Thursday , February 2 2023

Investigaţiile de la Spitalul Rădăuţi scot la iveală detalii surprinzătoare despre moartea tânărului de 19 ani

spital radauti 003 [800x600]

La spitalul rădăuţean se află comisii de anchetă din partea Ministerului Sănătăţii, din partea Direcţiei de Sănătate Publică dar şi din partea Colegiului Medicilor Suceava. Scandalul a izbucnit după ce un tânăr din Vicovu de Jos a fost trimis acasă cu tratament, acesta decedând o zi mai târziu. Chiar dacă familia a declarat în primă fază că Ilie Mutescu nu avea probleme de sănătate, acesta ar fi fost internat în repetate rânduri la unităţi spitaliceşti din Iaşi şi la Spitalul Municipal Rădăuţi. Mama a aflat în cabinetul medicului de familie că băiatul ei s-a întors de la examenul de Bacalaureat, familia ştiind că el a promovat acest examen încă de anul trecut. A refuzat ambulanţa pentru a merge la Rădăuţi u de asemenea, tânărul a refuzat internarea pentru că era neasigurat şi dorea să se prezinte şi la ultima probă a examenului de Bacalaureat

Ne-am tot obişnuit de-a lungul timpului să blamăm medicii de fiecare dată când se întâmplă ceva neplăcut în sistemul de sănătate şi în orice eveniment nefericit să vedem malpraxis. Relaţia dintre medic şi pacient se crează pe respect reciproc. Plecând de la declaraţiile medicului de familie din Vicovu de Jos, doctorul Rodica Irimia, se pare că tânărul Ilie Mutescu ar fi ascuns anumite chestiuni faţă de medicul său şi faţă de familie. Acesta a decedat la o zi după ce a ajuns la Spitalul Rădăuţi cu bilet de trimitere de la medicul de familie, iar în urma sa a izbucnit un adevărat scandal. Unitatea spitalicească din Rădăuţi este în aceste zile verificată de un corp de control al Ministerului Sănătăţii, de o echipă de inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava dar şi de reprezentanţi ai Colegiului Medicilor Suceava.
Ilie Mutescu, în vârstă de 19 ani, din localitatea Vicovu de Jos, a ajuns la cabinetul medicului de familie din localitate în ziua de miercuri, 2 iulie, după ce a susţinut o probă în cadrul examenului de Bacalaureat, spunând că nu se simte prea bine. Menţionăm faptul că, aşa cum reiese din declaraţiile medicului Rodica Irimia, familia nu ştia că Ilie mai are de susţinut două probe restante din cadrul acestui examen, părinţii ştiind că el a promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea din 2013 şi se pregătea pe ascuns să susţină probele scrise la Limba şi Literatura română şi Matematică. Mama a aflat adevărul în cabinetul medicului de familie. “Am crezut iniţial că este epuizat din cauza examenului şi i-am făcut o injecţie pe bază de vitamine. Mi-am dat seama după grimasele feţei că este vorba despre ceva mai serios, dar el tot susţinea că se simte bine. Nici măcar nu putea să stea aşezat pe pat din cauza durerilor aşa că i-am chemat mama şi am informat-o că trebuie să ajungă de urgenţă cu el la spital la Rădăuţi. O consultaţie la medicul de familia durează în general 15-20 de minute, dar el a stat în cabinetul meu mai mult de o oră încercând să-l conving să meargă la spital. Am atenţionat-o că băiatul ascunde ceva şi să facă tot posibilul să-l interneze pentru investigaţii mai amănunţite. A negat şi în faţa mamei că se simte rău. Săraca femeie a aflat în cabinet că el se întorcea de la examenul de Bacalaureat, toţi acasă ştiind că el a promovat examenul încă de anul trecut. Când am vrut să chem ambulanţa a refuzat, spunând că va merge cu o maşină personală. A fost un copil care a ascuns multe lucruri, pacientul trebuie să coopereze, să fie corect şi sincer în ceea ce spune. Era totuşi un tânăr de 19 ani care terminase un liceu şi avea drept de decizie. Probabil îi era frică să nu-şi dezamăgească familia, tatăl fiind plecat la muncă în străinătate, se simţea responsabil faţă de mamă şi nu vroia să se plângă că se simte rău. Noi ca medici nu-i putem obliga să fie sinceri şi corecţi faţă de noi. Nu a fost corect nici cu el însuşi dar nici cu noi ca medici. La fiecare externare din spital i s-a spus să revină dacă se simte rău”, a povestit medicul de familie din Vicovu de Jos, doctorul Rodica Irimia. Deşi în primele zile de la deces, familia a declarat că tânărul nu a avut niciodată probleme de sănătate, am aflat că Ilie Mutescu era cunoscut în localitate ca având probleme cu inima, el fiind internat în repetate rânduri în unităţi spitaliceşti din judeţul Iaşi, dar şi la Spitalul Municipal Rădăuţi.
In ziua de miercuri, 2 iulie, a refuzat internarea la spitalul rădăuţean susţinând că se simte bine şi menţionând că doreşte să se prezinte şi la ultima probă a examenului de Bacalaureat. “A spus că se întoarce la spital pentru investigaţii după ce termină examenul de Bacalaureat, dar cred că mamei i-a fost frică şi de costul spitalizării, Ilie Mutescu nefiind asigurat. Le-am explicat că este o urgenţă şi nu trebuie să plătească”, a declarat doctorul Dorin Tibeică, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi. Ilie a ieşit în urmă cu aproximativ şase luni din perioada de ajutor de şomaj şi din acel moment i-a încetat şi calitatea de asigurat. Pacienţii neasiguraţi au dreptul la tratament şi spitalizare atâta timp cât medicul consideră că este o urgenţă. “L-am tratat tot timpul ca pe orice alt pacient şi i-am explicat în nenumărate rânduri atât lui cât şi mamei sale că are dreptul la internare de urgenţă şi că nu va plăti nimic”, a completat doctorul Rodica Irimia.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava consideră că are de-a face cu un caz foarte complex care scoate la iveală foarte multe inadvertenţe. “La Spitalul Rădăuţi avem de lămurit foarte multe aspecte. Cu cât înaintăm în anchetă cu atât pare totul mai complicat”, a declarat Ludovic Abiţei, director în cadrul DSP Suceava.
Doctorul Irina Badrajan, secretar al Colegiului Medicilor Suceava a declarat că “am demarat o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat la Rădăuţi. Nu s-a făcut nici o plângere din partea nimănui, dar ne-am autosesizat şi dacă va fi cazul, Comisia de Disciplină va lua măsurile ce se impun”. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …