Wednesday , February 1 2023

Ioan Balan cere măsuri urgente privind încheierea noilor contracte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale pentru consumatorii casnici

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a adresat o interpelare președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRDE), Dumitru Chiriță, în care a cerut  măsuri în regim de urgență, astfel încât consumatorii casnici să nu accepte oferte care încalcă legislația în vigoare și să fie prejudiciați prin plata unor tarife exorbitante.

Parlamentarul liberal sucevean a apreciat demersul privind adoptarea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, materializat prin Legea nr.259/2021. De asemenea, Ioan Balan a amintit și de sprijinul financiar acordat de Guvern pentru consumatorii casnici, Legea nr.259/2021, prin care s-a prevăzut și o plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, după cum urmează:

  • Pentru energia electrică – prețul de referință este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
  • Pentru gazele naturale – prețul de referință este de 125 lei/MWh și nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

„Aceste prevederi deosebit de benefice, menite să mențină valoarea facturii consumatorilor casnici la valori comparabile cu anul trecut intră în relativ conflict cu ofertele operatorilor economici din domeniu energiei electrice și gazelor naturale, care transmit, în vederea încheierii noilor contracte pe piața concurențială, tarife care încalcă dispozițiile Legii nr.259/2021. Astfel, noile ”oferte” pentru încheierea noilor contracte pe piața concurențială sunt și cu peste 300% mai mari”, consideră parlamentarul liberal sucevean.

În scopul asigurării unor facturi cel puțin egale cu sezonul rece 2020/2021 și al evitării faptului ca cea mai mare parte a consumatorilor care sunt nevoiți să încheie/prelungească un nou contract de furnizare să nu fie înșelați, Ioan Balan a cerut Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei explicații pentru faptul că, chiar și după intrarea în vigoare a Legii nr.259/2021, consumatorii casnici primesc oferte pentru încheierea/prelungirea contractelor la valori și de peste 3 ori mai mari pentru Kw/h decât valorile reglementate prin lege.

De asemenea, Ioan Balan a cerut ANRDE măsuri care să fie puse în aplicare în regim de urgență, astfel încât consumatorii casnici să nu accepte oferte care încalcă legislația în vigoare și să fie prejudiciați prin plata unor tarife exorbitante.

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …