care, deși muncesc, au venituri insuficiente pentru a-și acoperi facturile din ce în ce mai mari, datorate în bună parte „bunei guvernări” PNL-USRPLUS-UDMR”, a declarat se­-natorul PSD de Suceava Ioan Stan. (O.S.)

 

Vezi si

Conflict la Școala Gimnazială Zamostea. Directoarea a chemat Poliția în ajutor, iar o profesoară Ambulanța

Disensiunile dintre corpul profesoral și directoarea școlii din Zamostea mocnesc de ceva timp, iar la …