Sunday , July 21 2024

Ioan Balan: “Creșterea cifrei de școlarizare în universitățile de medicină este un imperativ, chiar de anul acesta!”

Într-o declarație susținută în plenul Camerei Deputaților, Ioan Balan, deputat PNL de Suceava, a arătat că este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru identificarea motivelor pentru care tinerii absolvenți de medicină continuă să aleagă să-și construiască o carieră în alte state, cerând în același timp ministrului Sănătății suplimentarea de urgență, încă din acest an universitar, a cifrelor de școlarizare la toate universitățile de medicină din țară, pentru a preîntâmpina un deficit și mai mare de medici în viitorul apropiat.

“Cu ajutorul fondurilor externe nerambursabile și cu alocările de la bugetul național, România investește în modernizarea și extinderea unităților sanitare, în înlocuirea dotărilor și în aparatură performantă, în atragere în uzul medical a celor mai inovative medicamente. După atâția ani de aștetări, spitalele regionale de urgență de mare capacitate de la Iași, Cluj și Craiova vor începe să prindă contur, grație eforturilor Guvernului condus de Nicolae Ciucă de a identifica resursele financiare necesare acestor investiții.

De asemenea, prin efortul administrațiilor locale, unele unități sanitare pot fi catalogate la standarde europene. Este cazul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, care, grație investițiilor suținute și realizate de președintele Gheorghe Flutur, este un spital modern, bine dotat, la fel ca spitalele din statele dezvoltate. Tot prin grija președintelui Gheorghe Flutur, la Suceava vom avea în curând un spital nou, pentru tratarea afecțiunilor oncologice”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Acesta a mai atras atenția că, chiar dacă infrastructura sanitară din România se îmbunătățește de la o zi la alta, este bine știut faptul că cea mai importantă resursă din unitățile sanitare o reprezintă medicii. Ori, din acest punct de vedere, România, nu numai că înregistrează un deficit uriaș de medici specialiști și medici de familie, ci mulți dintre aceștia, în următorii ani, vor ieși din sistem, la împlinirea vârstei de pensionare.

“Zilele trecute, directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății din Europa prezenta date extrem de îngrijorătoare, potrivit cărora, până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani și nu există un plan sustenabil de înlocuire a acestora.

De asemenea, președintele Colegiului Medicilor din România, domnul Daniel Coriu, ne anunța recent că, din cei aproximativ 3.800 de studenți care finalizează studiile în universitățile de medicină din România, doar 1.000 obțin avize de liberă practică, adică rămân să profeseze în țară. Ori, în aceste condiții, este firesc să ne întrebăm – de unde asigurăm medici în spitalele și secțiile noi pe care le construim și le dotăm acum? Ce soluții avem pentru a înlocui medici care urmează să se pensioneze?”, a spus deputatul liberal sucevean.

Ioan Balan consideră că este, fără îndoială, nevoie de o amplă dezbatere publică pentru identificarea motivelor pentru care tinerii absolvenți de medicină continuă să aleagă să-și construiască o carieră în alte state dezvoltate ale lumii. “De asemenea, cred cu putere că, în condițiile în care 1 din 4 absolvenți de medicină rămân să profeseze în țară, domnul ministru Rafila ar trebui să suplimenteze de urgență, încă din acest an universitar, cifrele de școlarizare la toate universitățile de medicină din țară, pentru a preîntâmpina un deficit și mai mare de medici în viitorul apropiat. Avem mulți tineri bine pregătiți care vor să devină medici, care vor să rămână în țară și care nu se pot pregăti pentru că locurile la admitere sunt puține. Avem universități de medicină de foarte mare prestigiu, lucru reflectat în recunoașterea internațională a calității medicilor români. Vreau să cred că domnul Rafila va înțelege necesitatea acestui demers și riscurile la care poate fi supus sistemul de sănătate în absența unor măsuri care să genereze un număr mai mare de medici, la nivel național”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

 

Vezi si

Un pompier militar care transporta apă către Solca a resuscitat un bătrân căzut într-o casă din Păltinoasa

Bogdan Gorce, pompier militar la Detașamentul Rădăuți, se afla în misiune încă de sâmbătă dimineață, …