Sunday , August 14 2022

Ioan Balan cere soluții de finanțare din fonduri europene pentru autoritățile publice locale și gospodării pentru producția de energie verde

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, în care arată că  actuala criza energetică profundă pe care o traversează Europa demonstrează că țara noastră trebuie să implementeze, cât mai urgent, măsuri privind creșterea producției interne de energie din resurse regenerabile și pentru diminuarea consumului, prin creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și private.

„România dispune de resurse naturale din abundență care pot susține producția verde de energie pe termen lung, însă operaționalizarea marilor capacități necesită un timp mai îndelungat de implementare. Din fericire, tehnologia actuală permite operaționalizarea rapidă de structuri micro de producție (hidro, fotovoltaic, eolian) care pot susține atât consumul privat al gospodăriilor, cât și consumul administrațiilor publice locale (iluminat public stradal, energie necesară pentru unitățile de învățământ, sanitare, de asistență socială sau unități de cult)”, susține deputatul liberal sucevean.

Având în vedere volumul important de finanțări europene nerambursabile de care va dispune România în perioada următoare, Ioan Balan solicită ministrului Barna Tanczos precizări privind programele de finanțare care vor fi disponibile pentru administrațiile publice locale în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie electrică, pentru a reduce costurile de la bugetele administrațiilor publice locale.

De asemenea, în condițiile în care Programul național de iluminat public a fost de un interes deosebit pentru administrațiile publice locale, fondurile alocate fiind epuizate rapid în anul 2021, deputatul Ioan Balan cere clarificări dacă și când se intenționează reluarea acestui program în anul 2022 și ce buget i se va aloca. Totodată, parlamentarul liberal sucevean solicită informații privind programele de finanțare din fonduri europene care vor fi accesibile pentru gospodării în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie, pentru autoconsum. (O.S.)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …